Zadalem sobie trudu i porownalem prognozowane wyniki dla Vigo z poprzedniej rekomendacji Ipopemy ( przed jej obnizka) opiewajacej na 850 PLN i kupuj z wynikami za IV kwartal, a tym samym z prognozowanymi i uzyskanymi przychodami za rok 2021.
Co sie okazuje Ipopema wyceniajac Vigo na 850 PLN wychodzila z zalozenia , ze przychody za 2021wyniosa :
prognoza 68.1 m ( wzrost o 27% r/r) ,
wzrost rzeczywisty: 71.5 m ( wzrost o 33.8%r/r)
segment przemyslowy mial wzrosnac o 26.5m
wzrosl jednak o 31.075 m
sprzedaz technik wojskowych prognoza : 20.0m
wzrost realny skoczyl do 23.2 m
Nie mam zysku netto poniewaz tych danych nie podali.
Wychodzac z zalozenia , ze w firmach rozwojowych , mocno inwestujacych , jednak najwazniejsza wiadomoscia jest wzrost przychodow , prognozy Ipopemy z wycena akcji na 850 ( o obnizonej ostatniej prognozie z wycena godziwa na 750 juz nie wspominam) zostaly mocno przebite.
Innymi slowy mozna je wyrzucic do kosza.
Jezeli wiec owa wycena powinna byc po wynikach za IV kwartal skorygowana w gore to o ile?
Wychodzi mi wynik lepszy o 6.8% r/r .
Po chlopsku i w uproszczeniu ( no nie mamy netto) jednak wycena godziwa powinna teraz opiewac na
907.8 PLN no zaokraglmy to w dol do
900 PLN .
Wyprowadzcie mnie z bledu , jezeli sie wg. Was myle.
Co znamienne po podaniu wynikow kurs poszybowal momentami do 840 i zaczela sie cicha akumulacja.
Po ustawieniach w arkuszu wyglada na to , ze skupujacy ( jak zwykle ) szuka glupa , zeby dokupic zanim Ipopema ( a powinni) przyzna , ze dala ciala i podwyzszy rekomendacje.
Oprocz tego jestem raczej optymistyczny. Przegladajac wczoraj liste gratulantow po ogloszeniu wynikow dla miedzynarodowych obserwatorow na Linkedin stwierdzilem wielu nowych ( min. z USA, Skandynawii) ale dla mnie najwazniejszym wyznacznikiem byli ludzie z ( ze tak powiem ) mojego podworka, tzn. ze Szwajcarii.
Znam jako tako tutejsze firmy lub ludzi , dla ktorych jak sie okazuje Vigo , to juz powazny uczestnik rynku fotoniki.
To sa top adresy w Szwajcarii. Bodaj 3 ludzi od fotoniki z ETH Zürich ( jadna z najlepszych w rankingu na swiecie) i dwoje min. z Basylei. To cos znaczy.
Ipopema milczy. To takie polskie.
Nie dajcie sie wyrolowac
No, no kupujom. Wprawdzie po ustalonej cenie ( i tak powyzej tej idxxioxxtycznej ostatniej rekomendacji) ale kupujom .To juz nie swirowanie piecioma akcyamy .Ktos uzupelnia portfelik po 760 co na tym papierze nie jest zle.
Gdy juz pozapinajo te zakupy , bedzie kozna kopnac kurs dla gawiedzi do gory.
Swojo drogo pokazujo taki tyci detektorek na najwazniejszych targach optoelektroniki w tych dniach W USA .Moze kto kupi? Gdy sie zastanowie to ta spolka jest taka mile cepeliowska.Hmm?
Choć oczywiście zgadzam się z innym punktem widzenia i związanym z nimi wyliczeniami to ta reko nie taka całkiem do kosza... ;-) prawilnie kurs zlazł w jej okolice. Wymiana zrobiona i pora na nowe poziomy. Bo to się Spółce, jak to mawia klasyk: po prostu należy! ;-)
Nota bene zarowno influence jak i vigo prezentuja w przyszlym tygodniu w San Francisco na najwazniedzych targach branzy swoje nowosci. Tam sie podpisuje umowy. Na razie jednak , piekna ilustracja rodzimej potegi na gpw w zwiazku z powiedzmy trzystoma kryzysami w pl i na swiecie przetrzepie leszcza solidnie
no, no tylko tu handlowalo sie 4 papierami dziennie.
teraz nagle jest przemial jak w kopalni piasku
volumeny wurosly o 1000%. wpawdzie po cenie dyktowanej znaczy ustalonej jednak oznaczac to moze tylko jedno: jest nagle ( no nie tak calkiem nagle )popyt na papier . po zaopatrzeniu sie w docelowa ilosc ( sprzedawac moga rowniez ci z darmowych " motywacji")
kurs zostanie uwolniony i nie bedzie to kierunek poludniowy .
Susznie kumy zrobiliście, ze posłuchaliście mojej propozycji i daliście sobie jeszcze mocnie w s>>>, tak trzymać, jestem z was dumny ,czekam na powtórkę z rozrywki.
XD o czym ty piszesz? Masz jakis problem zdrowotny?Czy pomylily Ci sie watki? To watek Vigo.Jezeli nie masz nic na temat spolki do powiedzenia to spadaj.