Dnia 2022-01-12 o godz. 21:48 ~Zus napisał(a): > Po 10 złocisty ktoś nabył 385200 sztuk akcji. Do przemyślenia.
Z tego musi być jakieś ESPI. A jeśli nie to też w sumie dobre info. Czemu? Już tłumaczę. Po pierwsze; jak będzie to zakup przez insajdera lub akcjonariusza z ponad progu 5% to ESPI MUSI być. I jest to oczywiście dobre info dla Nas. Po drugie; jeśli wziął te 385200 akcji ktoś nowy od nieujawnionego do tej pory akcjonariusza to skurczy Nam się free float do zaledwie 799030 akcji i to również dobre info. Po trzecie; jeśli sprzedał ktoś z ujawnionych akcjonariuszy to i tak dobrze, bo zyskaliśmy kolejnego grubego inwestora, który pewnie nie po to kupował akcje po 10 zł by na nich stracić :)
Trochę się wyjaśniło po dzisiejszych ESPI. Ten fundusz z Luksemburga (La Financière) objął 1.100.00 akcji po cenie 10 zł i natychmiast odsprzedali komuś w jednej paczce 385.000. Cała sprawa była już wcześniej ustawiona - emisja akcji za dług i od razu sprzedaż części. Nie wiemy tylko, komu to sprzedali i obawiam się, że nie dowiemy się, bo jest to poniżej 5% i nie muszą się ujawniać.
Pewnie, że się nie dowiemy! Ale Wy naprawdę nie rozumiecie w jakim celu byla przeprowadzona sprzedaż 385.200 akcji przez głównego Akcjonariusza? Przecież to proste!
ANALIZA: obecnie mają 7.144.617 akcji(posrednio i bezposrednio) jakby złozyli zlozyli deklarację nabycia 1.1mln akcji mieliby ZAMIAR przekroczenia 66% - z matematyki 68.71%, a co się z tym wiąże wszyscy wiemy! Więc zanim zlozyli deklarację nabynia nowych akcji sprzedali w "twarde ręce" tyle żeby uwzgledniajac 1.1 nowych miec 65,5%. Proste?
Pewnie te akcje odbiorą po zarejestrowaniu nowej emisji.
Najwazniejsze jest coś innego...
Wg mnie w krótkim/średnim terminie niezmiernie wazne są trzy sprawy:
- czy główni podzielą się sprawiedliwie dywidendą (po sprzedaży Har. i innych bedzie sporo $)
- jaki poziom przychodów/zysku bedzie w stanie generowac OTL po sprzedazy aktywów
- koncepcja dotyczaca portu Rjeka
Nie jestem obiektywny, z oczywistego wzgledu, ale liczę na bardzo dobry wynik za 4q czyli i caly 2021, reszta zobaczymy
Tak, odbiera co sprzedaje ID Invest, chyba. Wg mnie Hernik ma juz ok 75k akcji, sporo! Zna spółkę, mozliwe kontrakty, przychody, zyski itd. Bardzo dobre info, że wierzy w papier. Ale towaru po prawej jeszcze jest trochę! Myślę że odpali po wynikach rocznych i informacji o dywidendzie, ale musi byc widoczny wzrost obrotow.
Ponad 15 tysięcy akcji i ponad 150 tysięcy złotych obrotu dzisiaj. Ciekawe ile tego jeszcze ma się przemielić na tych 10 zł, żeby w końcu sypacz wysypał co ma wysypać i puścił kurs w górę :)