Obstawiam że Nowy Ład zbiera żniwo :-) O ile segment jubilerski jeszcze całkiem nieźle to odzież dostała mocno po dupie Przypominam że rok temu był lockdown Nowy Wał uderzył we wszystkich ale bardzo mocno w ludzi zarabiających powyżej 11,5 tys. PLN brutto gdzie znajduje się sporo klientów odzieży. Nie wróżę tutaj sukcesów. Niestety. Obstawiam że drogie złoto i zegarki kupują jeszcze bardziej majętni ludzie którzy boją się inflacji i inwestują w drogie produkty jubilerskie
styczeń 21 się nie liczy bo był lockdawn, a w porównaniu do roku 2020 oraz 2019 mamy ogólnie wyższy obrót przy wyższej marży. Patrząc na odzież, to obrót jest 45,4 mln ( 2020r. 50,5 mln, 2019 rok 47,3 mln) , ja żadnej tragedii nie widzę jest to też miesiąc wyprzedaży. Ważne będzie jak zostanie przyjęta nowa kolekcja, ale to dowiemy się z obrotu za marzec. Od 2021 roku postrzegam VRG jako spółkę dwóch równorzędnych segmentów (odzież, jubiler) co ją wyróżnia.Uważam styczeń 2022 za dobre rozpoczęcie nowego roku. Mimo, że jestem akcjonariuszem staram się być obiektywny. Jak już pisałem nie pasuje mi zaniżanie kursu przez zbierających akcje.
Każdy chce kupić taniej żeby więcej zarobić...
Ja w tym wszystkim zastanawiam się czy z tego będzie realny zysk, bo w ostatnich latach różnie z tym było.