Bardzo prosimy abyś zawsze był na posterunku.
Analizy są bardzo przydatne i miło się je czyta przy porannej kawie.
Tylko nie zmieniaj tak często zdania.
Dlatego, że wszyscy, którzy akcje w celkach spekulacyjnych chcieli mięc, juz je kupili i teraz czekają na podpisanie umwoy inwestycyjnej RT w nadziei, że kurs wystrzeli. Może i wystrzeli, ale trzeba bedzie bardzo szybko sprzedawać, bo wystrzął bedzie krótki, sprokurowany przez spekułę, żeby skłonic drobnych do zakupów. Nie będzie trwałych wzrostów, poniewaz akcjonariusze nie zobacza z peiuniędzy za udziały ani grosza. Wszystko pójdzie na spłatę bieżących zobowiązań, na wykup obligacji w lutym 2022 oraz na iwnestycje. jak łatwo policzyć, nawet 60 mln złotych zabraknie i dlatego WZA uchwaliło emisje nowych obligacji, za maks. 70 mln złotych, bo przecię=ez trzeba będzie wykupić kolejne obligacje, miec na zyciem a Koneser być może zostanie sprzerdany w 2022 roku, a być może nie zostanie. I dlatego będa nowe obligacje, zakładam, że w I kwartale 2022 roku. I dlatego zapomnijcie o dywidendzie, nawet gdyby udało się zdobyć troche grosza. I to powoduje, że nie ma zainteresowania akcjami BBI>:) Taka jest moja spekulacja.,,,,,
Zarząd wycenia go na ok. 93 mln złotych, więc sprzedaż za 100 mln złotyh netto będzie należało uznać za dobnry wynik. Pisanie o 140-170 mln złotych zysku netto nie ma uzasadnienia w dzisiejszych realiach. Sprzedaz przed dwoma lata dałaby byc może tyle zysku, ale dzis już nie ma chętnych, żeby płacić tyle za cenrtum handlowo-biurowe. Wystraczy popatrzeć na transakcje w ostatnim okresie na obiekty o podobnje powierzchni. Pokazują one, że 100 mln zyku z Konesera to będzie wileki wynik. Wielki wynik, ale gro pieniedzy pójdzie na spłate długów (obecnie ok. 90 mln złotych) oraz na nowe inwestycje, kolejne kilkadziesiat milionów złotych. A na skup pozostanie być może 8 mln złotycjm, czyli tyle, ile stanowi uchwała WZA. I ani grosza więcej. taka jest moja spekulacja
Ja tego nie wiem, poniewaz nie wiem, czy w ogóle on istnieje. Ale jesli istnieje, to może zrobić doskonały interes na przeję ciu władzy w spółce, nastepnie na sprzedazy wszystkich aktów, spłacie zadłużebnie i podziale posotałej gotówki. Interes może byc dosonały, poniewaz w ostatnich latch można było kupic pakiet kontrolny akcji (20-25%) za ok. 10 mln złotych, czyli ok. 4-5 złotych za akcję, podczas gdy wartośc likwidacyjna akcji może wynosić nawet 21 złotych wg. moich szacunków. gdyby taki inwestor sie pojawił, przeprowadził zmiany we władzach spólki oraz głosował na WZA uchwałe o wygaszaniu działaności i likwidacji spółki uzystkałby prawdopodobnie poparcie większości akcjonariuszy. Ja uważam, że dalsze istnienie spólki w obecnym składzie akcjonariauszy nie ma sensu, poniewaz jedynymi, którzy czerpia pozytki z faktu posiadania akcji sa cżłonkowie zarządu., Wszyscy inni nic z tego nie maja, ponieważ spólka nie potrafi wypracowac zysków, które moznaby było wypłacić w formie dywidendy. Istnienie dalsze spólki lezy obecnie tylko w interesie członków zarządu, którzy maja ok. 13% akcji. Być może nowy inwestor kontynuowałby działaność, ale w sposób efektywny, taki, który dałbym pozostałym akcjonariszuom pozytki w formie zysków do podziału. Najlepszym wg mnie roziwązaniem byłaby jednak likwidacja, ponieważ gotówka do podziału byłaby imponująca, taką, której obecny zarząd nie byłby w stanie wypracowac dla akcjonariuszy. W każdym razie nigdy do tej pory mu sie to nie udało. Kiedy mógłby sie ew. ujawnic nowy, dominujący akcjonariusz? Uważam, że nie wczesniej niż po podpisaniu umowy inwestycyjnej RT i nie póxniej niz przed zwołaniem WZA w przyszłym roku. taka jest moja spekulacja.
Niebawem sesja się skończy, a wolumen obrotów wynosi 200 akcji. Kurs: 4,83 (-0,82%). Spadamy i spadać będziemy, ponieważ nie ma chętnych na akcje BBI. Popyt pojawi się, gdy kurs spadnie do 2-3 złotych. Wtedy pojawi się popyt spekulacyjny, ale na krótko i wzrost kursu nie będzie znaczący, ponieważ poza spekułą nikt akcji kupować nie będzie, a potem, gdy spekuła będzie chciała się akcji pozbyć, spadek kursu będzie dynamiczny i głęboki. Dlaczego? Dlatego, że nie znajdą się chętni na te akcje. Taka jest moja spekulacja.