• Polska górą :-) Autor: ~full_time_investor [31.0.66.*]
    Wielki międzynarodowy kapitał a nieduża polska firma miażdży go pod względem zysków (%towo), kilkukrotnie mniejszym poziomem zadłużenia i w dodatku jest tańsza.

Ta polska firma to INPRO. Prześwietliłem i porównałem z innymi deweloperami. Wypadła zdecydowanie najlepiej jeśli chodzi o potencjalny zysk dla inwestora. Jak by powiedział Warren Buffet "this is a good asset" :-) .

https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/INPRO/podstawowe-dane 

Budują w Trójmieście od początku lat 90.

Mają też luksusowe hotele i inne nieruchomości na wynajem.
    Wszyscy właściciele/prezesi są inżynierami budownictwa.

Są małe obroty ale dla małych inwestorów to nie problem.

Zysk spółki w stosunku do kapitału początkowego w ostatnim roku 21,5% (2021-Q3).
    Potencjalny zysk dla inwestora jeszcze większy ponieważ cena jest poniżej wartości księgowej.

Zyski w długim okresie stabilne i mocny trend wzrostowy.

Mimo to można jeszcze kupić dużo poniżej wartości kapitału własnego - niewiarygodne przy dzisiejszych cenach nieruchomości !!!
    Cena / Wartość księgowa  0.83 

Cena / Zysk    4.47  !!!

Dywidenda za 2020: 
    6,84% -- licząc po dzisiejszej cenie spółki (7.30zł)

Wg mnie cena jest niska bo są małe obroty a obroty są małe bo jest mały free float (większość wykupiły OFE po wejściu na giełdę). Mimo to w 2021 dokupywał też TFI. 

Wspierajmy polski kapitał. Szczególnie jeśli daje nam zarobić :-)

• Re: Polska górą :-) Autor: ~nope [83.238.166.*]
    Serio ktokolwiek jeszcze łapie się na takie oczywiste naganianie?
  • Re: Polska górą :-) Autor: ~full_time_investor [31.0.61.*]
    Spółka jest mało znana, to jest drugi powód dlaczego jest taka tania. Wystarczy rozpropagować informacje.
    W przypadku np. DOMDEV to by nie miało najmniejszego sensu nawet gdyby miała lepsze wskaźniki.
    Nie umieściłem tu bezpośredniego porównania. To by było chyba bardziej wymowne.

• Re: Polska górą :-) Autor: ~Jurek [194.242.52.*]
    Co spółeczka zaczyna lecieć na łeb na szyję i szukasz dawców? Żenujące jest takie pisanie niepoparte niczym.
  • Re: Polska górą :-) Autor: ~full_time_investor [37.248.212.*]
    Jurek,
    Jeśli piszesz do mnie, to niepoparty niczym to jest twój wpis. Jaka spółka córka ? I o do dokładnie ci chodzi ?
    INPRO nie ma nawet spółki córki notowanej na giełdzie !
    Krótko mówiąc, zmyślasz i insynuujesz żeby zniechęcić ludzi. 

Gdzie ja napisałem o jakiejś spółce córce? Coś ci chyba nie wyszło.
    Ale jeżeli z takim zrozumieniem czytasz wątki, to już wiem ile warte są te twoje analizy. W sumie, to sam swoim zachowaniem poparłeś to co powiedziałem, nie muszę popierać tego własnymi słowami.
    Poza tym zobacz, napisałeś swój wpis jak ta "twoja" spółeczka kosztowała 7,3 zł, teraz kosztuje 7,1 zł i dalej leci, więc kto tu cokolwiek insynuuje i zmyśla? Wydaje mi się, że nie muszę też nikogo zniechęcać do tej "twojej" spółki, wystarczy spojrzeć na jej wykres.
    A tak na koniec to przypomnę, że jesteśmy na forum spółki ECHO, więc proponuję abyś powiedział coś konstruktywnego o tej właśnie spółce.
  • Re: Polska górą :-) Autor: ~peny [104.244.76.*]
    Unima może byc odpał
  • Re: Polska górą :-) Autor: ~full_time_investor [37.248.170.*]
    Jurek,
    Jak odpisywałem to spojrzałem na kurs spółki z momentu twojego wpisu. Wtedy było 7.40. W momencie mojej analizy było 7.30. Nijak nie wychodzi z tego spadek. Stąd moje domysły i pytanie.

Czyli wychodzi jednak że była to insynuacja :-)

Teraz znowu jest 7.30, ale generalnie dyskusje o zmianach kursów mnie nuuuudzą. Bieżące zmiany kursu mówią więcej o stanie rynku i inwestorów a nie o samej spółce. Nie rusza mnie też za bardzo jeśli spada cena którejś z moich moich spółek bo wiem co mam. W razie czego i tak dywidendy płyną.

Jak znajdę chwilę to wrzucę bezpośrednie porównanie ECHO vs INPRO.
    Spoko, wrzuć porównanie, jestem ciekawy jak to wygląda :)
[x]
ECHO 2,33% 5,26 2026-03-25 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.