dramat, wycena tak uboga i jeszcze spada, magazyn w chinach mają otworzyć i wejść w największy rynek a tu wala tumany, widać mało kupujących a jakiś fund wali w rynek zamiast kogoś znaleźć na pakietówkę , wycena C/Z 6,4 to zaraz bardziej będzie się panele na dachu postawić niż na gpw wchodzić, a tak w skrócie:
Toya akcje +2,7% r/r , Toya sprzedaż netto +33% za 1-3Q; Toya zysk netto +33% r/r za 1-3Q; Toya kapitał własny +30% r/r
dla mnie to oczywisty przewał jakich wiele na gpw . najprawdopodobniej jakiś otwarty fund wywala a w porozumieniu kupuje zamknięty . a że wolą tak się bawić a nie pakietówką bo przy okazji kilku drobnych a i innych małych funduf wywali . trochę cierpliwości gdy papier będzie w mocnych rękach pokaże siłę . na razie zachwaszczony otwartymi fundami co nie za bardzo przejmują się pieniędzmi wystarczy zerknąć na ich wyniki
A czym się tu przejmować zarząd pewnie zaproponuje dywidendę na poziomie ok 30-40% zysku czyli ok 40 gr dywidendy będą rosły razem za wynikami - jedna z lepszych pozycji na GPW zobaczcie jak ładnie rozwija się neuca czy inter cars oczywiście nie ma co porównywać wycen bo spółki są kwalifikowane do innych branż tu jest przemysl elektromaszynowy.A przy takiej wypłacie spółka ma możliwość rozwoju 15%-20% rocznie - wyhamują rozwój współczynnik w górę pójdzie, ja np za skupami akcji nie jestem wolę dystrybucję w postaci rosnacych dywidend jak większość inwestorów.