Dnia 2022-01-17 o godz. 18:13 ~Kazek napisał(a): > Są pp na rachunku tylko nikt nie wie kiedy będą notowane ani żadnych informacji nie ma na ten temat .
Dnia 2022-01-31 o godz. 18:56 ~Kazek napisał(a): > Ja mam pp na rachunku , tylko nikt nie wie kiedy będą notowane , a z kąt masz te wieści że nie będą notowane ? .
Żeby prawa poboru były w obrocie giełdowym Spółka musiałaby zawrzeć w prospekcie/dokumencie informacyjnym terminy handlu prawami poboru. Mimo kilkunastu emisji z pp różnych spółek w ostatnich latach nie było handlu prawami poboru.
Czy zmiana na nowy pójdzie automatycznie? Czy trzeba Pierre sprzedać by później zakupić nowe? Czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć? Spotykam się z czymś takim pierwszy raz. Pozdrawiam
Po jakie 0,10??? Czy Wy wiecie o co chodzi z tym pp??? To tak w krótkich żołnierskich słowach:
1 akcja zarejestrowana na koncie 4 stycznia 2022 r. to 1 prawo poboru "pp" 1 posiadane pp to w chwili emisji równa się 1 akcja nowej emisji Żeby zamienić 1 pp na 1 akcję nowej emisji trzeba zapłacić 0,10 zł albo średnią kursu z iluś tam sesji
Jeżeli dopuszczą do obrotu posiadane pp, to rynek wyceni sam wartość 1 pp i na pewno nie będzie to 10 gr, bo komu by się opłacało kupować pp po 10 gr, by potem kupować akcje nowej emisji po kolejne 10 gr, co razem dałoby 0,20 za 1 akcję!!! Szczególnie biorąc pod uwagę obecny marny kurs, który jest ledwo powyżej ceny nominalnej. Zupełnie inna sytuacja by była, gdyby obecny kurs akcji oscylował w okolicach powyżej 0,50 zł za akcję, to wtedy dopuszczone pp miały by swoją realną wartość. Tylko wtedy nikt by nie sprzedawał swoich pp, bo sam by kupił za maxa przydzielone akcje i byłby super zarobiony.
..., a teraz......, cena akcji wynosi 0,12 zł. Cena nowej emisji to 0,10, więc pp można będzie sprzedać (o ile dopuszczą do obrotu) po max. 1 gr i to z pocałowaniem ręki!
Jeżeli w najbliższym czasie nie podciągną mocno kursu, to słabo widzę tą emisję, bo nikomu nie będzie się opłacało zamrażać gotówki na skorzystanie z przydzielonych pp.
No ja mam akcji Devoran ok. 28292 a devp mam 21608 więc? Przepraszam ale nie rozumiem. To przeliczając wartość za ile kupiłem Devoran, a ile mi przydzielili sztuk devp to lekko ponad 0,16 gr. A tak wogole to co z tym dalej? Czy to trzeba sprzedać teraz Devoran? Czy to zmieni z automatu? I do kiedy Devoran jeszcze będzie na giełdzie by to sprzedać? Bo devp pokazuje mi ilość sztuk ale nic z tym nie można zrobić. Można prosić o tłumaczenie jak dla chłopa? Prostym kijem? :)
Kamil, kupowowałeś zapewne tą pozostałą część akcji w dniach kiedy nie przysługiwaly PP.
Zulusowaty nie sądzisz, że oni specjalnie tak nisko będą trzymać kurs aż do zakończenia zapisów PP, aby ten kto chce wziąć jak najwięcej zrobił to po prostu?
Dla mnie to najbardziej optymalny scenariusz...
Zgodnie z Uchwałą podjętą na ostatnim walnym odnośnie emisji czytamy: "Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki nastąpi w drodze emisji nie więcej niż 70 574 487 (siedemdziesiąt milionów pięćset siedemdziesiąt cztery tysiące czterysta osiemdziesiąt siedem) akcji na okaziciela serii N o wartości nominalnej 0,10 zł (dziesięć groszy) każda (zwanych dalej „akcjami serii N”)."
Obecnie wyemitowana liczba akcji wynosi 70 574 487 sztuk, a więc każdy, kto otrzymał prawa poboru będzie mógł nabyć tyle akcji ile ma pp i to bez żadnej redukcji. Nie widzę więc sytuacji, gdy ktoś chce przejąć wprost czyjeś pp.
Uważam, że Carom lub ktoś inny, zaniżając i dusząc kurs w okolicach ceny nominalnej może sprawić, że nie wszyscy zdecydują się na wykorzystanie swojego pp, a i tak emisja dojdzie do skutku, bo w Uchwale jest wyraźnie napisane: "...w drodze emisji nie więcej niż 70 574 487...". Jeżeli przy tym dopuszczą pp do obrotu, to przy obecnie niskiej cenie akcji, samo pp niewiele będzie warte i wtedy..... "ktoś", może nawet Carom, skupić za ułamek grosza wszystkie wystawione pp, by potem zamienić je na akcje. Ci, co mają już przyznane jakieś pp i nie będą chcieli z nich skorzystać, to wezmą każdą cenę, nawet poniżej 1 gr za niewykorzystane pp, bo lepiej mieć cokolwiek extra niż 0!!!
Z drugiej strony..., gdyby Zarząd i Carom chcieli, to przecież zamiast robić takie numery, mogli by wyemitować tyle akcji po 0,10 zł ile by tylko chcieli bez prawa poboru i z wyłączeniem obecnych akcjonariuszy - prywatna emisja akcji.
Teraz należy więc czekać na info ze Spółki: - do kiedy posiadane prawa poboru trzeba wykorzystać, - kiedy nowa emisja serii N będzie dopuszczona do obrotu i - czy pp też będzie można handlować na rynku?
Jest jeszcze jedna ewentualność - nie nie ma żadnej zmowy Caroma i Zarządu ws. nowej emisji i wszystko, co tu niektórzy insynuują jest wyssane z palca. Może po prostu mamy tu 1-2 graczy z furmanką gotówki, którzy się bawią nami i handlują z marżą 1 gr lub nawet mniej i mają niezły ubaw z naszych komentarzy.
Reasumując mój przydługawy wpis, uważam, że tutaj faktycznie jest coś na rzeczy i że "ktoś" tu ma jakiś grubszy plan. Nie bez przypadku jest cisza w komunikatach odnośnie Zalewa i ładowarek. Jak sytuacja się ułoży zgodnie z założonym planem, to pójdzie seria ESPI windując kurs jak na YOLO. Oczywiście zawsze jest niebezpieczeństwo, że po emisji akcji zapakują cash do walizek i wyjadą hen-daleko, a my zostaniemy z papierem toaletowym ale................... na to bym raczej nie liczył!
Czas pokaże, co tu się będzie działo! Pozostaje nam tylko czekać...
Chciałem z tego miejsca serdecznie podziękować za tą masakryczną CISZĘ" po moim komentarzu. Widać dobitnie, że ktoś kto opisuje swoje przemyślenia i jest bliski faktycznych powodów obecnej sytuacji na kursie, pozostaje samotny bez komentarza, bez potwierdzenia lub negacji. Nie było nawet: zulusowaty to osioł, baran, naganiacz, bajkopisarz... Nic, kompletnie NIC!!!
Dla mnie to super wiadomość, bo potwierdza moje przypuszczenia pod które dokonałem kilku trochę ryzykownych ruchów w moich walorach. Liczę na sowity zysk! Teraz pozostaje czekać...
Życzę udanego dnia z pozdrowieniami z grodu Kraka... :=)
Ja. Popatrzylem w kalendarz i dowiedzialem sie, ze dzis jest piatek.
To oznacza, ze jutro jest sobota.
Nie mam tylko pewnosci i zaraz pojde sprawdzic, czy wczoraj byl czwartek…
Od ilu dni jesteś na giełdzie, że chcesz sprzedać prawa poboru które nie są i raczej nigdy nie będą notowane i to po cenie malutkie ciut poniżej aktualnego kursu??? Myślisz... że kto to kupi?
Tak poważnie, musisz udać się do pobliskiego ZOO i poszukać jakiegoś łosia, jelenia albo barana, który odkupi na umowę cywilną Twoje 175k PP po cenie 0,10 za sztukę!!! To jest jedyna szansa.