Dywersyfikacja czy niepotrzebny ruch. Pytanie dotyczy zakupu akcji 3LP kosztem zmniejszenia liczby akcji TIM. Jak myślicie czy będzie to miało sens. Np. 1/3 akcji TIM-u sprzedana, a za uzyskane środki zakup akcji 3LP.
Jeśli będziesz akcjonariuszem TIM to będziesz także wiekszościowym akcjonariuszem 3LP. TIM ma prawie 60 mln akcji 3LP i nie zamierza się ich pozbyć. Jeśli 3LP będzie wypłacało dywidendę to wpłynie ona także do TIM i powiększy jego zysk. W konsekwencji zwiekszona dywidenda zostanie wypłacona przez TIM bo to spółka dywidendowa.
Jeśli 3LP będzie miało także filozofię bycia spółka dywidendowa to lepiej mieć jej akcje bezpośrednio, bo otrzymasz dywidendę jako % od zysku, a poprzez TIM to będzie % od % od zysku.
Poza tym wobec ciągłego rozwoju e-comerce 3LP może mieć ta przewagę ze będzie się szybciej rozwijać mając wielu dużych klientów. Inna sprawa to na ile będzie wycenione w ipo i z jakim dyskontem.
Dobrze byłoby gdyby były jakieś bonusy w ipo 3LP dla akcjonariuszy TIM :)
Wszystko z IPO idzie na inwestycje. Kasa z IPO jest dla 3LP. Wzrost wartości grupy TIM to bonus. Zakładając że akcje będą po 2-2,5 pln to wartość grupy wzrośnie o ponad 100 mln. A na inwestycje 3LP będzie około 60-70 mln.
Zastanawiałem się głośno co lepiej warto mieć tzn. akcje TIM, czy 3LP mając na uwadze, że obie są dywidendowe (choć w przypadku 3LP tego jeszcze nie wiemy). Zastanawiałem się dlatego, że taki było pytanie założyciela tego wątku.
Co do bonusów to bardziej miałem na myśli np. niższą cenę za akcję 3LP jeśli jest się akcjonariuszem TIMu, ale Twoje rozumowanie też jest jakimś bonusem ;)
Prezes poinformował, że 3LP dzięki swojemu silnemu profilowi gotówkowemu, ma możliwości by wypłacać dywidendę i po giełdowym debiucie chce przedstawić plany dotyczące polityki w tym zakresie.
"Nasze kontrakty są wieloletnie, dające stały cash flow, więc po wejściu na giełdę chcielibyśmy się regularnie dzielić zyskiem z akcjonariuszami" - dodał Posadzy.