Pytanie czy jest sens odpowiadać na ofertę po 12,50 przy założeniu redukcji sięgającej nawet 90% czy czekać na dalszy rozwój sytuacji ? Oczywiście przy założeniu, że nie muszę ich sprzedawać teraz bo nie mam potrzeb uwolnienia środków.
Przy redukcji jaką zakładasz 90%, to oczywiście sprzedawać, jeżeli koszt sprzedaży będzie mniejszy od zysku. Problem jest inny, co będzie, jeżeli żadnej redukcji nie będzie i sprzedaż wszystko co wystawisz. Owszem zarobisz ale za miesiąc czy za kilka miesięcy, dowiesz się, że akcje są warte na przykład 50 zł. Tak się stało na Nivicie.
Za długo tu siedzę żebym miał zaspokoić się stopą zwrotu na poziomie 30 % za cały 2 letni okres inwestycji. A sprzedaż 10 czy 20% akcji posiadanych wogole mi do niczego nie jest potrzebna teraz. Wiec chyba się pobawię kolejny rok licząc na powtórkę z Novity
Novitę ogłosili skup 100%. Zaoferowali bodajże 40 zł, no ja sprzedałem wszystko. Miałem na jednej akcji zarobek około 7 zł i kiedy sprzedałem, to się cieszyłem. Dziś, kiedy patrzę na jej wartość, żal mi, że ją sprzedałem, no ale na giełdzie tak bywa, że nie zawsze zysk cieszy.
Otwórz sobie wykres 5 letni lentex, Kurs jest obecnie niżej niz 5 lat temu!!! A inflacja narastajaco to +30%. nawet wypłacona dywidenda nie dała zysku w długim czasie.
W tym samym czasie giełdy zachodnie zrobiły +150 - 200% w górę.
Trzymanie długoterminowe lenetx to czysta strata kapitału poprzez inflację. Zobacz jakie sa średnie dzienne obroty. Żenada.
Jest tu taki jeden kolega co od 5 lat wypisuje bzdury że lenetex zaraz będzie po 16-24 zł :) na innych forach tez nagania na kupno :)
Ale jak widac od 5 lat nic to nie daje. Wniosek wyciągnij sam.
Średnie dzienne obroty niskie, bo nikt nie chce sprzedawać. W 2020 r. dywidendy wypłacili 1 PLN na akcję, w 2021 r. 0,30 PLN, ale dużo zostawili.
Lentex, to spółka z dużym majątkiem (maszyny), więc jego wartość przy inflacji też realnie rośnie (choć w księgach, zgodnie z zasadami ostrożnej wyceny, zapewne się nie zwiększa).
Dnia 2022-01-04 o godz. 14:06 ~akcjonariusz napisał(a): > Średnie dzienne obroty niskie, bo nikt nie chce sprzedawać. W 2020 r. dywidendy wypłacili 1 PLN na akcję, w 2021 r. 0,30 PLN, ale dużo zostawili. > > Lentex, to spółka z dużym majątkiem (maszyny), więc jego wartość przy inflacji też realnie rośnie (choć w księgach, zgodnie z zasadami ostrożnej wyceny, zapewne się nie zwiększa). > > Wniosek jest taki, że tu musi urosnąć w końcu.
Ludzie czy Wy jesteście poważni? To jest giełda! Na giełdach pełno jest słabych ale dobrze wycenionych spółek i dobrych ale słabo wycenionych. To nie ma kompletnie żadnego znaczenia jaka jest wartość firmy w sensie ksiegowym! Liczy sie popyt i podaż. A wykres to ślad ruchów kapitału na danej spółce. Jeżeli obroty sa znikome i kurs nie rosnie od wielu lat to znaka tego, że dana spółka jest omijana przez kapitał.
I dopóki tak jest należy ja omijąć. jak sie to zmieni wówczas można w nią inwestowac lub na niej spekulować.
Tu pies z kulawą nogą nie zagląda :) Zobaczycie że redukcja będzie ponad 90%