• Wyjaśnienie Autor: ~Cbd [5.173.107.*]
    Jak to możliwe , że wczoraj na zamknięciu byly akcje po 130 pln a na otwarciu po 41 a kurs odniesienia to 34 pln ? O co tu chodzi i jak to możliwe , czy ktoś mądry może ro wyjaśnić?
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~Bob_budowniczy [5.173.17.*]
    wczoraj był ostatni dzień notowań przed pp akcje były po 134zł pp które przysługuje tym którzy w dniu jutrzejszym na koniec dnia będą mieli akcje pełnoprawne (czyli kupione najpóźniej we wtorek) na jedno pp przysługują 3 akcje do objęcia po 1zł. czyli jak do 134zł z wczoraj dodamy 3zł daje nam 137 zł za cztery akcje 137/4 daje ok 34zł stąd dziś taka cena. Ale jak widać chętni są...
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~Cbd [5.173.107.*]
    A Ty zostałeś czy sprzedałeś?
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~Cbd [5.173.107.*]
    Nadal jestem glupi i tego nie ogarniam , rozumiem że akcje pp są przeznaczone dla akcjonariuszy którzy mieli je wcześniej czyli na mnie mam np 100 akcji czyli z pp dostanę 300 dodatkowych po ile po 1 pln ? Ale czemu kurka to poszło tak w dół bo co ? Z kad ten mechanizm ? Rozumiem że jutro będą zapisy na pp dla tych którzy mieli je wcześniej ale dlaczego i jak to spadło miałem 13400 a mam 3400 to co tak ludzie co mieli sprzedali po pkc ?
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~Ola [109.173.152.*]
    Ja też średnio to ogarniam, ale wychodzi mi ,że jak teraz będziesz miał 400 akcji to 400x41 = 16 400
    Czyli jesteś na duzym plusie :)

Nie wiem, czy dobrze to liczę :)
    Chyba trzeba odjąć od tego 300 zł, za które kupisz nowe akcje.
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~Cbd [94.254.205.*]
    Nie wiem czy to tak jest z tego co wiem to akcje pp nie od razu wchodzą do obrotu można nimi handlować ale to chyba tak nie do końca jest mam juz jedne pp pewnej spolki i od roku po prostu wiszą bo jeszcze komisją ich nie dopuściła do obrotu i nie wiadomo czy dopuści to samo było z mabionem ale tam szybko pp weszly do obrotu i można było nimi handlować przez jakoś czas a później znikły z gieldy i ... ni ma co się z nimi stało nie wiem bo znikły jak kasa z OFE ta cal giełda mnie już dzazni bo nic z tych ruchów nie kumam
    :)
    Mabion o ile się orientuję wycofał się z emisji, to chyba dlatego pp zniknęły.
    Wydaje mi się, że sprzedawanie pp to nie jest rozsądne wyjście, zresztą zależy od ceny, bo jeśli będą po 40.... :)
    Najlepiej poczekać na ich wejście na giełdę.
    Miejmy nadzieję, że to nie będzie trwało zbyt długo, chociaż akurat mi się nie spieszy, no ale zawsze to lepiej mieć świdomosć, że można akcje sprzedać i nie mieć zamrożonego kapitału.
    Tak mi się przynajmniej wydaje :)
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~Cbd [94.254.179.*]
    Ooo. Teraz zatrybiłem tak to jest jak się człowiek urlopuke i z doskoku czyta komunikaty , pp były do 17 . Czyli po 17 wszyscy jak mogli akcje sprzedali bo i tak dostaną je x 3 i to po 1 pln to po co mieć pozostałe stare skoro był i tak zarobek .. ja niestety przespałem ten moment dlatego jestem w tyle ale jak faktycznie spolka nie da d..y to może i jest tu potencjał a xobaczymy trudno , taka sam spekula jak na mabionie
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~Cbd [94.254.220.*]
    Wie ktoś jaki kod mają akcje pp?
[x]
PREFAGRP -7,65% 31,40 2023-06-01 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.