• Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~Fan [195.205.61.*]
    Po tak dobrym info. Zobaczymy co jutro przyniesie.
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~DC_Young_Fly [46.77.192.*]
    Te kreski układające się w cokolwiek sobie człowiek wyobrazi was zamęczą - mówię o AT.
    Jakiś grubszy gracz na koniec dnia rzucił samodnawiającego się ogromnego batona akcji na poziomie 57zł zrzucając kurs z 59,8zł. Na wykresie wygląda jak wyprzedaż, a w rzeczywistości ktoś chce się ewakuować z dużej pozycji i ustalił sobie cenę na 57zł i po tej cenie wiele osób zaczęło kupować i dlatego tak to zaczęło wyglądać.
    Sytuacja jakich wiele.
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~z_Venus [91.227.156.*]
    Raczej na siłę chciał domknąć lukę, żeby nie kusiła do powrotu do tej ceny .

• Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~Fan [87.205.35.*]
    Nie jestem mistrzem AT, dlatego spytam (bez złośliwosci), o jakiej luce mówisz?
    Chodzi o lukę startową, na wykresie dziennym (najczęściej stosowanym interwale czasowym),która powstała dzisiaj na otwarciu, czyli skok z wczorajszego zakończenia notowań na cenie 57 zł a dzisiejszym otwarciem 58,4. Oczywiście, już jej nie ma bo kurs zakończył się na 56,8 czyli połączył obie świece. To tak z grubsza.
    O lukach i jaki mają wpływ na kurs poczytaj więcej w necie. :)
    Ja pomagam sobie AT ale Analiza fundamentelna jest pierwsza. Esotiq zostało wycenione chyba po wynikach za II kw na 57,6 przez DM, i raczej prawidłowo, ale od tego czasu kondycja spółki jeszcze się polepszyła więc obecna cena dla mnie to nie jest już rewelacja.
    No chyba , że postraszą wojną, ale wtedy to nawet nasze konta mogą zniknąć, a wartość bedzie miało to co w skarpecie zakamuflowane :) Pozdr.
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~PremierMateusz [5.173.25.*]
    Nie wiem czy luki mają jakiekolwiek znaczenie na spółkach rozmiaru Esotiq.
    Przeciez tutaj luka to codziennie może być przy tych ilościach akcji w karnecie.
    Wystarczy, że ktoś z rana będzie chciał sprzedać lub kupić 1000 akcji...
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~Fan [195.205.61.*]
    @z_Venus 

Dzięki! Ja widzę jedynie zamknięcie 57 i otwarcie 57,4 ale akurat takich luk jest chyba więcej na wykresie.
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~DC_Young_Fly [37.248.179.*]
    Wszyscy skupiają się tu na totalnie nie istotnych pod kątem długoterminowym sprawach tj luki na wykresie, ile wzrosły/spadły indeksy w USA, stopy % FED itd. One oczywiście wpływają na emocje "graczy" ale na pewno nie długoterminowych inwestorów.

Jakby oddzielić ten szum od realnych spraw to wychodzi, że przedwczorajszy wzrost o 11,5% odbył się przy udziale poniżej 3 tys akcji - nie było komu sprzedawać! Realnie to nie ma już za dużo akcji na rynku.
    Spółka drenuje swoim skupem akcje z rynku. Wczoraj z rano kupowano akcje setkami i ktoś specjalnie to zatrzymał, bo wbrew pozorom zarabia się na tym, że się tanio kupi. Wzrost realizowany jest przez ludzi, którzy są spóźnieni, a jako, że nikt nie chce sprzedać muszą podwyższać kurs.
    Zabawny jest fakt, że jeszcze 1,5 miesiąca temu użytkownik @Roki założył wątek pt "Ale się obkupiłem" przy cenie 61,4zł ciesząc sie z niskiej ceny, co było prawdą, a dziś nikt niech chce tych samych akcji po 57zł.

Zajmujecie sobie głowy szumem na około nie skupiając się na samej spółce, która w ostatnim czasie przedstawiła tyle nowych projektów, że w normalnej sytuacji akcje powinny kosztować min. 100zł.

Ale co ja tam wiem :) przecież ważniejsze są "luki" i otwarcie w USA. Przytoczę Wam swoją dzisiejszą informację za kilka miesięcy i zobaczycie, że patrzyliście wszędzie indziej niż na samą spółkę i to co ostatnio komunikowała, co zaraz przełoży się na mega zyski.

pozdrawiam serdecznie :)
    Nie mierz wszystkich swoją miarą :-) To że inwestujesz długoterminowo nie oznacza, że wszyscy mają taki plan.

Dla inwestorów krótkoterminowych (lub nawet inwestujących w średnim terminie) to są akurat bardzo istotne kwestie. Wczoraj na podbitce można było kupić akcje za ponad 60 zł. Za parę dni kurs może (choć niekoniecznie tak musi być) zejść znowu do okolic 50 zł, to na dzień dobry jesteś prawie -10%. Fajnie?

Dla inwestorów długoterminowych - tych co tu są od 20 zł lub wcześniej, to zgoda, wydaje się że nie ma co robić nerwowych ruchów. Natomiast do tych, co mają dopiero wejść do spółki z zamiarem dłuższego inwestowania, to też w zasadzie nie jest bez znaczenia, bo jednak lepiej taniej, niż drożej wejść, no ale każdy robi jak chce.
    Dnia 2022-02-02 o godz. 12:25 ~Fan napisał(a):
    > @z_Venus 
    >
    > Dzięki! Ja widzę jedynie zamknięcie 57 i otwarcie 57,4 ale akurat takich luk jest chyba więcej na wykresie.

Otwarcie 1luty 58,4. :)
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~DC_Young_Fly [37.248.179.*]
    Po pierwsze ta cała AT powstała na bardzo płynnym rynku USA, a i tam jest stosowana jako narzędzie uzupełniające. Gdyby dawała zarobić to wszyscy ją stosujący byliby miliarderami.
    Stosowanie AT do spółki, w której zakup 3 tys akcji powoduje wzrost kursu o 11% to już szaleństwo. AT to narzędzie do analizy płynnych spółek, ale jak już pisałem jest to narzędzie uzupełniające. Ważniejsze są bieżące informacje ze spółki oraz z gospodarki.

Przypominamy niestety trzeciorzędne bananowe forum. Nikt nie dyskutuje jak nowa platforma sprzedażowa wpłynie na przyszłe zyski lub wprowadzenie autonomicznych sklepów na obniżkę kosztów. Postawienie na nowy asortyment męski pod markę Henderson to też taka "fanaberia spółki". Ważniejsza jest kreska na wykresie lub (bania) luka ... ok

Tu się niektórym udało wstrzelić z takim podejściem bo spółka jest "kosmiczna", ale polecam spróbować na innych spółkach ....

Pozdrawiam serdecznie :)
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~xyz [212.106.161.*]
    Esotiq & Henderson szykuje się do uruchomienia sklepu autonomicznego

https://retailnet.pl/2022/01/28/94560-esotiq-henderson-szykuje-sie-do-uruchomienia-sklepu-autonomicznego/
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~eskimos [77.114.14.*]
    Ale dzis sypią akcjami. Niektórym juz widac nerwy puszczaja. @Fan miał racje tu za chwile 50zl będzie :(
    Jakiś wysyp trolli spadziowych raczej :))
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~kt [80.54.223.*]
    człowieku, jak już trolujesz to myśl chociaż, dziś nie ma obrotów żadnych, 22k PLN wszystkich transakcji, jak dla Ciebie to jest sypanie to jaką kwotą Ty dysponujesz, 1000 PLN?
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~eskimos [37.249.155.*]
    Przeciez nikt nie kupuje tylko sprzedaja tym co wystawili ofery. Nasza pani z forum płakała ze ktos cene wczoraj zdołował, ale jakos nikt wyzej kupowac nie chciał. Nie trollujcie. Zachowujecie sie jak naganiacze wzrostowi
    Hola Hola, z mojej strony te rzeczone 50 zł to była tylko hipoteza. Ja po prostu myślę, że to jeszcze nie koniec korekty, ewentualnie boczniak jakiś. Proszę nie utożsamiać mnie z trollami spadkowymi :-P
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~eskimos [46.169.179.*]
    Zgadza sie 50zł to jeszcze nie koniec korekty. Kurs to potwierdza
    Spadek obrotów świadczy raczej o wyprzedaniu, czyli pat.
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~eskimos [46.169.179.*]
    Ty panienko wprowadzasz ludzi jawnie w błąd. Świadczy o tym nawet twój login. Ludzie nie pochodzą z Venus
    Taj jak napisał @Fan, że 50zł to jeszcze nie koniec korekty
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~eskimos [46.76.209.*]
    Totalny brak popytu ...
    Dnia 2022-02-03 o godz. 16:07 ~eskimos napisał(a):
    > Totalny brak popytu ...

A co sądzisz o nowym modelu sprzedaży produktów Esotiq poprzez sklep autonomiczny?
    Chyba fajnie ! :) Jeśli tam gdzie mieszkasz dotarł już internet to proponuję Ci jednak zaoatrzyć się w potrójną warstwę grubych slip, ,żeby Ci ... no wiesz... chyba co nie przemarzło. :) I wtedy będziesz chwalił spółkę :)
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~eskimos [77.114.220.*]
    dzieki za zainteresowanie moimi ... mozesz okazac sie pomocna jezeli chcesz :)
  • Re: Brzydka świeca na koniec dnia Autor: ~Normalny [46.76.235.*]
    Eskimos wracaj do siebie
[x]
ESOTIQ 0,76% 39,60 2025-09-09 17:02:27
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.