• Dywidenda Autor: ~Inkwizytor [77.111.246.*]
    2021 ?
    2020 5,1% 0,17 zł
    2019 5,74% 0,10 zł
    2018 10,31% 0,27 zł
    2017 9,72% 0,24 zł
    2016 3,54% 0,07 zł
    2015 8,07% 0,18 zł

Podsumowując 1,03 zł 43,08%

Jaka będzie za 2021?
    Jeśli sprzedadzą arkady wrocławskie plus nieruchomości w Warszawie za ponad 0,5 mld zł to jaka będzie dywidenda za 2022?
    Może zarząd chce podkupić akcjonariuszy bieżących zaliczką na poczet dywidendy? Kasy nie brakuje w księgach, inwestycje i mieszkaniówka nie zagrożone?

Mam tą spółkę od 1.89 zł kupioną po covidowych spadkach i na wezwanie nie piszę się po takiej cenie pomimo 100% zysku, może chciwość ale po części giełda uczy cierpliwości która przynosi wymierne korzyści.
  • Re: Dywidenda Autor: ~x15 [87.205.62.*]
    To u ciebie COVID zaczął się w 2015r ? Hmm. Z tego widać tylko, że po 2017r. dywidenda spada. Spólka doluje tez wynikowo
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~Dddd [*]
    nowy inwestor chce dać 1mld za spółkę zabrać cash ok 500mln i przejąć kontrole nad spółka warta 3mld ….
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~Xls [92.151.227.*]
    Spółka 500m w gotowce a oni proponują 3.4pln za akcje, coś tu nie gra
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~T-rex [45.55.38.*]
    No to coś tu nie gra. Skoro spolka ma taka wartość jak piszesz to dlaczego wyceniana jest na ułamek tej kwoty?
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~koneser [46.134.11.*]
    GPW to banan jest. Tutaj 80% spółek jest wycenionych grubo poniżej wartości, a większość gra na spadki zbijając kurs do absurdalnych poziomów. Ostatecznie zostaje to zawsze wykorzystane przeciwko inwestorom, a spółka schodzi z parkietu.
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~Plo [*]
    latwe - to co masz na księgach tj działki, są tańsze niż za ile możesz je sprzedać (co pokazują ostatnie transakcje), a te działki zostały sprzedane 50%+ niż były wyceniane w księgach. Tak to działa u deweloperów, Nowy inwestor to wie i chce bardzo tanio kupić, zabrać cash i bawić się dalej jak zwrócić swój cash
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~Gggg [*]
    jezeli ten zarząd jest slaby i sprzedaje projekty w takich cenach to potencjał Develii jest super.
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~x15 [87.205.62.*]
    Ten Zarzad niczego nie sprzedał, zwłaszcza co kupił. a pro po co ze Sky Tower i Buforowa i Chorwcka - terminy okreslone w komunikatach minęły, dawno
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~Zzz [92.151.227.*]
    Obecnie spółka jest tania, trzeba uzyskać Ew o wiele wyższa cena of branżowego inwestora a nie spekulantów którzy tylko zabiorą gotówkę ze spółki. Tak było z Capital Park …
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~x15 [87.205.62.*]
    Cena odzwierciedla wartość Spółki, jakość zarządu i RN. Nie do sie złożyć kolesi i ma byc dobrze
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~Kret [188.146.239.*]
    Ceny akcji na giełdzie nie odzwierciedlają wartości spółki! Te ceny odzwierciedlają np. Stan prawny w Polsce kto ma jakie prawa kto kogo może wykorzystać wycisnąć i jakie prawa wiążą się z posiadaniem jakich ilości akcji , odzwierciedlają układ właścicielski kto ile ma akcji i co dzięki swojemu pakietowi może prawnie zrobić, odzwierciedlają także kto jest większościowym i jaka ma opinię jako podmiot gospodarczy, odzwierciedlają stosunek spółki zarządu do akcjonariuszy mniejszościowych , sama wartość spółki jest tylko jednym z wielu czynników . Ludzie się potem dziwią dlaczego spółki kosztują np połowę swojej wartości likwidacyjnej .
  • Re: Dywidenda / nie oddawać Kaczmarkowi Autor: ~Com40 [92.151.227.*]
    Kaczmarkowi mówimy nie. Pracownicy Com40
  • Re: Dywidenda Autor: ~OooLO [213.215.38.*]
    Bravo Fundusze….!!!
  • Re: Dywidenda Autor: ~nikt [83.22.86.*]
    Po GPW można spodziewać się wszystkiego najgorszego. Każdy wał jest możliwy. Przykładem niech będzie jak rozkradziono Polnord.
  • Re: Dywidenda Autor: ~X5 [193.239.126.*]
    Ciekawe tylko który fundusz pracuje na rzecz wyłuskania spółki korzystając z dziadostwa jakim się stała w ostatnich latach gpw? Tu z notowaniami można robić wszystko mając 1% akcji.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Ten [86.49.249.*]
    Ta giełda i kursy akcji są manipulowane przez zarządy i właścicieli wiekszosciowych.
    Przecież tutaj też kurs był zbity do 2.50zł , żeby średnia akcji w wezwaniu była niska. Spółka kupowała drogie tereny, wyniki miała dobre a kurs dołowali....każdemu to było dziwne,... dlaczego co się dzieje?...teraz jest jasne dlaczego tak było.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Kret [188.146.239.*]
    Ale tez akcjonariusze to w dużej mierze spiskowcy ..... Czy develia spadła dużo więcej niż branża ? Czy w branży nic si nie zmieniło od szczytów , czy stopy nie wzrosły ? Czy murapol nie odwołał debiutu ?
    To chyba piszesz o sobie. Porównaj sobie branżę deweloperska, budowlaną za okres co najmniej pół roku i się przekonasz. Na giełdzie polsliej jestem już kilka ładnych lat i wiem co tutaj się dzieje. Nie wszystkie firmy są spekulacyjne to trzeba też przyznać tylko, że tych uczciwych jest mały procent.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Kret [188.146.239.*]
    No ja widzę spadki wszystkich developerów przez ostatnie pół roku. Mamy inne internety ? Stopy w moim internecie też wyższe. Czasem jak kurs jest nie tam gdzie sobie ktoś myślał że będzie to ludzie widzą w tym winę kursu nie swoją .
    Wiesz co to jest cena akcji niegodziwa?...już Ci kiedyś wcześniej pisałem, zacznij myśleć!!!!
  • Re: Dywidenda Autor: ~Inkwizytor [77.111.245.*]
    Panowie tu miało być merytorycznie bez wyzywania i spekulacji, opinie o zarządzie nie w tym wątku, tu potrzebne informacje o wyniku za 4 q lub za cały 2021 i podział zysku, wątek zaliczki po sprzedaży lokali w gdańsku warszawie i wrocławia w 2022.
    Wewanie nie będzie miało skutku po tej cenie, fundusze nie oddają w tych czasach spółek które dają dywidendę wyższą niż inflacja. Spółki skarbu państwa pod sterami pinokia i sasinka nie dadzą nic.
  • Re: Dywidenda Autor: ~czas [188.117.184.*]
    Wzywasz by było merytorycznie i bez wyzwisk - a sam co robisz wyzywając od pinokiów ? -rudych czy krzywych bo nie wiem i nie chcę wiedzieć, jedni warci drugich.
    Co do wyników za 2021 to zysk netto będzie trochę pow. 140 mln bo tyle wystarczy zarządowi do załapania się na program motywacyjny a dywidenda jest w rękach ZWZA i może być spora bo do dyspozycji zostało jeszcze 100 mln rezerwy dyw.
    Obserwuję tu od początku stycznia niesamowity wysyp nowych dyskutantów i większość z nich nagania na sprzedanie )) - pewno chodzili bez czapki na mrozie albo wzywający błyska sreberkiem.
    Przy tej cenie brak szans na powodzenie, moim zdaniem nie będzie nawet 5 % -dziękuję
    jesteśmy zdania, że cena zaproponowana w Wezwaniu nie odzwierciedla wartości godziwej akcji Spółki i w związku z tym każdy z Funduszy z osobna oświadcza wobec Wzywającego i zobowiązuje się niniejszym wobec pozostałych Funduszy, że nie sprzeda akcji Spółki w Wezwaniu po cenie 3,34 zł za akcję. Informujemy przy tym, że niniejsze wspólne oświadczenie stanowi niezależny głos każdego z Funduszy jako akcjonariusza Spółki i nie jest wyrazem podjęcia przez Fundusze żadnych wzajemnych zobowiązań lub zawarcia porozumienia co do nabywania lub obejmowania przez Fundusze lub przez osobę trzecią akcji Spółki, lub zgodnego głosowania na walnym zgromadzeniu lub też prowadzenia trwałej polityki wobec Spółki. Oświadczamy również, że nie istnieją pomiędzy Funduszami żadne zobowiązania lub porozumienia co do ww. kwestii i Fundusze nie zawarły porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych."

Kłamca = pinokio, złodziej =....

Ważne, że miałem racje i fundusze nie odpowiedzą na wezwanie po tak niskiej cenie.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Buahahaha [31.60.78.*]
    To jutro zjazd do bazy na 2.5. Hahaha
  • Re: Dywidenda Autor: ~Kret [46.204.84.*]
    Jaki nick taki post , po co się udzielasz ? Chyba wiesz co o Tobie mowi zjazd do bazy i hahaha ?
    Po trzech kwartałach 2021 roku Develia miała 596,3 mln zł przychodów ze sprzedaży wobec 318,5 mln zł rok wcześniej. Zysk netto wyniósł w tym czasie 84,8 mln zł wobec 23 mln zł przed rokiem, a marża brutto ukształtowała się na poziomie 27,4 proc. wobec 36,5 proc. rok wcześniej.

Kurs rośnie po wiadomości od funduszy.
    Cena w wezwaniu 3,34, a dzisiejsza średnia K/S 3,52 zł.

Czy jest to sygnał do podniesienia ceny w wezwaniu? 5,38% na plus.

Prognozując zysk netto na poziomie 100 mln po 4 kwartałach 2021 to dywidenda na poziomie 0,17 - 0,23 zł?

Może zatrzymają zysk pod zakupy od zadłużonych po podwyżkach stup procentowych?

P.S. nie było zjazdu do bazy!
  • Re: Dywidenda Autor: ~Kret [188.146.242.*]
    W tej chwili ważne jest tylko wezwanie i czy będzie podniesienie ceny , żadne dane które tak naprawdę są znane od ich publikacji więc nie od dziś czy wczoraj , na razie nie mają znaczenia. Kurs wsparła informacja od funduszy ,ta informacja uprawdopodobniła podniesienie ceny i to ma wpływ na obecny kurs nic więcej. Więc ruch po stronie wzywającego.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Develia [185.99.25.*]
    Jeżeli wzywający ma środki to podniesie cenę ale 5% to niw wystarczy. Wiec trzymać ręce … rynek developerski jest super wiec czy fundusze czy nowy inwestor kurs będzie UP UP
    Czy 3.90 to już atrakcyjna oferta? U mnie to ponad 100 % zysku, raczej odpowiem na wezwanie, a może uda się odkupić troszkę niżej jak np. nowy zarząd coś zje... albo nie wypłaci dywidendy i w rozczarowaniu akcjonariusze oddadzą papier.

To moje zdanie nie zachęcam, nie odradzam. Było mi dobrze z papierem ale nie wiem czy przy tych warunkach geopolitycznych taka cena się powtórzy - dla mnie warto, choć obawiam się redukcji przy zapisach. Gdybym miał kupić po obecnej cenie w życiu bym noe wchodził - dla mnie za duże ryzyko.
    Pozdrawiam
    Powodzenia
  • Re: Dywidenda Autor: ~marioxx [46.174.213.*]
    Jak by nie liczyć każdy kto odpowie na wezwanie minimum 66 % sprzeda .
  • Re: Dywidenda Autor: ~Kret [46.204.84.*]
    Nikt tu nie pisał że wezwanie po tej cenie bedzie udane nie było takiego posta to pierwsza sprawa. O takim oświadczeniu funduszy też była mowa , z treści oświadczenia wynika mi że chodzi im tylko o obecna cenę 3.34 nic innego sobie nie oświadczyli żadnego porozumienia żadnej sugestie że nie chcą sprzedawać wogóle. Nie sprzedamy po 3.34 tyle treści ale to akurat nie jest niespodzianką .
  • Re: Dywidenda Autor: ~xx5 [87.205.62.*]
    Moim zdaniem nie dadzą wiecej niż 5%. Bo nie jest tego warte. I to nie jest dobra wiadomość, że fundy zostaja
  • Re: Dywidenda Autor: ~xx15 [87.205.62.*]
    na konsoli "oczyszczony" (bez tych przeszacować i zmian kursowych) będzie stawiam mniejszy - 120 mln. Ale pamietaj, że dywidende wypłaca sie z jednostkowego ten zgaduje bedzie niższy (nieco). Mysle , że tradycyjnie PZU upomni sie przy Dywidendzie o te zatrzymane 100mln
    Ja liczę na wysoką dywidende za 2021, i jeszcze lepszy rok 2022, oby mnie nie zawiedli bo ich oddam w dobre ręce.
  • Re: Dywidenda Autor: ~xx15 [87.205.62.*]
    za 2021 + z zapasowego może być nieźle. Ale za 2022 - nie ma z czego
  • Re: Dywidenda Autor: ~Rrrr [*]
    Jeżeli wyplaca 500 za 2021 to jest ok i tak kurs będzie 5pln

Wierze w tem zarząd
    haha. - z czego, dywidende wypłaca się z zysków. Ale łącznie przez następne 5 lat - możliwe
  • Re: Dywidenda Autor: ~ooo [*]
    niech płacą długo ale płacą!!! czekam na 5pln za akcje później Develia może przejąć np. GTC które ledwo ledwo
    dlaczego nie Agore albo KGHM ,też nie z branży
  • Re: Dywidenda Autor: ~Gggg [*]
    Fundy nie odpowiedzą. Kurs sam mówi o sytuacji….ta spolka jest warta dużo więcej. Doradcy okażą ze tak jest.
  • Re: Dywidenda Autor: ~OjciecDyrektor [208.117.85.*]
    3,65 jest teraz
    No nie wiem co o tym myśleć. gdyby nikt nie wierzył w wezwanie to powinno zjechać w okolice 3 pln czyli ceny przed ogłoszeniem wezwania.
    Na razie nic nie wiadomo i tak będzie do 15.02
  • Re: Dywidenda Autor: ~JanuszBiznesu [77.111.245.*]
    Można cofnąć zapis na sprzedaż akcji?
  • Re: Dywidenda Autor: ~Wirek [178.37.71.*]
    Biuro Maklerski mBanku twierdzi, że tak, ale tylko do 15.02 godz. 11:59:59 - raczej przez internet się nie da (bo ten wniosek odpowiedzi na wezwanie, to taki trochę jakby na kolanie), ale przez telefon być może tak - nigdy nie sprawdzałem tego w praktyce.
[x]
DEVELIA -1,82% 10,80 2026-05-25 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.