No ze skrajności w skrajność , emocje są wezwanie bezskuteczne to nagły spadek a podniesienie ceny to wiadomo nagły wzrost , przy sporym pakiecie można tracić czy zarabiać dziesiątki czy setki tysięcy w jednej minucie przy jednym info.
To teraz zobaczcie jak bardzo muszą być niedowartościowane akcje większości spółek z GPW, skoro niby budowlanka to taki niepewny biznes na nadchodzące czasy, a sprzedać nie mają zamiaru. Takie fundusze najpierw grają na spadki, dołując kursy akcji, a potem za 30% powyżej ceny nie chcą oddać. Ciekawe... Na ile musiało by być wezwanie na taki np. Edinvest jeżeli tu przy tych wskaźnikach jest niegodziwie.
Kontrola kosztuje, generalnie gpw nie jest droga dlatego gdy jest solidny nabywca to premie mogą być duże. Gdy jest rodzimy biznesmen to najczęściej premie są bardzo słabe.
Dodatkowo dziś ostatni dzień na kupno które uprawnia do sprzedaży w wezwaniu. Jutro kupowane akcje już nie będzie można sprzedać w wezwaniu. Jak ktoś dziś nie sprzeda to zostaje z akcjami i niepewnością kto dziś nie kupi nie zalapie się na podniesienie ceny. Jutro już wolny handel oderwany od wezwania.
Pisałeś o jakimś niedowartościowaniu spiskach ale to po prostu taka jest wycena akcji które nic nie znaczą oprócz dywidendy. Pisałem i powtarzałem pakiety kontrolne są warte dużo więcej ,podawałem przykłady że pakiety kontrolne sprzedaje się za cena x 2 ! Dlatego też cały czas uważałem że cena jest niska jak na przejęcie , jeśli chodzi o zwykle notowania to takie są wyceny i tyle jeśli tu dojdzie do skutku wycena wróci do wyceny akcji drobnych. Pisałem że przy okazji przejęcia jest szansa dla drobnych sprzedaży akcji w cenie akcji dających kontrolę !