W ostatnim kwartale dołożą do zysku jeszcze trochę. Powinien łącznie przekroczyć 2 zł/akcję albo być tuż poniżej. Na dywidendę w ostatnich latach przeznaczali odrobinę ponad połowę zysku, więc można się spodziewać co najmniej 1 zł dywidendy. Na bogato
wygląda to ładnie. Mają też mnóstwo środków pieniężnych, więc spokojnie tą złotówkę mogą wypłacić jak nie więcej. Do tego index FBX wciąż bardzo wysoko (jakieś 140% wyższy r/r) zapowiada że i ten rok będzie dla spółki bardzo mocny.
Jeżeli już FBX, to powinniśmy patrzeć głównie na FBX11, bo to jest główny kierunek, na którym zarabia ATC. Na szczęście, tu nie ma dużego spadku, ale trochę go niestety widać, pytanie, jaki kierunek?
Myślę, że powrót powyżej 10 zł to kwestia dni ze względu na zbliżające się wyniki (14.02) za 4kwartał. A te powinny być niezłe, choć zakładam, że niższe niż w 3 kwartale, bo jednak wtedy był dodatkowy zysk ze sprzedaży nieruchomości, a i mieliśmy święta. Na moje oko zysk może oscylować około 3,5 mln, co da łącznie ponad 2 zł na akcję w minionym rok. Co ważniejsze jednak index FBX11 właśnie bije kolejne szczyty, co zapowiada kolejne mocne kwartały dla spółki. ATH moim zdaniem może się zdarzyć przy okazji wyników za 1q22.
Wszystko się zgadza, FBX11 wysoko, ale ilość przewożonego towaru spada drastycznie. Więc fajnie, że fracht jest drogi, ale jeżeli ilość obsłużonych kontenerów mocno spadnie, to i na dobry zysk nie ma co liczyć. Myślę, że to będzie ważne info że spółki - ilość przewiezionych kontenerów, a tu zgodnie z indeksem, jako cały sektor lecimy na pysk i tego się obawiam
Ogólnie chodzi o to, że FBX11 na bardzo podobnym poziomie od pół roku, a wolumen sporo mniejszy, dlatego spodziewam się dużo słabszych wyników w kolejnych kwartałach. Jak ceny frachtów zaczną do tego spadać, prawdopodobnie po CNY i opanowaniu wirusa, to serio nie jestem jakimś mega optymistą, chociaż spółka nadal dobra, ale mitycznego 20 zł za akcję to wg mnie tutaj nie zobaczymy i spółka, chociaż nadal dobra, to bardziej na konta i parę % dywidendy co roku, niż na sprzedaż z mega zyskiem, ja tak to widzę i trzymam mój pakiecik właśnie już bardziej jako spółkę dywidendową, a jeszcze parę miesięcy temu oczekiwałem więcej.
Skąd pomysł, że ilość obsłużonych kontenerów mocno spadnie? Owszem w 4 kwartale r/r może być mniejszy wolumen TEU, podobnie jak było w 3 kwartale (ok. -10%), ale różnica kilkuset procent w stawkach z olbrzymią nawiązką to wynagrodzi. Poczytaj: https://kurier-kolejowy.pl/aktualnosci/39345/wolumen-przeladunkow-w-rotterdamie-po-raz-pierwszy-przekracza-15-mln-kontenerow-teu.html
Myślę, że ilość obsłużonych kontenerów mocno spadnie, bo Baltic Exchange Dry leci na pysk. Nie wierzę, że ATC jakoś ta sytuacja ominie. Pol biedy, jak stawki zostaną wysokie, gorzej, jak stawki też pójdą w dół.
>>No i co Ci Pablo z tych Twoich wyliczeń? Zysk za 4 kwartał ponad 4,5 razy wyższy r/r. Nikt się takiej rakiety nie spodziewał!<<
Wyniki są owszem fenomenalne, należy się tylko cieszyć :-) Jednak jak się porówna przychody i zysk to widać, że wolumen musiał ostro spaść (względem większej "marży").
wyniki przekroczyły moje najśmielsze oczekiwania. Łącznie mamy 20,3 mln zysku co daje ponad 3 zł zysku na akcje. Może więc być dywidenda na poziomie 1,5 zł. Kurs zatem powinien zrobić podejście pod ATH.
Jest kapitał zapasowy? Jest. Za rok 2021 będzie również? Będzie. Kupowałem w wakacje dla dywidendy i to dywidendy corocznej bo tylko takie spółki będą w cenie.