Kolejne inwestycje, RT i PS, będą jak zwykle kosztowne i długotrwałe. Na ich rozpoczęcie trzeba będzie 20% wartości inwestycji z własnych środków, których BBI nie ma. To wskazuje, że już niebawem będziemy mieli kolejną, druga emisje obligacji, ponieważ pierwsza pójdzie na spłatę bieżącego zadłużenia. Budowa RT potrwa kilkanaście lat, tak było w przypadku Złota4, obiektu prawie bliźniaczego do RT (powierzchnia i przeznaczenie). Ja szacuję, że potrwa lat 14 i same tylko koszty ogólne zarządu wyniosą w tym okresie ok. 150 mln złotych, czyli mniej więcej tyle, ile wyniesie zysk spółki. Warto? Nie warto, ale prezes z kumplami zarobią jako członkowie zarządu w tym okresie ok. 36 mln złotych. Za pracę z której pozostali akcjonariusze nie będą mieli żadnego pożytku, to znaczy nie dostana dywidendy. Czy nie tak dzieje się od zawsze? W ostatnich 7 latach spółka wybudowała Pl. Unii i CM, sprzedała mieszkania w Koneserze. W sumie przepływ wyniósł 162 mln złotych. czy akcjonariusze dostali choćby 1 grosz dywidendy z tych milionów? Nie dostali, a prezes z kumplami przytuli za niepotrzebną nikomu, to znaczy pozostałym akcjonariuszom, pracę w tym czasie ok. 16 mln złotych. Czy wszystko jest jasne, czytelne i zrozumiałe? Dla mnie tak.:) Czy ten proceder nie jest widoczny jak na dłoni? I właśnie dlatego w akcjonariacie nie pojawi się żaden duży i pasywny inwestor, a przejęcie wrogie jest niemożliwe w obecnym układzie. I dlatego spodziewam się nie tylko spadków kursu, mikro wolumenów obrotów i braku możliwości dezinwestycji bez znaczących spadków kursu. Taka jest moja spekulacja.
Ostrzegałem, radziłem, prosiłem, błagałem Pisałem o tym wielokrotnie, że tak to się skończy. Nie chcieliście słuchać, a teraz macie tego efekty. Wykorzystajcie swoją ostatnią szansę, jeszcze nie jest za późno! Ratujcie resztki swego kapitału. Nadciąga jeszcze gorsze! Taka jest moja spekulacja.