Obecnie wartość godziwa jednej akcji to 17,13 PLN. Ciekawe do ilu wzrośnie po wynikach (rozwiązaniu rezerw) i umożeniu akcji własnych
https://simplywall.st/stocks/pl/software/wse-bpx/bpx-shares
Koledzy jak dla mnie super bo to że to aktualnie nie kosztuje ponad dychę to anomalia i trzeba korzystać. Jak narazie skupuje co tydzień po trochę póki coś sypią za pół darmo. Może ilości nie spore bo mało chcą oddawać ale już sporo zebrane. Grosz do grosza ....
Nikt nie chce sprzedać większego pakietu akcji po obecnych cenach ponieważ taniej już nie będzie. Spółka zarabia konkretną kasę co kwartał i tak będzie jeszcze długo. Już w poniedziałek powinniśmy zobaczyć 7 z przodu.
Z jakiegoś względu ucięło moja druga część wypowiedzi...
Myślę że do raportu pozostaniemy już w tym zawieszeniu. Potem się ruszy, czy to w jedną, czy w drugą stronę. W mojej ocenie kierunek jest tylko jeden - na północ. Przyjmuję racjonalnie brak jakiegoś załamania (czyt. utrzymanie b. Dobrych wyników finansowych z corowej działalności, uwolnienie rezerw, umorzenie akcji, nowe biznesy etc.).
Uważam, że przy obecnej wycenie rynkowej (~50% poniżej wartości rzeczywistej) nie ma żadnego ryzyka dla akcjonariuszy. Prezes to doskonale wie dlatego kupił tyle akcji ile było możliwe (bezpośrednio i przez spółkę) przed publikacją wyników i podziałem zysków za zeszły rok. Kasę wydaną na zakup akcji odzyska w postaci dywidendy.
Też jestem optymistą co do BPX, ale giełda nauczyła mnie, że nie ma pewniaków i że nie można być niczego pewnym. Dlatego ze stwierdzeniem, że "nie ma ryzyka" akurat się nie zgodzę. No ale to może ja mam tylko takie doświadczenia ;-)
Niemniej, Prezes zrobił niezły deal, to na pewno (kupował za mniej niż 3 zł? czy jakoś tak). Teraz trzymamy kciuki za poniedziałek .
Na bank dywidenda zwróci mu dużą część gotówki, którą wyłożył na zakup. Tu zanosi się na lata ładnych dywidend, oczywiście w zależności po ile kto kupuje akcje. NA tych poziomach myślę, że i tak będzie to około 10% uwzględniając zysk za 2021.