• Panie Prezesie Autor: ~cobalt [109.173.210.*]
    Chciałbym podsunąć propozycję, którą moim zdaniem warto na spokojnie przetrawić.
    Może tak wprowadzić uchwałę, gdzie część zysków byłaby przeznaczona na wykup akcji z rynku i ich umorzenie, to długofalowo bardzo dobra strategia zwiększająca wewnętrzną wartość akcji, jednocześnie stabilizująca kurs z tendencją do jego umacniania.
    Buy back stosuje/stosowało wiele firm np Agora, Netia, Coca Cola, Intel. Można zastosować dwie formy wykup i dywidenda, albo sam wykup. W sieci jest dużo opracowań na ten temat punktujących korzyści dla spółki jak i akcjonariuszy. Pozdrawiam
  • Re: Panie Prezesie Autor: ~xxx [83.19.196.*]
    Jakąś dywidendę, choćby symboliczną bym zostawił. Ale skup jest świetnym pomysłem. O ile będzie to skupowanie akcji z rynku lub w wezwaniu, a nie tak, że spółka skupi akcje po zawyżonej cenie od wybranych.
  • Re: Panie Prezesie Autor: ~cobalt [109.173.209.*]
    Akurat nie wydaje mi się, gdyby miało do tego dojść, że byłoby inaczej, jak tylko z rynku i to bez wezwania, wtedy Spółka ma możliwość odpowiedniej reakcji. Niestety to jest proces długofalowy umacniania wartości akcji. Gdyby spółka jednak miała główny cel emisja i rynek główny, to pierwszy odchodzę z stąd. Nie cierpię rozwodnienia kapitału, a rynek dodatkowo by wymierzył "karę" o tą wartość zaniżając kurs. Zbyt wiele razy to przechodziłem i wiem, że nie tędy droga do budowania pozycji.
[x]
EKOPOL 2,33% 6,60 2025-11-21 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.