Krynicki Recykling szacuje, że skonsolidowana EBITDA w czwartym kwartale 2021 r. wyniosła 7,37 mln zł, co oznacza spadek rdr o 27,1 proc. - podała spółka w komunikacie.
Przewidywane skonsolidowane przychody netto ze sprzedaży wyniosły 28,8 mln zł, w porównaniu do 24,7 mln zł w analogicznym okresie rok wcześniej.
"Spadek EBITDA spowodowany jest wyższymi kosztami transportu związanymi między innymi z czasowym wyłączeniem produkcji w zakładzie spółki w Lublińcu oraz wzrostem cen gazu ziemnego" - napisano w komunikacie.
Według szacunków w całym 2021 roku przychody grupy wyniosły 124,8 mln zł, co oznacza wzrost o 27,22 proc., a EBITDA wzrosła o 76,51 proc. rdr do 52,07 mln zł. (PAP Biznes)
Q4 2021 trochę słabiej, ale odnośnie całego 2021 mamy bardzo dobry wzrost: Według szacunków w całym 2021 roku przychody grupy wyniosły 124,8 mln zł, co oznacza wzrost o 27,22 proc., a EBITDA wzrosła o 76,51 proc. rdr do 52,07 mln zł. (PAP Biznes)
wnioski są jasne. Podniecanie się wynikiem za cały rok, czyli de facto historią jest śmieszne. 12,5 to moja wycena na dzisiaj, choć jeśli koszty nadal będą rosnąć to możliwe zejście poniżej 10.
Informacja bardzo słaba, przy takiej sesji spodziewałem się minus 10 - 15 % na zamknięciu, tymczasem ktoś wytrwale odbierał i to z prawej strony. Przypominam że w spółce trwa przegląd opcji strategicznych, przy współpracy z Trigonem. Mam nadzieję że ktoś wie coś więcej, :-)
Tak jak ktos napisal zyjesz historia. Cena transportu gazu pradu rosnie, huty tego nie rekompensuja. Poza tym kluczowa rzecz rosnie - cena surowca. Stopnuowo ale zdecydowanie. Koszty beda tylko rosly i madrzy potrafia to odczytac.