Zarząd Esotiq & Henderson S.A. [Emitent, Spółka] informuje o otrzymaniu od Pana Marka Warzechy, pełniącego funkcję Członka Rady Nadzorczej Spółki, zawiadomienia o skorzystaniu przez niego z uprawnienia do zakupu od Emitenta 179.545 akcji własnych, na mocy umowy, o której zawarciu Esotiq & Henderson S.A. poinformowała raportem bieżącym nr 23/2021 z 19 sierpnia 2021 r. Zgodnie z umową, zakup akcji nastąpi w terminie do 4 marca 2022 r.
Po cichu czekałam na nie. Chyba rozumiecie co to oznacza. :)
Ja też chciałbym się dowiedzieć, dlaczego uważasz to za super info - i to bez złośliwości. Pomijając oczywisty fakt uzyskania ceny ze sprzedaż tych akcji.
W ramach tej transakcji insider nabędzie prawie połowę wszystkich akcji własnych spółki (czyt. takich, które do tej pory nabyła) . Spółka sprzeda te udziały insiderowi po 35,20 zł per sztuka, a nabywała je z rynku i po 70 zł, 60 zł etc. (aczkolwiek kupowała też po niecałe 30 zł - nie wiem jaka jest obecnie średnia cena zakupu akcji własnych).
Pan Warzecha sprzedał w lipcu zeszłego roku swoje akcje Esotiq po 32 zł a teraz chce odkupić ten sam pakiet 179 545 szt po ustalonej cenie 35,20. Spółka zarobi na różnicy kursu 467 tys zł. ale w ujęciu rachunkowym zarobi dużo więcej ,bo akcje skupowała już w 2018 roku w dużo niższych cenach a sprzedaje się od najstarszych więc to może być nawet 100% zysku który zapiszą na poczet I kwartału br, do tego trzeba dodać bardzo dobre zyski z działalności branżowej Esotiq. Poza tym na NWZA w dniu 14 pażdziernika 2021 spółka podjęła uchwałę na podstawie ,której ma skupić docelowo 446 700szt akcji w cenie nie wyższej niż 150 zł. Po odsprzedaży Panu Warzecha jego własnego pakietu, będą mieli jeszcze sporo do skupienia z rynku, ponad 200 tys. Wiemy również ,że spółka rozwija się bardzo dobrze o czym systematycznie nas informuje poprzez raporty, bardzo ok.
To jest mój punkt widzenia ,a każdy niech robi co uważa za stosowne . :)
inne rzeczy się zgadzam, ale zakładam, że to będzie 467 k, nie więcej ani mniej bo pod tę transakcję najpewniej mają osobny rachunek, żeby nie mieszać zakupów codziennych w ramach skupu z taką pakietówką
Nie wiem ale w raportach o stanie skupionych akcji, podają je razem. Zrobią tak jak im będzie pasowało, bo dla pana Warzechy, to wszystko jedno z którego rachunku, jeśli oczywiście są osobne jak Ty uważasz.
Nie wiem czy się mylę, ale chyba przekroczył termin wykupu o kilka dni. Nie wiem jak im wyszło, że zgodnie z umową termin jest do 4 marca? Liczyliście te dni?
Miał 6 miesięcy żeby skorzystać z prawa do zakupu akcji i tu się zmieścił.
Liczba dni na podpisanie umowy nabycia akcji od momentu powiadomienia spółki o skorzystaniu z tego prawa była na pewno określoną w umowie pierwotnej, stad w komunikacie podali ze nabycie akcji nastąpi W TERMINIE DO 3 marca
Ogłaszam koniec rajdu ,wycofujemy się na z góry upatrzone pozycje i z podwiniętym ogonem i rozchylonymi pośladami, udajemy się do latryny, na ostre walenie.