• Drgnęło trochę Autor: ~MA [172.68.63.*]
    Czekam i czekam, mam akcje od lat. Dzisiaj trochę większe obroty. Czekam cierpliwie. Jak pisałem i inni pisali, firma z wielkimi możliwościami, zwłaszcza w dobie wysokich kosztów energii elektrycznej. Przydałaby się większa ekspansja na rynki Europy.
    Ciekaw jestem czy dostawy elementów i podzespołów do opraw świetlnych stanowią problem, mam nadzieję że nie.
    Czekam cierpliwie na wzrosty i zwiększone obroty.
  • Re: Drgnęło trochę Autor: ~luginio [198.41.242.*]

Nie jesteś osamotniony w oczekiwaniu na wzrost wartości LUG ;)

W tym roku się przekonamy czy nasze założenie:
    wzrost cen energii elektrycznej => przyspieszenie wymian opraw oświetleniowych => wzrost popytu na produkty LUG => wzrost sprzedaży i marży spółki => wzrost wartości LUG
    jest uzasadnione.

W Q4 będą jeszcze ciążyć kontrakty zawierane w pierwszej połowie 2021, których rentowność "zjadła" podwyżka cen surowców. Kontrakt dla Warszawy to będzie obciążenie przez cały rok - dobrze, że kontrakt ten ma istotny wymiar marketingowy.

Jak dla mnie kapitalizacja LUG (50kk PLN) nie odzwierciedla potencjału spółki do poprawy wyników w 2022.
  • Re: Drgnęło trochę Autor: ~energy [198.41.242.*]
    model biznesowy bardzo dobrze wpisuje sie w to co się dzieje na rynku
  • Re: Drgnęło trochę Autor: ~luginio [141.101.96.*]
    warto pamiętać o zagrożeniach:
    1. wyniki finansowy obciążają kontrakty zawarte w pierwszej połowie 2021 (przed wzrostem cen surowców)
    2. nie mamy wiedzy jaka była dostępność komponentów w Q4 i jaka jest obecnie
    3. presja płacowa
    4. przy kupnie akcji trzeba mieć świadomość, że przez kilka miesięcy można mieć problem z ich sprzedażą (popyt uaktywnia się dopiero poniżej 6 zł)

szansą jest boom na wymianę oświetlenia i rozwiązania smart opracowane przez BIOT https://biotcloud.com/biot/

Przychody ze sprzedażą na pewno będą rekordowe w 2022 ale nie wiemy jaką rentowność będzie realizował LUG
  • Re: Drgnęło trochę Autor: ~maro66 [162.158.114.*]
    do luginio

W Q4 będą jeszcze ciążyć kontrakty zawierane w pierwszej połowie 2021, których rentowność "zjadła" podwyżka cen surowców. Kontrakt dla Warszawy to będzie obciążenie przez cały rok - dobrze, że kontrakt ten ma istotny wymiar marketingowy.

A jak pisałem, że nie każdy przetarg trzeba wygrywać to pamiętasz co pisałeś??, wskazując, że chyba mam coś z głową, że nie chcę żeby wygrywali przetargi i że nie podzielam Twojego optymizmu. Pytałeś wtedy ( z głowy cytuję), to lepiej wygrywać przetargi czy nie.....?, ewentualnie jeśli to nie Ty, to któryś z "kolegów" którym wtórowałeś.

• Re: Drgnęło trochę Autor: ~luginio [162.158.103.*]

Masz rację, by kontrakty miały sens muszą być rentowne. Zakładałem, że składane przez LUG oferty gwarantują zarobek. Jednak skok cen surowców w Q1/Q2 2021 "zjada" marżę.

Zabawa z wyceną LUG - oczekiwania co do 2022:
    Przychody    rentowność    C/Z    Cap.
    220    1%    8     17,6    
    220    2%    8     35,2    
    220    3%    8     52,8    
    220    5%    8     88,0    

240    1%    10     24,0    
    240    2%    10     48,0    
    240    3%    10     72,0    
    240    5%    10     120,0    

260    1%    12     31,2    
    260    2%    12     62,4    
    260    3%    12     93,6    
    260    5%    12     156,0

PS. czekamy tu wspólnie na lepsze czasy, jeśli poczułeś się urażony moimi wpisami - przepraszam

[x]
LUG -2,00% 1,96 2026-03-25 14:36:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.