J.W. Pytam bo ja mega umoczyłem choć wszystko przewidziałem dobrze. Oczywiście psycha siadała i zmiana pozycji i głupoty :-( a przez to się mega traci.
Jak Ci pisałem kilka dni temu, kontrakty to szybkie bankructwo.
Udzielę Ci prostej rady - graj na akcjach na wzrosty, a cashuj się na spadki. Przetrwanie na cashu (poza rynkiem) to też wyzwanie dla psychiki. Jak to opanujesz, to momenty gdy byłbyś na cashu zamień na zakup kontraktów. Czas takiej nauki, nauki głównie własnej psychiki, to minimum kilkanaście miesięcy.
Nie znam takiej osoby, choć niewątpliwie takie osoby są.Znam natomiast osobę,która usiłowała odrobić duże straty poniesione na akcjach,grając na kontraktach.Dzisiaj ta osoba jest GOLASEM.
Cześć. Ja niestety jestem osobą, która dużo straciła na kontraktach. Byłem w stanie w 1 rok odrobić z tego jakieś 60 %, , po czym, od października w parę miesięcy straciłem wszystko co odrobiłem plus dwukrotnie powiększyłem poprzednią stratę, więc uważam że to jest jednak loteria gdzie większość traci i trzeba się wycofać.
Ja uważam że to nie jest takie trudne . Ja przestudiowałem wiele książek o analizie technicznej i jest całkiem dobrze, a było naprawdę źle . Proszę zauważyć że AT dyskontuje wszystko co się wokół dzieje . Należy obserwować 1,2 a maksymalnie 3 oscylatory . Na początek podpowiem (tak grają w USA) dwie średnie ruchome 100 i 200 sesyjne . Obserwujcie przecięcia tych średnich , Zobaczmy WIG20 . Sygnały S ok 06.08.2019 , K ok 22.10.2020 i teraz S 25.02 2022 . UCZCIE SIĘ , CZYTAJCIE , I JAK NAJMNIEJ CZYTAJCIE FORA GIEŁDOWE wasz Rysio
Przed wczoraj napisałem jak można skutecznie grać posługując się średnimi ruchomymi . Widzę że nikogo to nie zainteresowało . Słuchajcie tylko mędrców piszących - kup bo nie bedzie taniej - okazja , sprzedaj bo pójdziesz z torbami -up,up,up -taka okazja już się nie powtórzy
Rysio: Zainteresowało a jakże. Rozumiem,że z oscylatorów RSI i MACD ...czy cos jeszcze? Pytanie czy większą masz skuteczność grając DT ( jak Ravcio)czy nie bawisz sie w to tylko raczej nieco lub bardziej dłuższy termin-kontrakty są zdradiwe i trzeba nie lada silnej woli. Ja osobiście mam z tym kłopoty Napisz więcej. Pozdrawiam
Wracając do średnich 100/200 to po sygnale przecięcia, jest zawsze powrót w przeciwnym kierunku a dopiero po tygodniu kontynowany kierunek właściwy . Jeżeli chodzi o RSI ,jest to najlepszy wskaźnik (wg mnie) . Analizuję go jak wykres . Widac na nim znacznie lepiej niż na wykresie wszelkie formacje GRG, trójkąty , flagi a szczególnie kliny .
Można grać średnimi ruchomymi na wykresie godzinnym . Ja gram na kontraktach akcyjnych ,tam gdzie są największe obroty. Dostosowuję grę po wielu próbach gdzie przeciecia sa wiarygodne. Stosuję najczęściej liczby Fibonaciego (opisują nie tylko wykresy giełdowe ale i otaczajacą nas rzeczywistość). np wykres Dino godzinny średnie 13 i 34 . Praktycznie znakomita większość przynosi zysk , a z pozostalych można wyjść z niewielkimi stratami. 04..02.22 18.02.22 28.02.22 03.03.22 11.03.22 pozdrawiam , życze powodzenia . Polecam pracę nad średnimi , to proste ale skuteczne ...
Zauważyłem taką zależność , że gdy na dziennym jest np sygnał kupna to na godzinowym sprzedaży . To wtedy gdy godzinowy przejdzie ze spadkowego we wzrostowy to jest dla mnie absolutnie''(to żart gdyż na giełdzie nic nie jest pewne)potwierdzenie do kupna .
A co myślisz o malejącej sumie LOP na nowej i starej serii FW20? tak jakby mieli coraz mniej akcji więc i kontraktów potrzebują mniej pod zabezpieczenie??
No a propos kresek jak to widzisz: Fibo 50- ok1860, Fibo 62- ok 1790 czy cała szerokość kanału wzrostowego od marca 2020 czyli ok. 1540??? Wiem ,że zależy tez od sytuacji zewnętrznej ale...
Jeszcze kilka: Czy nie bierzesz pod uwagę, że wybijając FW20M do 2080 chcieli wejść do tegoż kanału z powrotem i jeśli nie pokonają ok. 2040-50 to sygnalizowałoby zmianę trendu na up. Patrząc na górki od marca 2020 poszły wg Fibonacciego 7miesięcy-5 miesięcy- 3 miesiące i 1 miesić do 2482. Potem było 3 miesiące do styczniowego szczytu a 5 miesięcy od niego wypada gdzieś w połowie czerwca. W takim wypadku dół mielibyśmy za sobą wtedy.
Powinno zrobić 2125-30. Jeśli skończy się wyraźnie ponad 2050 to i tak powinni tam w pespektywie kilku dni wrócić i przetestować dół kanału wzrostowego.. Jesli zostaniemy poniżej 2068 (na WIG 20) to raczej ruszamy na południe od przyszłego tygodnia. A cel: 1860 (50 FIBO)- 1780 (poprzedni dołek)-1710 (62 FIBO). Każdy możliwy IMO
" Jednym z najsłynniejszych spekulantów w historii był Jesse Livermore, który w ciągu pierwszych trzydziestu lat ubiegłego wieku czterokrotnie zdobył i stracił wielomilionowe fortuny. Jego spektakularne sukcesy wciąż przemawiają do wyobraźni inwestorów."
https://www.parkiet.com/gospodarka/art25220271-legenda-spekulacji ale można o nim poczytać wszędzie .
Niestety - zakończył swoje życie samobójstwem . Sekret nie polega więc na pieniądzach jako takich - to dość łatwa część gry ale - moim zdaniem - na stosunku do samej gry jako takiej i psychice gracza .
jak dziś utrzymamy wzrost ponad 2068 to pewnie tak. Ale potem powinni jednak przetestować te 2050 (czyli klasyczny ruch 100pkt). Jesli tak będzie to w perspektywie mamy ruch 300pkt licząc od 2050
Jutro dalszy ciąg gnębienia niedźwiedzi.Kto nie posłuchał rano mojej rady to przegrał życie. Niedźwiedzie zostaną z pustymi portfelami szczególnie ci którzy uśredniali bo chcieli mieć rację. Nie tędy droga.