Jest kilka przyczyn spadkow: 1. wiekszy akcjonariusz gra na spadki , a ze rynek jest slaby, to dosc latwo idzie mu zbijanie kursu. 2. W Stanach widac zblizajaca sie korekte, ktorej zasieg to 20% minimum, a jak wiemy z doswiadczenia, jak tam 20%, to w Polsce minimum 50% (juz na samych walorach Unibep mamy obecnie 40% korekte od maximow). 3. Wzrost inflacji i presji na podwyzki dla pracownikow, ktorych w grupie Unibep nie brakuje. 4. Wczorajsze info o planowanej realizacji programu motywacyjnego, gdzie managerowie beda mogli nabyc akcje po 3 zlote, w sumie 1 200 000 akcji, jesli osigna cele w 2022 roku, co przy zalozeniu, ze wejda z nimi w rynek, aby zrealizowac milionowe zyski tez nie zacheca do inwestowania w akcje po tych cenach, jak i tak wiadomo, ze za rok ujawni sie konkretna podaz.
Podsumowujac ostatni punkt: Szkoda, ze zarzad tak obchodzi sie z obecnymi akcjonariuszami, majac za nic ich ciezko zarobione pieniadze i zainwestowane w firme po cenach rynkowych. Ten ruch diametralnie zmienil moje zaufanie do managmentu grupy.
Jednak ktoś gra na spadki. Choć jak się zorientują to można przy tych spadkach kupić po bardzo niskich cenach. Zima się skończy i ruch w budowlance to wróci do normy i akcje pójdą w górę. Jak ma się trochę gotówi to warto zainwestować
taki zorientowany a nie wiedziales ze juz tak pogrywali z akcjami uprzywilejowanymi? dzieje sie tak od czasu kiedy weszli na szeroki rynke krajowy. coraz wiecej chetnych do torcika. za czaow mikoluszki trzymane to bylo duzo bardziej w ryzach
Właśnie zastanawiam się nad zainwestowaniem w sektor budowlany i UNIBEP doradzili mi znawcy jeszcze tydzień temu jak był powyżej 10.5. Wpadło 500szt po 9.26 i zastanawiam się czy dokupić bo nieźle to wygląda. co prawda mam 25tys gotówki i może wezmę