• Sprzedawać ? Autor: ~Bambolero [31.182.216.*]
    Pytanie czy jest sens odpowiadać na ofertę po 12,50 przy założeniu redukcji sięgającej nawet 90% czy czekać na dalszy rozwój sytuacji ? Oczywiście przy założeniu, że nie muszę ich sprzedawać teraz bo nie mam potrzeb uwolnienia środków.
  • Re: Sprzedawać ? Autor: ~ciekawski [77.111.247.*]
    Przy redukcji jaką zakładasz 90%, to oczywiście sprzedawać, jeżeli koszt sprzedaży będzie mniejszy od zysku. Problem jest inny, co będzie, jeżeli żadnej redukcji nie będzie i sprzedaż wszystko co wystawisz. Owszem zarobisz ale za miesiąc czy za kilka miesięcy, dowiesz się, że akcje są warte na przykład 50 zł. Tak się stało na Nivicie.
  • Re: Sprzedawać ? Autor: ~Bambolero [31.182.216.*]
    Za długo tu siedzę żebym miał zaspokoić się stopą zwrotu na poziomie 30 % za cały 2 letni okres inwestycji. A sprzedaż 10 czy 20% akcji posiadanych wogole mi do niczego nie jest potrzebna teraz. Wiec chyba się pobawię kolejny rok licząc na powtórkę z Novity
  • Re: Sprzedawać ? Autor: ~ciekawski [77.111.246.*]
    Novitę ogłosili skup 100%. Zaoferowali bodajże 40 zł, no ja sprzedałem wszystko. Miałem na jednej akcji zarobek około 7 zł i kiedy sprzedałem, to się cieszyłem. Dziś, kiedy patrzę na jej wartość, żal mi, że ją sprzedałem, no ale na giełdzie tak bywa, że nie zawsze zysk cieszy.
  • Re: Sprzedawać ? Autor: ~Benq [188.146.65.*]
    Otwórz sobie wykres 5 letni lentex,
    Kurs jest obecnie niżej niz 5 lat temu!!! A inflacja narastajaco to +30%. nawet wypłacona dywidenda nie dała zysku w długim czasie.

W tym samym czasie giełdy zachodnie zrobiły +150 - 200% w górę.

Trzymanie długoterminowe lenetx to czysta strata kapitału poprzez inflację. Zobacz jakie sa średnie dzienne obroty. Żenada.

Jest tu taki jeden kolega co od 5 lat wypisuje bzdury że lenetex zaraz będzie po 16-24 zł :)
    na innych forach tez nagania na kupno :)

Ale jak widac od 5 lat nic to nie daje.
    Wniosek wyciągnij sam.

• Re: Sprzedawać ? Autor: ~akcjonariusz [89.64.35.*]
    Średnie dzienne obroty niskie, bo nikt nie chce sprzedawać. W 2020 r. dywidendy wypłacili 1 PLN na akcję, w 2021 r. 0,30 PLN, ale dużo zostawili.

Lentex, to spółka z dużym majątkiem (maszyny), więc jego wartość przy inflacji też realnie rośnie (choć w księgach, zgodnie z zasadami ostrożnej wyceny, zapewne się nie zwiększa).

Wniosek jest taki, że tu musi urosnąć w końcu.
  • Re: Sprzedawać ? Autor: ~Benq [188.146.65.*]
    Dnia 2022-01-04 o godz. 14:06 ~akcjonariusz napisał(a):
    > Średnie dzienne obroty niskie, bo nikt nie chce sprzedawać. W 2020 r. dywidendy wypłacili 1 PLN na akcję, w 2021 r. 0,30 PLN, ale dużo zostawili.
    >
    > Lentex, to spółka z dużym majątkiem (maszyny), więc jego wartość przy inflacji też realnie rośnie (choć w księgach, zgodnie z zasadami ostrożnej wyceny, zapewne się nie zwiększa).
    >
    > Wniosek jest taki, że tu musi urosnąć w końcu.

Ludzie czy Wy jesteście poważni?
    To jest giełda! Na giełdach pełno jest słabych ale dobrze wycenionych spółek i dobrych ale słabo wycenionych.
    To nie ma kompletnie żadnego znaczenia jaka jest wartość firmy w sensie ksiegowym!
    Liczy sie popyt i podaż. A wykres to ślad ruchów kapitału na danej spółce.
    Jeżeli obroty sa znikome i kurs nie rosnie od wielu lat to znaka tego, że dana spółka jest omijana przez kapitał.

I dopóki tak jest należy ja omijąć. jak sie to zmieni wówczas można w nią inwestowac lub na niej spekulować.

Tu pies z kulawą nogą nie zagląda :)
    Zobaczycie że redukcja będzie ponad 90%
  • Re: Sprzedawać ? Autor: ~aa [31.0.71.*]
    Przed 10.01 dojdziemy do okolic 12pln i możliwe, że żadnego skupu nie będzie.
  • Re: Sprzedawać ? Autor: ~Lucek [5.173.106.*]
    Nikt nie odpowie na ofertę skupu, jesli kurs bedzie po 13 i więcej.
    Ale to science fiction
[x]
LENTEX -1,34% 7,38 2025-10-31 09:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.