Ten bank ma bardzo dobre oferty jezeli chodzi o lokaty , czy ktos zainwestowal tam swoje pieniadze moze powiedziec cos wiecej ? Glownie chodzi o to czy jest to pewny bank. Dziekuje Pozdrawiam inwestorow :)
Ja zamierzam kupić lokatę stukturyzowaną Global Market ale na tym forum raczej nie znajdziesz porady na ten temat. Tutaj to tylko piszą sami eksperci od spekulacji. Trochę poczytałem o nich (NOble Bank) i chyba zaryzykuję. Z tych ofert: http://www.inwestycje.pl/produkty_strukturyzowanewybrałem Global Market.
Szukałam banku, w ktorym chciałam wziąść krótkoterminowy kredyt na budowe mieszkania /takie marzenie o wygodnej starości/. Na pierwszą wpłate pieniądze miałam własne. No i znalazłam Getin Bank. Oferta marzenie. Na początek dają ile chcesz a do pełni szczęścia "rata pół w dół" przez dwa lata,czyli coś dla mnie przy jednej pensji.Lepiej być nie mogło.Zabrałam się do kompletowania dokumentów /nie pobrano tylko odlewu uzębienia/ należało być czystym jak łża, żadnych kart, rat itp.Dokumentacja złożona teraz tylko czekać wiadomo ile. Czekałam ,ale telefonicznie raz w tygodniu dowiadywałam się czy czegoś nie zmieniono. Zapewniano,że nie /chodziło mi głównie o wysokość kredytu i raty/ . Mam też wydruki potwierdzające te zapewnienia. Po takich zapewnieniach podpisałam umowe z DEVELOPER-em i wpłaciłam swój udział, czyli całe oszczędności. Wszyscy wiemy, że umowa to zbiór praw i obowiązków za zerwanie4 jest kara. Kiedy zbliżał się termin wpłacenia zdecydowanej raty DEVELOPER-owi przedstawicielka Getin Banku z "żalem" poinformowała mnie, że kredyt i owszem - ala nie w tej wysokości rata jak najbardziej ale w całości ponad 1.000,- Na końcu stwierdziła, że to nie jej wina. A ja pytam czyja? Działała w imieniu Banku. Nie zmienia się zasad w trakcie trwania gry zwłaszcza gdy za te zmiany konsekwencje ponosi kllient, ale ten postawiony pod ścianą z pistoletem u skroni weżmie wszystko i na każych warunkach.Ja nie pozwoliłam się w ten sposób ubezwłsnowolnić zdecydowałam się na strate. O nowym kredycie nie było już mowy strach przed nieuczciwą polityką Banku. Mają prawao zmienić zasady dla nowych nabywanych naiwnych ale nie dla tych, których dokumenty już rozpatrują. Gdyby nie ta oferta nie złożyła bym wniosku, nie podpisała umowy i nie sreaciła własnych pieniędzy. Pisze ten list ku przestrodze wszystkim, którzy chcą się związać z Getin Bankiem. Kto mi zapłaci za stres, bezsenne noce no i strate. Panie Piotrze szkoda twarzy dla takiego BANKU.
Na razie ich testuję:) Obiecują duzo, ale oferta jaką otrzymałam od doradcy finansowego jest inna(gorsza) niz to co mi obiecywano pierwotnie w rozmowie telefonicznej. Noble jest małym bankiem, który w 75% nalezy do jednego udziałowca. To trochę niedobrze. Ale wyniki jak dotychczas bardzo imponujące, więc na razie nie powinno być problemów z wypłacalnoscią. Jednak zawsze lepiej pamiętaćo zasadzie, ze wazny i duzy bank jest najbezpieczniejszy. PKOBP oferuje 6% lokaty tyle, ze dopiero od 17 marca. Moze warto poczekac do tego czas...? Podejrzewam, ze inne banki tuz przed tą datą tez zaczną walkę o klienta. Teraz wybrali strategię na przeczekanie i obserwację rynku. Zasadniczy ruch zrobią ok. połowy marca.
zastanowilem sie i mysle ze pojde w strone aig bank maja najlepsza oferte no i bank 6 % i wiem ze jest to pewniak Noble Bank dopiero zaczyna. a przy wiekszej kwoci mozna wycisnac z aig wiekszy procent niz 6 .....
u nich na infolinii lokata 5.25 a jak zalozysz np w Open finance ( tez ich ) to juz masz 5.65 - fajnie co ... czyli lepeij nie byc klientem masz lepsze warunki
Zdecydowanie NIE POLECAM tego banku, doradcy bardzo niekompetentni najważniejszy jest dla nich tylko zarobek po stronie banku a klienta ... no cóż jak się zdarzy to masz szczęście. Straciłem na tych ich "inwestycjach" kupę pieniędzy.
Też nie polecam, tylko ja nie dałem się złapać na żadną z tych genialnych inwestycji, więc mój doradca się pogniewał i już się nie odzywa od pół roku. A to co przelało czarę goryczy to ich oferta kredytowa na PDA PGE. Zdecydowanie najgorsza na rynku. Jak mam poważnie traktować doradcę który jawnie mi wciska fatalny produkt?
Popieram! Również zdziwiło mnie to, ze otwierajac daną lokatę przez Open Finance jest korzystniej niż bezpośrednio w placówce Nobla... No ale cóż, widocznie taka polityka
Dnia 2010-02-06 o godz. 16:30 ~olo napisał(a):
> co wy pieprzycie ten bank ma gwaracje na depozyty jak inne
> banki do 50 tyś Euro kasa jest tak bezpieczna jak u duzych
> banków
Tu chodzi o ich naciągactwo!!! Nie o maksymalizację Twojego zysku, tylko ich zysku za wszelka cenę, nawet do tego stopnia , że parivate bankier przedkłada Ci niekompletna ofertę, ofertę z pominięciem najistotniejszych jej wad. Jak bierzesz u nich jeden produkt to masz wszystko czarno na bialym - jak deponujesz gotówke na lokacie, czy kupujesz obgligacje - sprawa całkiem jasna, procent mniej więcej przewidywalny!!! , ale jak zaczynasz z nimi dlugofalowo "wspolpracowac" - czyli jak private banker zwęszy, że masz jakis grosz na wydaniu obmyśla strategie jak Cie z tej Twojej kasy oskubać. Idziesz do nich, bo masz jakas inwestycje w glowie, masz juz troche gotowki do jej przeprowadzenia i idziesz po porade jak ja ulokowac, zeby potem bylo jej wiecej i ewentualnie potem dopozyczyc od nich na te inwestycje. I TU UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!! To stwarza dla nich pole do manewru, wciskaja Ci produkty nie pokazując ich wad - prosze wszystkie osoby które czuja się naciągniete o tel. pod 723 960 728. Prawnik tłumaczy, że każdy konsument ma prawo być "laikiem" w danej kwestii, ale to nie znaczy, że byle naciagacz może to wykorzystac. Mam najlepszego prawnika w mieście (w stolic;:-) i nie damy sie im!!!! Powiedział, że to jest do wygrania, a juz jedna "beznadziejna" sprawe dla mnie wygral. Taki pies!! Wiec warto próbować!!
Jestem bardzo niezadowolona.
Obiecano mi przy lokacie kwoty 200 tyś zl, że gdy będę po kilku miesiącach chciała zerwać roczna lokatę to pomimo umowy pisemnej Noble bank deklaruje pełne odetki.
No i... ROZCZAROWAŁAM SIĘ - zostałam zwyczajnie oszukana i naciągnieta. Nie wyplacono mi obiecanych odsetek.
Proszę, uważajcie na Noble bank i czytajcie szczegółowo umowy, bo to co obiecują doradcy mija się z rzeczywistością.
Zdecydowałem się na Nobla jesienią 2007. Żałuję !!! Straciłem kilkaset tys. złotych !!!
Uwaga na doradców / opiekunów - strasznie niekompetentni. Maja TYLKO umiejętność "budowania zamków z piasku", obiecują rentowność inwestycji na bazie pozbawionej jakiejkolwiek racjonalności !!!! Nie mówią słowa o zagrożeniach ani o warunkach wyjścia z funduszu !!!, ani o jego prawdziwych kosztach !!!
Wpuszczono mnie w długoterminowe fundusze, z opcją wyjścia opartą na wysokich karach umownych. W sytuacji, potrzeby dojścia do gotówki zaoferowali kredyty/pożyczki dewizowe, które niestety znowu "zabolały - na ok. - 300K"
Teraz proponują zmianę funduszu, który wkrótce "zmniejsza kwotę wyjścia do 2% na inny, tzw. LIBRAIII, obiecując zyski (sic!!!) od "kwoty wejścia" x 5 (!!!), przy oszczedzaniu przez kolejne 8 lat, z penaltym na poziomie 30%.
Uciekam od nich jak najszybciej. Sposób sprzedaży nowych produktów graniczy dla mnie z wręcz z oszustwem!!!!
Wlasnie jestem po spotkaniu z przedstawicielem tego banku z siedziba w Katowicach ... i uczucia mam mieszane ... Jest tak rozowo i tak kolorowo, ze chyba zaczne wierzyc w bajki;)
Chetnie wymienie sie informacjami z Kims kto rowniez szuka miejsca do ulokowania swoich finansow w madry sposob :)
Czy ktoś z Was miał ofertę inwestowania w grunty rolne z Noble Banku. Obiecane stopy zwrotu bardzo wysokie tylko czy jest ktoś kto już na tym zarobił??? Opinie mile widziane!!
Dnia 2011-05-24 o godz. 15:04 ~Mirek napisał(a):
> Czy ktoś z Was miał ofertę inwestowania w grunty rolne z
> Noble Banku. Obiecane stopy zwrotu bardzo wysokie tylko czy
> jest ktoś kto już na tym zarobił??? Opinie mile widziane!!
Jestem przed taka decyzja i czytając forum mam bardzo mieszane uczucia,
czy jest ktoś kto zrobił taka inwestycję i czy NB wywiązuje się z obietnic?
serdecznie pozdrawiam licząc na odpowiedź.
przyłączam się do pytania, też jestem przed taką decyzją i się trochę obawiam, czy ktoś może potwierdzic że współpraca z NB w tym zakresie jest korzystna dla klientów??? czy ktoś moze wyrazić opnie n/t Dyr Departamentu Gruntów p. M. Ziarke
Witam
Właśnie mam lokatę w NobleBanku. Zostałem wpuszczony w maliny. To co obiecuję niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Doradca nie informuje o wszystkich aspektach. Wielokrotnie pytałem o koszty prowadzenia lokaty, koszty prowadzenie rachunku. Wszystko miało być za zero zł. Prawie wszystko, bo doradca zapomniał mnie poinformować o kosztach naliczania odsetek - bagatela 40 zł/miesiąc. Doczekam do końca lokaty i nigdy więcej Noble Banku.
Pozdrawiam
Ja od trochę drugiej strony - szukałem kredytu hipotecznego na kwotę ok. 1,5mln zł. Byłem także w Noble. Generalnie nieporozumienie. Obsługa nieuprzejma i niekompetentna. Oprocentowanie kredytu nierynkowo wysokie, plus w ofercie pojawia się wiele enigmatycznych opłat dodatkowych (ubezpieczenie tego, ubezpieczenie tamtego, prowizja taka, prowizja owaka). Na pytanie 'ile wyniesie rata z uwzględnieniem wszystkich tych śmiesznych bonusów' nie otrzymałem odpowiedzi - jedynie znów ściemy, że rata jest taka, plus to, plus tamto, plus owamto. W takiej budżetówce jak mBank obsługa była o trzy klasy wyżej, a oferta korzystniejsza. Jakbym nie wiedział kto stoi za tym Noble bankiem, to bym uznał że to pralnia brudnej kasy.
Ostrzegam wszystkich przed jakimkolwiek inwestowaniem za pośrednictwem Noble Bank. Trzy lata temu wykupiłem u nich dwie inwestycje. Jedna było oparta na WIG20 a druga to Global Market. W momencie podpisywania umowy WIG20 był na poziomie 1800 pkt., gdy doszedł do poziomu 2500 (wzrost o ok. 40%) postanowiłem zamknąć lokatę lecz dostałem zwrot kapitału plus 11%. Czyli z wypracowanego zysku dla mnie 1/4 a dla Noble Bank 3/4. Niesamowite zdzierstwo!!! Natomiast w przypadku Global Market po trzech latach "zarobiłem" ... minus 5%. Zapewniam Was, że wszystkie podane przeze mnie liczby są prawdziwe. Nigdy więcej. Omijajcie ich szerokim łukiem !!! ZŁODZIEJE !!!
Należy do grupy Getin Banku. W GB mam rachunek ROR, TOP i lokaty. Dość korzystne oprocentowanie, ale taktyka Banku jest taka. Gdy zwabią odpowiednią liczbę klientów., pojawiają się nowe produkty, regulaminy, opłaty, .warunki się pogarszają. Lokata staje się rachunkiem wewnętrznym, a przelewy na rachunki są płatne (9,99 PLN).
A teraz o Getin S.A.. Wartość akcji z roku na rok rosła i rosła. Ludzie kupowali. Nadszedł czas żniw. Nastąpiły zmiany organizacyjne. Wyklonowały nowe spółki córki. Akcje spadały spadały. do poziomu około 2,5 PLN z wysokości około 14. To nie kryzys. Żaden polski bank nie miał 500 % spadku na GPW. Polak potrafi. Poważny bank zachodni takich standardów by nie stosował..
Jak najdalej ! Totalne lekceważenie klientów. Są mili gdy chcą ściągnąć kasę, ale potem ich niesłowność jest regularne. Uważajcie na łódzki oddział. Makabra. Szczyt nieprofesjonalizmu !
Mili Państwo, Noble (Open Finance) jest tylko i wyłącznie marką budowaną oddzielnie tak jak każdy inny private banking w innych bankach. Oddzielny bank specjalistyczny ("krojenie na miarę") i jeden z najdroższych na rynku. W Noblu pracują ludzie na prowizji i to sporej, to są w większości doradcy z opena i expandera którzy za swoje umiejętności sprzedażowe pracują w Noblu. Często też widać tam studentów bo w tej piramidzie zarabia ten kto jest private bankierem, a reszta robi na nich. Znam tam paru takich private bankierów co nie jeden milion zarobili na naiwności zamożnych.
Niestety wiedza tych ludzi i doświadczenie jeżeli chodzi o rynki finansowe jest "mizerna", może, ale to może 5% ludzi tam ma pojęcie co mówi, reszta jest wyuczona tanich "kiwek" :) i NLP!!!!
Pracownicy w największym stopniu są nastawieni na sprzedaż, a nie na to czy ktoś zarobi. Jeżeli proponują Ci produkty innych firm takich jak Aegon, Skandia, AXA to lepiej sprawdź bezpośrednio w tych instytucjach dany produkt.
Lokaty są wyższe na rynku, niż w Noblu i wszystko jest lepsze niż tam. Tam sprzedają to co Polacy potrzebują, czyli marzenia :)
Radzę się zastanowić i potwierdzić to co jeden doradca mówi idąc do innego doradcy bez umówienia w innym oddziale, lub do innego banku.
Ja po wielkim zawodzie jakiego doznałem, nigdy ale to przenigdy nie zainwestuje tam swojego czasu.
Doskonale wyszkoleni sprzedawcy z kierunkiem na swoja premię. Potrafią obiecac wiele w zamian nie dają nic. Niestety tu nie ma miejsca na etykę - tu się liczy target i kasa dla sprzedawcy. Pozdrowienia dla naiwnych Klientów całego Holdingu Pana Cz.
Ja również nie nam dobrych wspomnień z tym bankiem. Właściwie to nie wspomnienia, ale jeszcze rzeczywistość. Od blisko miesiąca proszę się o przelanie moich pieniędzy na inne konto. W zeszłym miesiącu w końcu się ktoś odezwał i po zadaniu mnóstwa pytań obiecał, że w poniedziałek pieniądze wyjadą. Niespodzianka - we wtorek znowu ktoś zadzwonił i znowu te same pytania - pesel imię, matki itp. i na końcu pytanie kiedy chcę pani aby pieniądze wyszły. Ja im na to jak to kiedy???? Miały wyjść wczoraj. W czwartek dzwonię pytać czy w końcu wyszły. I...już bez niespodzianki nie wyszły. Masakra. Zanim się zdecydujecie na ten bank, zastanówcie się Państwo dobrze czy macie tyle cierpliwości. Ja nie mam, nigdy więcej.
Ogólnie o banku nie mam nic dobrego do powiedzenia. Traktują cię dobrze dopóki dajesz im kasę. Gdy nie chcesz więcej inwestować to kończą się odwiedziny z czekoladkami lub butelką wina na święta, kończy się telefon co tydzień z aktualizacją informacji o rynkach, ba przestali mi nawet przesyłać swój biuletyn z komentarzami swojego głównego ekonomisty.
Przejechałem się u nich na 1 produkcie, który miał mi dać złote góry. Po 2 latach inwestycji straciłem 5000 zł na tym wszystkim, ktoś powie niewiele, jednak było to 2,5% oraz można do tego doliczyć sobie inflację. wyjdzie pewnie koło 9% w ciągu tych 2 lat, jeśli nie lepiej.
Doradczy są niekompetentni. Zmieniono mi jednego na drugiego, bo tenże awansował i co. Produkt zakończył się ze stratą, a doradza tłumaczył się, że to przecież nie on go rekomendował i że on by czegoś takiego nie zarekomendował. Na pytanie jakie inne produkty bezpieczne teraz może mi zaproponować, gdzie nie ma ryzyka utraty kapitału zaoferował mi nie co innego, a obligacje korporacyjne NIEZABEZPIECZONE. Ciekawe bezpieczne rozwiązanie.
Gdy tylko zakończą się produkty, które niefortunnie kupiłem w tym banku zrezygnuję ze współpracy z nimi, gdyż jest to bank, który nie zajmuje się starym klientem w sposób należyty. Jest dużo starania na starcie, jednak po tym, gdy jajka są już w koszyku private bankierzy i ich juniorzy nie przejmują się losem pieniędzy klienta i jego samego.
Powiem wam jak to wygląda od strony doradcy każdy klient chciałby mieć albo 7-8% netto na lokacie jednodniowej niealeznie od kwoty albo byłby skłonny "zaryzykować" i zainwestować w produkt z gwarancją zysku 5-6 % netto ale możliwością większego zarobku. w zależności od "jakiegoś czynnika".
Jeżeli chodzi o produkty AXA, Aegon, Skandia itd. zakupione w noble banku to mają one takie same lub minimalnie lepsze (AXA) warunki niż zakupione bezpośrednio u ubezpieczyciela. Oprócz tego dostaje się podwyższone depo czyli coś czego ubezpieczyciel sam dać nie może i obsługę w czasie trwania produktu (możecie narzekać, że jest lepsza lub gorsza ale jest, przy zakupie u pośrednika lub u ubezpieczyciela nie ma żadnego!! servicingu)
Jak czytam te wszystkie żale ludzi, którzy dziwią się, że rezygnując w środku trwania produktu i płacą za to umowną opłate za wyjście (opisaną w regulaminie) to opadają mi ręcę. To tak jakbyś po pół roku trwania lokaty ją zerwała i się obraziła że bank nie wypłacił odsetek za rok a do tego jeszcze oszukańczo okradł Cie z już zarobionych przez pół roku środków!!
Polecam wszystkim wypowiadającym się powyżej poszerzenie wiedzy na temat inwestycji a przynajmniej czytanie regulaminów. Jak kupujecie samochód to sprawdzacie co jest w środku ? polecam to samo w przypadku inwestycji i nigdy nie będziecie zawiedzeni...
btw obligacje to jedne z najbezpieczniejszych inwestycji na rynku a prawda jest taka, że czasem niezabezpieczony papier jest lepszy od zabezpieczonego np. obligacje banku.
Dołożę swoje cztery grosze. Kupiłem produkt który miał dać mi zysk rzędu 20% rocznie Po czterech latach z hakiem dostałem zwrot gotówki i jeszcze doradca próbował mi wmówić , że powinienem być szczęśliwy NIC PAN NIE STRACIŁ !!! . Nic nie zrobiłem a część gotówki zjadła inflacja. Gdybym założył lokatę to miałbym około 20-25% netto. Był to okres gwałtownego wzrostu oprocentowania lokat. Nawet do 9% brutto.
Podobnie z inną instytycją tej samej grupy kapitałowej - Open Finance. Straciłem 30%ulokowanych pieniędzy. Do ostatniej chwili "doradca" odradzał wyjście z inwestycji. Gdybym nie wyszedł to bym stracił kolejne 20%. Do tego tak jak wyżej strata spowodowana inflacją. W sumie na dzień dzisiejszy strata wynosiła by 60-70% zainwestowanych środków.
Pozdrawiam