• Umożenie akcji własnych Autor: ~Analityk [94.254.168.*]
    Wygląda to coraz lepiej.
    Zysk będzie dzielony na 18,5 mln akcji.
    Wartość księgowa na akcje też wzrośnie.
  • Re: Umożenie akcji własnych Autor: ~Jarosław [5.173.105.*]
    Wszystkie parametry się poprawią
    C/z również.
    Pomyśleć że ktoś sprzedawał akcje poniżej 3zł
  • Re: Umożenie akcji własnych Autor: ~Analityk [94.254.168.*]
    Ci co sprzedali akcje spółce i prezesowi nie mieli wyjścia ponieważ nie były one dopuszczone do obrotu giełdowego.
    Teraz czekamy na wyniki.

• Re: Umożenie akcji własnych Autor: ~Analityk [5.173.155.*]
    Obecnie wartość godziwa jednej akcji to 17,13 PLN. Ciekawe do ilu wzrośnie po wynikach (rozwiązaniu rezerw) i umożeniu akcji własnych
    https://simplywall.st/stocks/pl/software/wse-bpx/bpx-shares
  • Re: Umożenie akcji własnych Autor: ~Jarosław [5.173.115.*]
    Ja czekam spokojnie na przekroczenie 40mln zysku
    Zobaczę jak długo. Zakładam max 2025
  • Re: Umożenie akcji własnych Autor: ~Analityk [5.173.159.*]
    Około 20 mln zysku netto spółka wypracowała w zeszłym roku. W kolejnych latach może być tylko lepiej.
  • Re: Umożenie akcji własnych Autor: ~Wilczątko [46.204.17.*]
    Koledzy jak dla mnie super bo to że to aktualnie nie kosztuje ponad dychę to anomalia i trzeba korzystać. Jak narazie skupuje co tydzień po trochę póki coś sypią za pół darmo. Może ilości nie spore bo mało chcą oddawać ale już sporo zebrane. Grosz do grosza ....
  • Re: Umożenie akcji własnych Autor: ~Analityk [5.173.28.*]
    Nikt nie chce sprzedać większego pakietu akcji po obecnych cenach ponieważ taniej już nie będzie. Spółka zarabia konkretną kasę co kwartał i tak będzie jeszcze długo. Już w poniedziałek powinniśmy zobaczyć 7 z przodu.
  • Re: Umorzenie akcji własnych Autor: ~Fan [87.205.35.*]
    Tak, ale z drugiej strony nikt też nie chce kupować po tych cenach
  • Re: Umorzenie akcji własnych Autor: ~Fan [87.205.35.*]
    Z jakiegoś względu ucięło moja druga część wypowiedzi...

Myślę że do raportu pozostaniemy już w tym zawieszeniu. Potem się ruszy, czy to w jedną, czy w drugą stronę. W mojej ocenie kierunek jest tylko jeden - na północ. Przyjmuję racjonalnie brak jakiegoś załamania (czyt. utrzymanie b. Dobrych wyników finansowych z corowej działalności, uwolnienie rezerw, umorzenie akcji, nowe biznesy etc.).

No ale wiadomo, z giełda różnie bywa!
  • Re: Umorzenie akcji własnych Autor: ~Analityk [94.254.174.*]
    Uważam, że przy obecnej wycenie rynkowej (~50% poniżej wartości rzeczywistej) nie ma żadnego ryzyka dla akcjonariuszy.
    Prezes to doskonale wie dlatego kupił tyle akcji ile było możliwe (bezpośrednio i przez spółkę) przed publikacją wyników i podziałem zysków za zeszły rok.
    Kasę wydaną na zakup akcji odzyska w postaci dywidendy.

• Re: Umorzenie akcji własnych Autor: ~Fan [5.134.208.*]
    Też jestem optymistą co do BPX, ale giełda nauczyła mnie, że nie ma pewniaków i że nie można być niczego pewnym. Dlatego ze stwierdzeniem, że "nie ma ryzyka" akurat się nie zgodzę. No ale to może ja mam tylko takie doświadczenia ;-)

Niemniej, Prezes zrobił niezły deal, to na pewno (kupował za mniej niż 3 zł? czy jakoś tak). Teraz trzymamy kciuki za poniedziałek .

• Re: Umorzenie akcji własnych Autor: ~PewniakNa100 [85.221.149.*]
    Na bank dywidenda zwróci mu dużą część gotówki, którą wyłożył na zakup. Tu zanosi się na lata ładnych dywidend, oczywiście w zależności po ile kto kupuje akcje. NA tych poziomach myślę, że i tak będzie to około 10% uwzględniając zysk za 2021.
  • Re: Umorzenie akcji własnych Autor: ~Jarosław [94.254.184.*]
    Ja zakładam raczej nie więcej jak 30gr.
    Prezes ewidentnie lubi trzymać kasę na koncie co dało już dobre efekty w pandemii
[x]
BPX 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.