Żeby załapać się na drugą transze dywidendy to wystarczy że posiadałem akcje przed pierwszą transzą czy muszę mieć akcje przed podaniem nowej daty drugiej transzy?
Kółkowiczu, naprawdę żenujące są argumenty, które wysuwasz po 5% wzrostów gdzie bierzesz zysk i piszesz na spadki. Chcesz konkretów, to uświadom sobie, że spółka ma na teraz raptem 97 mln zobowiązań odsetkowych, głównie leasing. Wzrost stóp od prawię 0,25% na Wibor 3m na 4%, jak łatwo policzyć to w skali roku dodatkowe ok 4 mln kosztów więcej. SŁOWNIE - raptem 4 mln (1 mln kwartalnie)! przy zysku netto rocznym rzędu 100 mln PLN.
A dla czego przy co raz gorszej sytuacji gospodarczej w Polsce TIM ma mieć w 2022 r wyniki porównywalne z 2021, a co za tym idzie wypłacana dywidendę zresztą nie za wysoka?
Bo ma zyski i dzieli się z akcjonariatem. Dywidenda jest wysoka, 6 % to dodatek do perspektyw rozwoju TIM a te są duże. Gro spółek na giełdzie nie płaci dywidendy to trollu Xtx idź tam płakać.
6% to wcale nie jest dużo ,przy korekcie na GPW która może mieć dość gwałtowny przebieg tu mogą być za ciasne drzwi,mała płynność i spadek nawet ok 20% nie powinien dziwić ,trzeba zawsze brać każdy scenariusz wydarzeń a nie tylko cały czas naganiać na wzrostu.
Biorę to pod uwagę i cały czas udaje mi się nie słuchać takich jak ty. Przy różnych progach wieszczyli korekty i spadki. Jestem tu od 10-13 pln i jest to moja najlepsza inwestycja. Już trzy razy dostałem dywidendę i czekam na czwartą. IPO 3LP w pierwszym kwartale dzięki temu wartość TIM będzie urealniona a jest ona dużo wyższa niż 41 pln.
Dla mnie jako inwestora dywidendowego to " urealnienie wartości" może się nie dziać. Chętnie dokupię więcej i więcej za podobną cenę, a zyski będą sukcesywnie rosły i dywidenda coraz grubsza
Zgoda, to kasa w kieszeni się liczy. Ale jeśli to urealnienie znaczy wprowadzenie 3LP na giełdę i pozyskiwanie 60% jego dywidendy co roku to już kasa. Szczególnie że jako większościowy akcjonariusz będą mogli o tym decydować.
Fakt
Ale tu wracam do tego ze dla samej dywidendy z 3LP lepiej sobie kupić 3LP bo masz dywidendę bezpośrednio, a poprzez TIM tylko % od %.
Ale wiadomo ze po IPO Tim wzrośnie przynajmniej do wartości rekomendacji czyli +50% lub wiecej
6% to niewysoka dywidenda... No to pojechał ten troll XXX. Cymbał jakich mało ale każda spółka ma takich geniuszy pod kilkoma nickami co 24/7 sieją zamęt.
Dobrze że nie używasz w stosunku do mnie wulgaryzmów a to już coś ,a jeżeli chodzi o Twoje wypowiedzi to jest to nachalne naganianie nie poparte żadnymi argumentami.
To że TIM płaci dywidendy to fakt. Jestem tutaj już długo i nigdy się nie zawiodłem. Mało tego zainwestowałem z powrotem w TIM i się sprawdziło. Nawet ostatnio pomimo spadków zainwestowana dywidenda już 8% w górę. To fakt. 3LP to commerce jedna z najbardziej rozwojowych serwisów, to fakt. Sprzedaż 3LP rośnie z każdym kwartałem to fakt. Prospekt złożony do KNF to fakt. 59 mil akcji 3LP w posiadaniu TIM, to fakt.
Obaj się wzajemnie nie przekonacie :)
Jeden hurraoptymistyczne, drugi megaostrozny.
Osobiście uwazam ze TIM to dobry walor, choć nic nie ma na 100% i zawsze może cos sie cos wydarzyć niekorzystnego wiec trzeba trzymać rękę na kierownicy :)
No chyba pomału zaczyna się spełniać negatywny scenariusz spadek w USA o 20 % to u nas sWig80 może zaliczyć -40% no ale to tylko takie dywagacje.TIM i tak pewnie nie będzie spadał.
A czyj to wpis, pokaż mi choć jeden taki sam mój namawiający do kupowania Re: Komuś na świąteczne prezenty chyba zabrakło... 7 1~Xtx 2021-12-20 15:32 IP 31.183.229.*
Ja tam twardo trzymam do 100zl,wierzę prezesowi Folcie,spółka jest skrajnie niedowartościowana.
Raczej jedynie może wpłynąć marginalnie negatywnie jako dodatkowe koszty wprowadzenia spółki na GPW w 2021. Dodatkowej kasy z tego nie będzie bo cały zysk z emisji ma być przeznaczony na rozwój firmy. Ale jak to będzie wyglądalo na koniec dnia to się dopiero okaże
Dnia 2022-01-06 o godz. 11:17 ~sprzedajszybciutko napisał(a): > spadnie, lepiej sprzedaj skoro masz takie pojecie o firmie > susznie kolega prawi ,należy rozchylić poślady i ostro walić.
TIM ma 59 mln akcji 3LP. Jeśli cena emisyjna 3LP będzie pomiędzy 2-4 pln to łatwo obliczyć ile przybędzie w księgach TIM. Na razie piszą że nie będą sprzedawać akcji ale jeśli 3LP będzie wypłacało dywidendę to 59mln razy dywidenda wpłynie do TIM. Czyli wzrost wartości 3LP to wzrost wartości TIM
Prezes zapowiedział że przez rok nie będą sprzedawali akcji 3LP. Akcji 3LP w ofercie będzie tyle żeby zapewnić płynność na giełdzie ale nie więcej niż większościowy pakiet akcji które posiada TIM.