Witam!!! W Parkiecie pojawił się artykuł o mozliwej fuzji Newagu z Pesą. Niestety obecnie nie prenumeruje podłogi więc nie znam szczegółów. Mamy koniec roku więc troche naszły mnie pewne przemyślenia dotyczące przyszłosci inwestycji. Kilka lat temu gdy pesa była na skraju bankructwa były prowadzone bardzo poważne rozmowy na temat przejecia jej przez pana Jakubasa. Ostatecznie nie zdecydował sie on poniekąd słusznie na ten ryzykowny krok. Zakupu dokonał PFR ale czasami wymkneło im sie że sa tylko inwestorem tymczasowym majacym wyprowadzić spółke na prosta i odsprzedać inwestorowi branżowemu. Newag od dłuzszego czasu akumuluje gotówkę ( np na WZA trochę "średnio" tłumaczył sie dlaczego nie może wypłacic np dywidendy 2 lub 2,5 zł - homologacje lokomotyw czy tez inwestycje oczywiscie kosztują ale chyba nie aż tyle ;), troche racji było z blokadą srodków unijnych niestety). Dużo do myslenia daje tez kiedys nie do pomyslenia współpraca obu firm przy dużych ofertach np dla PKP Intercity - kto wie może w przyszłości będzie to realizowała jedna firma ;)))))))))))). Oczywiscie to takie moje lużne przemyslenia, jak któś czytał artukuł w parkiecie to może cos dorzuci ;) P.S. Do sprzedania jest tez Modertrans - niezły producent tramwajów a z tym Newag troche kuleje
A co ty możesz potwierdzić ? Miało być dobrze pod koniec roku i jak wyszo...Nieźle naganiales Może zajmij się potwierdzaniem ile osób polubiło twój wpis, a ile nie ?W te klocki jesteś dobry.
Z tego co pamiętam to był to artykuł przekierowujący na którymś z portali ekonomicznych (chyba wnp). Niestety coś teraz nie mogę znależć ;((.Pozdrawiam
spalanie śmieci to dochodowy interes !!! przy nadmiarze śmieci w całej Polsce i zalaniu wywózką smieci na Ocean ...hałda śmieci wielkości 5 x polski pływa po oceanie i jest ok ... PS. gdzie są pseudo ekolodzy , Grimpis , Greta Tur , zieloni ...???