Czekam i czekam, mam akcje od lat. Dzisiaj trochę większe obroty. Czekam cierpliwie. Jak pisałem i inni pisali, firma z wielkimi możliwościami, zwłaszcza w dobie wysokich kosztów energii elektrycznej. Przydałaby się większa ekspansja na rynki Europy. Ciekaw jestem czy dostawy elementów i podzespołów do opraw świetlnych stanowią problem, mam nadzieję że nie. Czekam cierpliwie na wzrosty i zwiększone obroty.
Nie jesteś osamotniony w oczekiwaniu na wzrost wartości LUG ;)
W tym roku się przekonamy czy nasze założenie: wzrost cen energii elektrycznej => przyspieszenie wymian opraw oświetleniowych => wzrost popytu na produkty LUG => wzrost sprzedaży i marży spółki => wzrost wartości LUG jest uzasadnione.
W Q4 będą jeszcze ciążyć kontrakty zawierane w pierwszej połowie 2021, których rentowność "zjadła" podwyżka cen surowców. Kontrakt dla Warszawy to będzie obciążenie przez cały rok - dobrze, że kontrakt ten ma istotny wymiar marketingowy.
Jak dla mnie kapitalizacja LUG (50kk PLN) nie odzwierciedla potencjału spółki do poprawy wyników w 2022.
warto pamiętać o zagrożeniach: 1. wyniki finansowy obciążają kontrakty zawarte w pierwszej połowie 2021 (przed wzrostem cen surowców) 2. nie mamy wiedzy jaka była dostępność komponentów w Q4 i jaka jest obecnie 3. presja płacowa 4. przy kupnie akcji trzeba mieć świadomość, że przez kilka miesięcy można mieć problem z ich sprzedażą (popyt uaktywnia się dopiero poniżej 6 zł)
szansą jest boom na wymianę oświetlenia i rozwiązania smart opracowane przez BIOT https://biotcloud.com/biot/
Przychody ze sprzedażą na pewno będą rekordowe w 2022 ale nie wiemy jaką rentowność będzie realizował LUG
W Q4 będą jeszcze ciążyć kontrakty zawierane w pierwszej połowie 2021, których rentowność "zjadła" podwyżka cen surowców. Kontrakt dla Warszawy to będzie obciążenie przez cały rok - dobrze, że kontrakt ten ma istotny wymiar marketingowy.
A jak pisałem, że nie każdy przetarg trzeba wygrywać to pamiętasz co pisałeś??, wskazując, że chyba mam coś z głową, że nie chcę żeby wygrywali przetargi i że nie podzielam Twojego optymizmu. Pytałeś wtedy ( z głowy cytuję), to lepiej wygrywać przetargi czy nie.....?, ewentualnie jeśli to nie Ty, to któryś z "kolegów" którym wtórowałeś.
Masz rację, by kontrakty miały sens muszą być rentowne. Zakładałem, że składane przez LUG oferty gwarantują zarobek. Jednak skok cen surowców w Q1/Q2 2021 "zjada" marżę.
Zabawa z wyceną LUG - oczekiwania co do 2022: Przychody rentowność C/Z Cap. 220 1% 8 17,6 220 2% 8 35,2 220 3% 8 52,8 220 5% 8 88,0