• kierunek 300PLN? Autor: ~Int [*]
    przy bieżących cenach taniej niż konkurencja na NC np. Tenderhut
  • Re: kierunek 300PLN? Autor: ~Droga_do_miliona [83.30.160.*]
    po takich wynikach to tylko formalność!
  • Re: kierunek 300PLN? Autor: ~Int [89.64.79.*]
    Wyniki rzeczywistość super, spółka do Midwig a nie na NewConnect.
  • Re: kierunek 300PLN? Autor: ~glump [31.60.244.*]
    No ja jakoś tego nie widzę...
    Rewelacji nie ma...
    Efektu wow nie ma...

Liczy się zysk za cały rok, chwilowe fluktuacje kwartalne są nieważne...
    Przecież można zaksięgować, rozpisać kontrakty jak się chce...

Z samego raportu:
    "W IV kwartale wystąpił też wyższy od oczekiwanego efekt sezonowości, wpływający na zwiększenie wartości sprzedaży. Jego wpływ w kolejnym kwartale będzie prawdopodobnie słabszy."
    Czyli: teraz jest lepiej, w przyszłym kwartale spodziewajcie się spadku.

A zysk za cały rok 2021 nie powala...
    Zysk j.d. za 2020 rok wynosił 13 mln. zł.
    Zysk j.d. za 2021 rok wynosił 16,9 mln zł.

Czyli jest to 30% wzrost w stosunku 2020.
    W związku z czym nie ma się co ekscytować tym zdaniem: "w odniesieniu do IV kwartału roku 2020, który zamknął się wynikiem na poziomie 2,2 mln zł, oznacza zwiększenie o 59%.", które krzyczy "59 procent !!!", "59 procent !!!". A już się niektórzy tutaj podekscytowali - wątek "60% wzrostu zysku w 4kw". Ciekawe, co będzie pisane w przyszłym kwartale, jak zysk będzie mniejszy, co sami przewidują. Wtedy będzie "Polacy nic się nie stało" - tak jak przy wynikach za drugi kwartał?

I jeszcze pytanie: czy to jest w cenach?
    Obecny zysk netto daje dokładnie 16 zł zysku na akcję.
    Przy obecnej cenie 232 zł daje to CZ = 14,5.

Czyli okolice 15... i z takim CZ ostatnio był wyceniany Spyrosoft, tzn. przejściowo z mniejszym po gorszych wynikach, ale teraz wyniki też gorsze zapowiadają.
    Ostatni wzrost ceny z 200 na 230 dyskontuje więc te lepsze wyniki za 4 kwartał, a w zasadzie za cały rok 2021.

Do tego trzeba dodać osłabienie sentymentu dla spółek wzrostowych (długoterminowo - przez podwyżkę stóp procentowych i bessę) i sytuację polityczną (polski nieład) i geopolityczną (Ukraina) i spokojnie może się skorekcić o 20%.

I wcale to nie będzie duża okazja, bo rosnąć też potem nie będzie za bardzo chciało... to jest właśnie ten problem, że w bessie nic nie chce rosnąć. A już najbardziej nie chcą spółki typu growth.

• Jesli 60% zysku nie jest WOW to nie wiem co jest Autor: ~Janina [85.232.252.*]
    Pokaż inna spolke ktora z wysokiej bazy podniosla zysk 60% rok do roku.
    Czekamy

A co do wyceny to 15x zyski nic nikomu nie mowi. Liczy sie tempo wzrostu zyskow. Im wyzsze tym wyzszy wskaznik.
  • Re: Jesli 60% zysku nie jest WOW to nie wiem co jest Autor: ~glump [31.60.244.*]
    Dnia 2022-02-15 o godz. 11:03 ~Janina napisał(a):
    > Pokaż inna spolke ktora z wysokiej bazy podniosla zysk 60% rok do roku.
    > Czekamy

Pokazywałem, jak byłem mały.

Nie 60%, tylko 30% w danych rocznych.
    60% - to jest one-off.
    Ciekawe, co tu się będzie wypisywać, jak zyski spadną tak, jak poprzednim razem.
    To, co tu wypisywano, nie było ani miłe, ani rozsądne, bo wiadomo było, że to też jednorazowe zdarzenie, przynajmniej tak zapewniał zarząd. Teraz przesada w drugą stronę, haha, inwestory.

Ciekawe, o ile spadnie kurs w przyszłym kwartale... a przecież w raporcie napisali to nie tak ot sobie, tylko oni już wiedzą, że ten kwartał będzie bardzo słaby. Minęla już połowa pierwszego kwartału i umowy podpisane i rozliczenia na ten kwartał już są, więc wiedzą.

> A co do wyceny to 15x zyski nic nikomu nie mowi. Liczy sie tempo wzrostu zyskow. Im wyzsze tym wyzszy wskaznik.
    Nikomu nic nie mówi? Oj, inwestory, inwestory. Właśnie o to chodzi, że mówi i nikt tutaj nie zapłaci nagle za akcję z CZ=20, skoro zyski wcale nie rosną dużo szybciej niż poprzednio. Więc nic się nie zmieniło, tempo wzrostu się nie zwiększa, CZ nie wzrośnie. Wręcz powiedziałbym, że im spółka większa, tym trudniej utrzymać jej tempo wzrostu. Teraz wzrost ceny akcji może być tylko przez wzrost zysku, ale potwierdzony przynajmniej przez dwa kwartały. Na to się jednak nie zanosi.

30% wzrostu nie tak łatwo utrzymać. Jak się ma spółkę z 10 programistami, to trzeba zatrudnić 3 nowych. Tylu to z ulicy można wziąć.
    Jak się ma spółkę z 1000 programistów (a już Spyrosoft się zbliża do tego), to trzeba zatrudnić 300 nowych.
    Skąd ich brać, jak ich brakuje? Trzeba podejmować nadzwyczajne środki, a i zatrudnienie ich kosztuje konkretne pieniądze.
    To są te ryzyka.

Zresztą, kto gwarantuje, że CZ musi wynosić 15 już na zawsze, nawet przy 30% wzroście zysku? Recesja idzie i te CZ będą spadać.

Oczywiście, życzę spółce jak najlepiej, ale raczej interesuje mnie podejście rozsądne a nie takie jak u napalonych smarkaczy.
  • Re: Jesli 60% zysku nie jest WOW to nie wiem co jest Autor: ~Janina [85.232.252.*]
    Ok czyli nie znasz spółki która wzrosła 60% w kwartale wiec oszczędź nam przydługich wywodów.

• Re: Jesli 60% zysku nie jest WOW to nie wiem co jest Autor: ~Termos [31.0.47.*]
    Mam wrażenie, że trochę mijasz się z prawdą. Zasadne jest porównywanie k/k w kolejnych latach ponieważ jest sezonowość i to jest normalne dlatego mniej wiarygodne jest porównanie 1q do 4q. Oczywiście r/r zweryfikuje wszystko jednak w każdych z tych porównań są wzrosty i to solidne. Jak wyobrażasz sobie większe przychody ze mała ilością pracowników, czy przecież nie jest tak, że największe firmy zatrudniają tysiące pracowników osiągając miliardowe przychody? Taki jest naturalny rozwój firmy. Otwieranie nowych oddziałów zwiększa szansę na nowe kontrakty i wzmacnia pozycje spółki, a to właśnie robi spyrosft. Wszystkie spółki zależne generują zyski, czy to nie potwierdza słuszności działnia. Uważam, że wszyscy oczekiwali dobrego 4q i teraz trochę wygląda na sprzedaż faktów jednak kierunek rozwoju jest odpowiedni, a podstawy solidne patrz duże zapasy finansowe. Po wejściu na glowny parkiet, kiedy duzi inwestorzy będą mogli kupować akcje, kurs się odblokuje do gory. Wejście większych inwestorów wiąże się z analiza spółki, a to trochę trwa. Zapomniałem przejęcie w drodze co potwierdza kapitał na inwestycje. Pzdr.
[x]
SPYROSOFT 1,57% 518,00 2025-10-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.