• pytanie o obligacje 4 letnie Autor: ~mefiu [109.196.114.*]
    witam
    Albo ja czegoś nie wiem, albo przelano mi za niskie odsetki za obligacje skarbowe. Oświećcie mnie, jeśli się mylę. 27.02.2020r. zakupiłem za 130 tys.zł obligacje skarbowe 4-letnie indeksowane inflacją. Powinienem otrzymać teraz kwotę wyliczoną jako 1,25%marża + inflacja. Otrzymałem na konto śmiesznie niską kwotę 3843,45zł. Wynika z powyższego, że uznali inflację jako 2,4%. Przecież to jest jakiś żart...
  • Re: pytanie o obligacje 4 letnie Autor: ~Aliex [197.221.218.*]
    Wydaje mi sie że warto zapoznać sie i przyswoić oprocentowanie lokat bankowych. Polecam publikację https://generali-investments.pl/contents/display-article/klient-indywidualny/jak-oszczedzac-gdy-oprocentowanie-lokat-wynosi-0 która świetnie to skomasowała w wiedzowej pigułce.
  • Re: pytanie o obligacje 4 letnie Autor: ~Autor [5.173.23.*]
    Zadzwoń do PKO BP to ci powiedzą o co chodzi. Bo tutaj znawców od obligacji nie ma.
  • Re: pytanie o obligacje 4 letnie Autor: ~Joanna [91.206.154.*]
    Do oprocentowania obligacji zgodnie z prospektem emisyjnym brana jest inflacja z dwóch msc poprzedzających termin zakupu czyli jeśli kupowałeś w lutym to biorą inflację za grudzień plus marżę . Jeśli dobrze rozumiem posiadasz COI 0224 czyli Twoje oprocentowanie w ubiegłym okresie odsetkowym wyniosło 3,65% minus podatek. W obecnym wyniesie 9,85%.