Jest dobrze. Firma ma ok 20 MLN zysku w zeszłym roku.
Zakładając że utrzyma politykę dywidendową to powinna przeznaczyć ok 50% zysku z tego roku na dywidendę. Co daje 10/6,5 ok 1,5 PLN/akcja (trzeba jednak pamiętać że z lat ubiegłych również było trochę zysku który trafił na kapitał zapasowy - więc jest teoretycznie pole do zwiększonej dywidendy)
Jeżeli trend się utrzyma to przy zakładaniu stałych dywidend na poziomie 1,2 - 1,5 PLN to spokojnie można liczyć że rynek wyceniając oczekiwaną stopę zwrotu na poziomie 5% da wycenę w przedziale 1,2/5% = 24 PLN
Takie są moje obserwacje na spółkach które rok w rok dzielą się dywidendą. Źródło: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Dywidendy-spolek-z-Gieldy-Papierow-Wartosciowych-GPW-i-NewConnect-NC-2021-8061357.html
No właśnie jest nad czym dyskutować. Niby średnia cena frachtu nadal wysoka, ale wszyscy w branży, którzy korzystają z usług firm typu ATC widzą, że ceny spadają. Ja się tym zajmuje zawodowo i widzę, że ceny od początku roku są co raz niższe, a info od spedytorów jest takie, że po CNY stawki spadną jeszcze bardziej. Do tego spada ilość przewożonego towaru z Chin, bo ogólnie koniunktura się pogarsza, a jak bank na zachodzie przestaną dodrukowywać piedziądze,przede wszystkim dolary, to mamy kryzys. Do tego dochodzi ciągle widmo wojny na Ukrainie, albo, co może nawet gorsze, takiego tlącego się konfliktu i niepewności przez kolejne miesiące. Sam mam spory pakiet ATC, i chciałbym, żeby to latało po 24 zł, tak jak piszecie, ale mam wrażenie, że wiele osób,ma mega życzeniowe myślenie i może się ostro przeliczyć. Oczywiście,może też być tak, że to co piszę się nie spełni i będzie bajabongo i zyski się utrzymają przez kolejne lata,a my będziemy nieźle zarobieni, ale warto też wziąć pod uwagę inne scenariusze, o których mało kto pisze. Do tego, jakby tu zyski były takie pewne przez kolejne lata,to jakiś fund by się nie pierd..ił, tylko zgarnął z rynku te kilkadziesiąt tysięcy akcji i ciągnął 15 % dywidendy co roku
Skoro masz takie spostrzeżenia oraz jak twierdzisz uzsadanione obawy - sprzedaj pakiet. Jest najwyżej od kilku miesięcy.
Chciałbym jednak zauważyć: - Twierdzisz że ceny spadają. Ok. Skoro się tym zajmujesz zawodowo to jak czy możesz powiedzieć jak to wygląda rok do roku? Bo jakbyś podał tą wartość okazałoby się że pomimo że ceny spadły w stosunku do grudnia (grudzień - szczególnie początek miesiąc jest dość "gorący" więc to normalne że ceny spadają w styczniu - tak jest co roku) - Powołujesz się na groźbę wiszącego zagrożenia przy Ukrainie - owszem. Jendak wtedy cała GPW dostanie ostro po plecach (bez wyjątku) - więc tak czy inaczej powinieneś odtrąbić że sprzedałeś z zyskiem.
Ja natomiast mam inne zdanie o którym pisałem wcześniej, podtrzymuje swoje uzasadnienie.
Rok do roku jest oczywiście lepiej. Ale tutaj sporo osób już obtrąbiło, że przez kolejne lata spółka będzie wypłacała 1,5 zł dywidendy, bo zakladaja, że obecne stawki i wolumen się utrzymają. Oczywiście rok do roku jest lepiej, ale wg mnie zysk z 4 kwartału długo się nie powtórzy. Ale spółka nadal spoko, dlatego trzymam i nie sprzedaję, a odpowiadam na posta, w którym mamy założenie, że rozsadna wartość spółki to 24 zł. Wg mnie nie.
Eee znawca, to jest nc, spółka z kapitalizacja poniżej 100 mln ma zysk ponad 20, na kontach kolejne 20 milionów, zatrudnia ponad 100 osob, ma realny biznes, a Ty mowisz że 24 pln na akcje to za wysoka wycena ? Popatrz na spolki inne, zarabiają po milion albo nic a wyceny rzędu 400 mln. Spójrz jak wycenili saule, które grosza nie zarobiło, medcamp który latał po 10-20 pln a grosza nie zarobił i wiele wiele innych spółek, mógłbym wymieniać bez końca…nastepnym razem zastanów się nim napiszesz tu coś madrego.
Dywidenda koło 5% w większości dotyczy nudnych stabilnych i znanych spółek z głównego parkietu. W przypadku NC i małych oraz w miarę nowych spółek, to często dywidenda jest rzędu 10%, bo to mało znane i ryzykowne aktywa. Daje nam to akcje na poziomie 12-15 zł,
Dokładnie, taka cena dla mnie realna i podejrzewam, że tak się będzie kształtował kurs w najbliższych miesiącach. Jak ktoś wierzy w 24 zł super, dla mnie tym lepiej, powyżej 20 sprzedaje całość, chociaż pewnie i w okolicy 16-18 się skuszę.