Zwrot za nami. O ile pamiętam, prezes podczas ostatniego czatu mówił, że spodziewają się 5 milionów przychodu z gry w ciągu roku od momentu premiery. Zostało 10 miesięcy i ciut ponad 3 miliony do zrobienia. Zakładając, że 1 komentarz = 35 sprzedanym kopiom (~60 zł), dziennie powinno przybywać mniej więcej 5 komentarzy.
Gdy wprowadzą tryb gry więźniem, to te 5 mln pęknie bardzo szybko. Ważne, żeby się nie spieszyli i żeby dopracowali produkt, a potrafią to robić, bo 88% pozytywnych recenzji na steam nie wzięło się znikąd.
Ja bym to policzyl inaczej. Pomijając debiut az do ESPI o zwrocie polowy kosztow, gra w 1,5 miesiaca zarobila 850 tys co daje, upraszczajac 500tys na miesiac. To przez kolejne 10 miesiecy o, ktorych mowisz moze dac 5 mln. Przy utrzymaniu sprzedazy, wprowadzeniu jakiegos DLC, jakiejś nowosci itp. te 3mln, o których mówił prezes jest bardzo realne.
Korzystałem ze stronki streamdb. Podają przedział na podstawie opinii 20-55, więc wybrałem mniej więcej w połowie 35. Zdaję sobie sprawę, że dosyć uproszczony wzór. Pozostały przychód / pozostałe dni / średni mnożnik, według streamdb / cena ze zniżką. Wychodzi na to, że się machnąłem z ceną.