• wyniki 4q 21 Autor: ~aaa [31.182.218.*]
    powrot do 3 pln a le to bez znaczenia bo o wszystkim zadecyduja wyniki za rok 2021 .

Wszystko zalezy jak im poszedł 4q 21 . Jak uda im sie wyjsc na zero za cały rok to moze bedzie sie tu kisic 3-4,50 , jak bedzie strata to niestety pojedziemy do 2 pln
  • Re: wyniki 4q 21 Autor: ~Sendor [82.143.151.*]
    Terminy podane, także losowanie (czytaj: wyniki za 4Q21) najpóźniej 14. lutego.
    W ogóle to dziwnie mają to ustawione, że w lutym dają raport za Q4, czyli de facto powinien być dość precyzyjny i reprezentatywny za cały rok, a dopiero w maju oficjalnie raport za 2021.

Ciekawe co tam wymęczyli. Ja akcje posiadam, także jestem nieobiektywny i z oczywistych względów interesuje mnie kierunek wzrostowy, ale jestem psychicznie przygotowany nawet na ewentualność bankructwa tej firmy w dłuższym horyzoncie czasu - to tak odnośnie podniecania się przez fanatyków spadków, że idzie na groszówki, czy późniejszych komentarzy pokroju "taki był mądry, a teraz umiera" ;)
    Wchodziłem mocno spekulacyjnie za małą część kapitału w spółkę wysokiego ryzyka i z góry liczyłem się, że w czarnym scenariuszu może być klapa.

Nadzieje przed wynikami:
    1. A są jakieś?
    2. Giftbay - wyniki się poprawiają r/r, ale to póki co mało reprezentatywne, bo ruszyli dopiero bodaj w Q2 2020. Trochę już są na rynku (i od kilku miesięcy w Rumunii), więc ciekawe, czy to się jakoś porządniej rozkręciło na Q4, czy raczej sufit jest bliżej niż by się życzyło.
    3. Q4 a nowe platformy - ciągle niewiele wiadomo, jaką sprzedaż generują poprzez Monnari, Kruka, czy niemieckojęzycznego Amazona (no i ta "cudowna" Rumunia). Raczej bieda, ale z drugiej strony pytanie, czy Q4 nie przyniósł jakichś pozytywnych niespodzianek. W 2020 nie było tego w ogóle, więc teoretycznie i tak powinno być tylko na plus.
    4. Szukając coraz bardziej na siłę - w Q4 ruszyli z całą linią nowych bransoletek, nie-drewnianych tym razem. Znowu, totalnie nic nie wiadomo i zgadza się, tak nisko upadliśmy, że trzeba w tym szukać nadziei ;)
    5. Może się trochę ogarnęli? Tak ogólnie jeśli chodzi o prowadzenie tego biznesu :) Nie wiadomo do końca, co się u nich kryje pod pozycją Usługi Obce, ale znaczna większość to chyba reklamy/promocja (jakieś inne pomysły?). Nie można by tego dziadostwa zredukować, bez większego uszczerbku na sprzedaży? W Q3 na tej pozycji jest 1.26m kosztów! Coś tam informowali, że zmieniają strategię marketingową
    6. Rynek chyba nie oczekuje zbyt wiele, więc złe wyniki będą "zgodne z planem", co by dawało szanse, że łatwiej o pozytywną niespodziankę, tzn. gdyby jakimś sposobem wyniki były niezłe, to może być mocny strzał w górę, bo wszyscy mają w pamięci kurs dwucyfrowy, czy 6,60zł w crowdfundingu. Spaść może już tylko o jakieś 3,30zł ;)

Obawy i złe wiadomości:
    1. Bazując na Q3, sprzedaż spada w każdej kategorii poza Giftbay
    2. W poprzednim roku miały ruszać nowe platformy i nic się nie zrealizowało. Mieli wchodzić na jakiś rynek warty 5mld. Tutaj też cisza. To jest właściwie mój główny zarzut, bo nie tyle się podniecałem dotychczasową działalnością, co liczyłem, że Plantwear to był tylko pierwszy krok dla tej firmy.
    3. Zadłużenie. W poprzednich kwartałach tylko rosło. Wyniki na minus, przepływy na minus. Q4 powinien coś pomóc, ale dobrze by było zacząć widzieć jakieś pozytywne tendencje w normalnych kwartałach
    4. Tak ogólnie i z przesadą: kto i po co to kupuje i jak długo można mieć na to popyt?

Podsumowując, wszyscy wiemy, że nie jest dobrze i może w tym nadzieja na pozytywną niespodziankę. Moje nastawienie co do zysku netto, biorąc pod uwagę jak nisko upadliśmy i co widzieliśmy w Q2 i Q3:
    Scenariusz beznadziejny: strata w Q4 (najlepszym kwartale w roku)
    Zachowawczo oczekuję: niewielki zysk w Q4 i tym samym lekki minus za cały rok
    Będę względnie usatysfakcjonowany: wyjście na zero w 2021
    Zadowolony: osiągnięcie wyniku na poziomie 2020r, czyli 173tys.
    Bardzo zadowolony: wszystko ponad to

Bonus/ciekawostka: kojarzycie, że mieli program motywacyjny, w ramach którego zarząd miał mieć możliwość objęcia do 200tys. akcji po cenie nominalnej 0,10zł jeśli w którymkolwiek z lat 2019-2021 zostanie osiągnięty zysk (jednostkowy lub skonsolidowany) co najmniej 750tys. zł, a kolejne 250tys. akcji jeśli przekroczy 1mln? Zmierzam do tego, że jest to jakaś dobra wiadomość: taki scenariusz nam raczej nie grozi ;D
  • Re: wyniki 4q 21 Autor: ~Redii [188.146.42.*]
    Dziękuje, bardzo dziękuje
    Cieszy mnie to ze jeszcze są ludzie którzy nie traktują tego forum jako terapii na własne kompleksy i potrafią napisać coś więcej niż "UPUPUP" i "śmieć"
    Jeszcze raz Bardzo Ci dziękuję
    Ja trochę żałuję ze nie wyprzedałem się do zera jak kurs był po 12 zł, ale liczyłem na mocny rozwój ich pomysłu udostępniania własnych zasobów (magazynowych, produkcyjnych, dystrybucji jak i pośredniego finansowania - giełdy) dla innych firm z "młodymi pomysłami" tam są często straty lub potężne przyszłościowe pieniądze.
    Podobało mi się że zaczynali rozwijać wiele tematów więc są szanse że coś wypali i może doczeka się wejścia na GPW.
    Ja teraz mam sporo akcji, jeszcze dokupiłem i liczę na zysk ponad 200%, bo na takich firmach można najwięcej zarobić lub stracić :-)
  • Re: wyniki 4q 21 Autor: ~aaa [31.182.218.*]
    Zysk netto dla mnie to rzecz wtórna , najwazniejsze czy potrafia zarabiac gotówke czyli pozytywny cash flow operacyjny . A poprzez to czy potrafia rosnac bez zaciagania kolejnych kreduyów.

usługi obce u nich to prawdpopdobnie głownie koszty dotarcia do klienta a one wraz z przechodzeniem na online rosna coraz bardziej . Ja sprzedaj czesc swoich produktów online i jeszcze w 2017 koszt klika na moje frazy to było okolo 35 groszy teraz jest to blizej 1,20 pln . U nich wzrosty adwordsa tez musza isc w góre bo opłaca sie inwestowac w online zamiast sklepy stacjonarne .
    U nich znaczaca pozycja jest tez koszt wysyłki , bo sprzedaja kupe drobnicy w niskiej cenie. Kiedys na tym forum liczyłem i chyba wychodzilo koło 1 mln na same wysyliki rocznie ale nie pamietam juz cyfry .

• @milo => WYNIKI i ja się ich Boje a ty @milo ??? Autor: ~wycenia [51.148.3.*]
    dajcie znać w komentarzach :) bo te odbicie bardzo lipne, sam przyznasz i praktycznie ZERO OBROTU na tym odbiciu wiec oczekuje dalszych spadków jeżeli wyniki nie będą bardzo dobre. te spadki spowodują pewnie ze będzie to GROSZÓWKA niestety.
  • Re: wyniki 4q 21 Autor: ~Piotr [77.78.86.*]
    Dokładnie tak jest jak piszesz. Kiedyś wystarczyło mieć e-commerce i nakłady były w miarę ok, dziś trzeba pamiętać, że w online jest bardzo duża konkurencja właśnie na pozycjonowanie, na frazy itp, jest wielki szum i trudniej się wyróżnic. Poza tym zmieniło się zachowanie konsumenta. Ja bym obecnie dodał to tego wszystkiego jedno ryzyko (myślałem, że to się wydarzy w gospodarce wcześniej, tuż po pierwszej fali pandemii) - spadek siły nabywczej przez różne podwyżki, rezygnowanie konsumentów z mniej potrzebnych wydatków ...a takim moga być produkty ich oferty.
    No i lipa do kwadratu. Wynik netto w Q4 -176 tys. Fanatycy spadków przeżyją jutro ekstazę :)
  • Re: wyniki 4q 21 Autor: ~boskiroman [5.173.64.*]
    Tu już nie ma ratunku. Najlepszy okres ze stratą, długi itp. Szkoda pisać.
    RIP.
  • Re: wyniki 4q 21 Autor: ~Redii [5.173.138.*]
    To umoczyłem :-))
    mam 12 000 akcji i nawet niema komu sprzedać , co robić
    ano nic , zakopałem , popłakałem i będę czekał (ale dupa boli)
    albo bankrut i 0zł albo się ogarną i inne firmy inni ludzie nakręcą ich biznes
    B2B
    wiec czekam
  • Re: wyniki 4q 21 Autor: ~Mat [37.225.86.*]
    It’s over , a szkoda bo wierzyłem na początku

Dobrze ze się ewakuowałem przy 8 zł
  • Re: wyniki 4q 21 Autor: ~Dniepr [31.183.232.*]
    Niech szef sprzeda 51% udziałów CCC to będziemy uratowani
  • Re: wyniki 4q 21 Autor: ~Roberto [188.147.36.*]
    Dzisiaj pkc niespełna 400 szt. 2 koła w plecy. Mocno wierzyłem że jednak się uda im przynajmniej w q4 zrobić BE. Brak mi tutaj wizji. A rabat 25 % na wszystko to nie metoda. Szkoda.
    Ja dzisiaj też wszystko sprzedałem. Z takimi koszmarnymi wynikami to ja się z nimi nie bawię.
  • DOŁEK wszechczasów = KŁOPOTY Autor: ~zegarmistrz [92.40.175.*]
    no i mamy odpowiedź => @Sendor wam sypał a @Redi dopiero sypnie 12 tys sz :) lub zamrozi kapitał na lata bo on z tych co brali po 10 i 14zł+ . Zgadza się @redi ?
    ^^^^^
    Dziadek mnie uczył że nowy dołek na większym obrocie niż niby odbicie to oznaka dalszej podaży i KŁOPOTÓW => groszówka ciągle w grze. Co myślicie ?
  • Re: DOŁEK wszechczasów = KŁOPOTY Autor: ~Sendor [82.143.151.*]
    Zgadza się, dorzuciłem coś od siebie do spadkowego pieca :), ale i tak ciekawe, że przez cały dzień ponad 33k akcji się przekręciło w tych cenach, czyli nadal są chętni do kupowania
[x]
PLANTWEAR 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.