Ja trzymam już blisko 3 lata ze średnią lekko powyżej 9 zł. I też sądzę że 100 zł jest możliwe.
Tim idzie zgodnie z planem. Dawno temu pisałem o podobnych firmach na świecie np. Grainger (model biznesowy - internetowe hurtownie elektryczne), gdzie rentowność netto osiąga ok. 8% i wycena giełdowa rzędu 25-30 x P/E.
Myślałem jedynie że potrwa to trochę dłużej, ale pandemia TIMowi pomogła i dobry rok/dwa rozwoju przeskoczyli jednym skokiem.
Na dzisiaj już rentowność będzie blisko "światowej", czyli 1.250 mln sprzedaży powinno dać 100 mln zysku netto.
100 mln x 25 = 2,5 mld zł wycena, czyli ok. 110 zł na akcję.
A do tego dochodzi jeszcze IPO 3LP, które moim zdaniem samo może zostać wycenione na 1-1,5 mld zł.
To jak tu nie czekać na tą stówkę?
Tyle, że polski rynek nie jest odpowiednikiem rynków zagranicznych. Na P/E rzędu 25 nie ma moim zdaniem co liczyć (a przynajmniej nie przez kilka najbliższych lat - chyba, że wybuchnie jakaś niesamowita hossa na GPW w co szczerze wątpię). Moim zdaniem max to 15 P/E. + IPO 3LP i dlatego po cichu liczę na 100 zł, ale z tym 3LP też jakoś mam mieszane uczucia. Kupuj plotki, sprzedawaj fakty. Wszyscy sobie szacują to już a 1-1,5 mld zł. Skoro wszyscy wiedzą, że będzie i że tyle będzie, to dlaczego ma potem nagle urosnąć o 100% pod IPO? Bo na razie nie ma "potwierdzenia", że faktycznie będzie i się nie wycofają? Jakoś do mnie to słabo przemawia.Zgarną przecież miliard na rozwój, ale ten miliard będzie również w rękach nowych akcjonariuszy 3LP co się powinno zerować, bo sam Tim zyska na tym jedynie szybsze tempo rozwoju 3LP ale sprzeda jego część innym.
Może źle to rozumiem, ale gdyby rynek grał pod debiut to już dawno powinniśmy być w okolicach 50-60 zł.
Ja nie twierdzę że 100 że "jutro", ale za rok/dwa czemu nie?
Spółka o mega tempie rozwoju - to co dzisiaj jest P/E 25, to za rok już może być P/E 15...
Według informacji TIM posiada 59 mln akcji 3LP. W IPO oferta będzie taka żeby nie stracić kontroli nad spółka czyli zachować większościowy pakiet ale także żeby zachować płynność czyli nie mniej niż około 30 mln akcji to chyba wymóg KNF. Teraz tylko pytanie na ile rynek wyceni akcje przy budowaniu księgi popytu. TIM potwierdził także że przez rok od debiutu 3LP nie będzie sprzedawał akcji 3LP
Zgadza się, także w zależności od ceny jaką zaakceptuje rynek będzie zależała wielkość kapitału na nowe inwestycje 3LP ale także wyznaczy wartość księgowa 60 mln akcji jakie posiada TIM