4-5 m-cy z chwilowym wahnięciem kursu mozna wytrzymać:-) Długookresowo kurs będzie rósł, zwłaszcza mając w perspektywie coroczna dywidendę. Jeśli fundusze OFE nie zdecyduja sie na sprzedaż swoich pakietów, to można być spokojnym o kurs. Byc może nawet nastąpi kolejne wezwanie w przypadku fiaska aktualnego (skupu w wezwaniu ok. 20%)
Wezwanie jest jednak pod pewnymi warunkami. Już wiadomo że jeden z nich nie będzie spełniony 66 procent się nie zapisze. Mają prawo kupić bądź nie kupić. Jesteś teraz na ich łasce i jeśli postanowią nie kupować po uwolnieniu akcji może być różnie. Być może nie sprzedasz nawet w obecnej cenie .
przy czym chyba jest mega bez sensu nie skupić nawet tej drobnej liczby akcji w wezwaniu... szczególnie, że pewnie trzeba będzie kupić pozostałą cześć nieco drożej...
Mogą po prostu zrezygnować z przejęcia. Posiadając te 30 procent będą dopiero zależni od funduszy , wtedy fundusze będą dyktować warunki i cenę za pozostałe akcje a wzywający wyda pół miliarda a będzie się musiał słuchać funduszy i nie będzie miał nic do gadania. Więc ja uważam że obie tego nie kupią . Stąd też ta cena dziś ona chyba po części to uwzględnia. Ci co się zapisali mogą się rozczarować miało być 4.15 a może być spadającą cena akcje zablokowane . Dlatego wezwania są dobre ale jak są bez warunków .
Zastanawiam się kto? Nie sądzę że taki drobny inwestor jak ja. Wczoraj zgłosiłem zapis na wezwanie. Czekam. Ktoś pracuje na rzecz skuteczności wezwania?
abc - Nie wszyscy sa biegli na giełdzie, wielu jest takich, którzy dawno kupili jakieś akcje i juz nawet o nich zapomnieli. Jestem w stanie sobie wyobrazić takie egzemplarze, którzy mają akcje Develii i nie mieli pojęcia jak odpowiedzieć na wezwanie. A zrobili to składając po prostu zlecenie PKC w ostatnim dniu zapisów, myśląc, że takie zlecenie automatycznie sprzeda sie po 4.15 zł
Moim zdaniem, najbardziej prawdopodobny scenariusz, to taki: Wzywający kupi w wezwaniu to co dadzą drobni i (chyba) 1 fundusz tj. ok. 30-35% Zdecyduje się na dokupienie brakującego pakietu do 66% poprzez kolejne wezwanie (być może negocjując cenę z OFE Funduszami) ......