Drodzy, chciałbym i prosiłbym, żeby pod tym wątkiem pojawiały się wyłącznie posty merytoryczne. Żadnych wyzwisk, inwektyw, obrażania, głupich komentarzy. Ale też żadnych przesadzonych skrótów myślowych - nie każdy musi znać całą historię Lentexu na pamięć i nie każdy jest zawodowym inwestorem, więc nie każdy musi znać jakieś branżowe słownictwo czy zwroty. I jeśli np. pisze ktoś o jakichś kwotach, które nie wynikają z oczywistych danych (np. ze sprawozdania finansowego za dany okres), to niech przybliży chociaż skąd ma dane info albo na jakiej podstawie czy ze względu na jakie przesłanki szacuje tak a nie inaczej dane kwoty.
* * * * * * *
A teraz przechodząc do rzeczy - najważniejsze info z ostatniego czasu dot. Lentex (proszę o ew. korektę): 1) za 2019 r. wypłacił 1 PLN dywidendy na akcję, za 2020 r. 0,30 PLN (na www. są błędne dane dot. dyw. za 2019, że niby 0,65 PLN - była potem jeszcze uchwała o dodatkowej dywidendzie 0,35 PLN i dlatego ostatecznie wypłacono 1 PLN); 2) ze sprzedaży akcji Gamratu dostanie ponad 26 MPLN (1.352.968 * 19,28 PLN = 26.085.223.04 PLN); 3) zamierza sprzedać jakiejś belgijskiej spółce zorganizowaną część przedsiębiorstwa (ZPC) zajmującą się produkcją wykładzin podłogowych z PVC; 4) mają kupę kasy przetrzymanej - 39,1 MPLN mieli zysku netto za 2020 r., z czego wypłacili w formie dywidendy (0,30 PLN / akcję) 13,2 MPLN, czyli zostało im 25,9 MPLN; 5) ex-Prezes Wojciech Hoffmann regularnie dokupuje akcje Lentexu - wg biznesradaru na dzień 15.12.2021 ma ich 396.813 sztuk.
Porównując Lentex i Novitę za 2020 r., to wychodzi tak: Lentex: przychody ze sprzedaży: 372.354 TPLN, zysk netto 39.109 TPLN, l. akcji: 46,4 MPLN, zysk netto na akcję 0,84 PLN. Novita: przychody ze sprzedaży: 200.941 TPLN, zysk netto 40.690 TPLN, l. akcji: 2,5 MPLN, zysk netto na akcję 16,28 PLN.
W 2021 r. póki co obie spółki powiedziałbym w miarę porównywalnie rosną - przychody ze sprzedaży za Q1-Q3: Lentex: 306,4 MPLN (82,3% tego, co za cały 2020) Novita: 166,5 MPLN (82,9% tego, co za cały 2020).
Ktoś coś wie, co tam planuje Lentex? Z reguły prezesi nie dokupują akcji, o ile nie są pewni wzrostów. Na co im ta kasa ze sprzedaży Gamratu i wykładzin (ZCP)?
Przedstawione dane jakie podałeś, wydają się prawidłowe. Brakuje informacji, że lenteks przy tej kasie, którą ma, zwiększył kredyt obrotowy i odpowiedzi: Po co im ta kasa? Rezygnacja Hoffmana z prezesury, nie jest chyba wynikiem tak zwanej wojny, tu chodzi chyba o jakieś prawne otwieranie drzwi ale też nie wiem do czego.
Szanowny Panie kolego, wszystko prawda poza jednym; Prezes Hoffmann ma obecnie z ostatnimi zakupami 471 tyś akcji, a nie jak podajesz na dzień 15.12.2021r. 396.813 sztuk. Info z raportu za 3Q i trzeba dodać zakupy do tego czasu (wymaga trochę trudu, a nie kopiowanie ). To daje 1,2% wszystkich ackij GK Ltx
re: ~ciekawski Racja z tym kredytem obrotowym - limit 38 MPLN.
re: _boss_ Wziąłem liczbę akcji z akcjonariatu Lentexu na biznesradarze - ponieważ data aktualizacji przy Panu Hoffmann była 15.12.2021 (w przeciwieństwie do dat przy innych osobach) uznałem dane za wiarygodne. Rzeczywiście w raporcie za Q3 jest podane 461.031 akcji, a od tego czasu jeszcze trochę dokupił - dziękuję za sprostowanie.
To , że bosy pracuje w biurze maklerskim , nie oznacza , że jest maklerem ! Wykonuje zwykłe pracę porządkowe, czyszczenie kibli, uzupełnianie papieru w kopiarce i odkurzanie podłogi itp. Ludzie opamietajcie sie i nie róbcie zwykłego ciecia królem parkietu !! Królem jest JUREK , bo ma w sobie najwięcej madrości i swoistej kultury osobistej
Sz.Panie- nie Godzi się u Pana ten ton.W/G mojego zdania BOSS należy do B.int.i formułowane zdania świadczą o wysokiej kulturze.Pozost,,z uszanowaniem.Ps.Jurek
JUREK i Sipowiec - pls przeczytajcie pierwszy akapit mojego pierwszego posta w tym wątku. Jeśli nie potrafi ktoś się dostosować (zwł. Sipowiec), to prośba o pisanie w innych wątkach, a ten wątek zostawmy ludziom kulturalnym, a przynajmniej w sposób kulturalny się wyrażającym.
Zorganizowana akcja szczucia na lt. A szczególnie na P.Hoffmana z powód. to co jest.Poczatkowy inw.czyta opinie i wyciąga wnioski.Jedyna nadzieja ze nowa Rada poprawi sposób komunikacji z drbnica
Ja w sposób mało wybredny starałem ośmieszyć naganiacz bo uważam że ośmieszanie tych hien jest skuteczne .Okazało się mało skuteczne.Pozostje wiara w nowy ZARZAD. Pozdrawiam.ps.Jurek
Cały problem z Gamratem nie polega na sprzedaży, lecz przeniesieniu "własności" akcji tej spółki na akcjonariuszy większościowych Lentex. Trudno to zrozumieć w racjonalnych kategoriach ekonomicznych. zwłaszcza, jeżeli uwzględni się historię Gamratu i rolę tej spółki dla Lentexu. Poza suchymi komunikatami o ograniczeniu udziału w Gamracie brak jest wykazania celu tej sprzedaży tzw zmiana strategii to i ograniczenie się do włóknin to bujda. Ten sam twórca strategii - akcjonariusz większościowy swoją spółkę zależną Gamrat wprowadza w Libet. Po co to było? Zmniejszenie wartości Gamrat . Warto też prześledzić uchwałę Gamrat o cenie zakupu. Lentex oddał spółkę –kontralę za "psi grosz”. Te powyższe stwierdzenia to taka bajka dla myślących w kategoriach uczciwości. Rotacja tych samych nazwisk w spółkach większościowych akcjonariuszy, przerzucanie kapitału wskazuje, że Lentex jest przez nich traktowany, jako środek, a nie cel działań inwestycyjnych. Ciekawe, że moje wcześniejsze posty wzbudziły taką agresję u "Jurka" (vide wątek o Gamracie). I to dla „Tub” zarządu na razie tyle. Nie będę zdziwiony, gdy na najbliższym walnym przy braku satysfakcjonujących ofert wykupu dojdzie do paru sprzeciwów. W sumie to tylko 5000 złotych. Nie jestem zwolennikiem kopania się z koniem, ale chcesz pokoju szykuj się do wojny. Forum dyskusyjne małych właśnie temu służy. Errare humanum Est, i jeżeli ktoś coś źle interpretuje np. dane finansowe lub działania spółki to można to sprostować albo przedstawić inną ocenę. Niestety Tuby” zarządu chcą tę dyskusję sprowadzić do swojego poziomu magla. Ubolewam, że moderator nie czuwa, bo wkrótce Bankier podzieli los Naszej Klasy.
Re: ~dyl A mógłbyś proszę wytłumaczyć, o co kaman z tymi twierdzeniami Twoimi?
1) "Cały problem z Gamratem nie polega na sprzedaży, lecz przeniesieniu "własności" akcji tej spółki na akcjonariuszy większościowych Lentex. Trudno to zrozumieć w racjonalnych kategoriach ekonomicznych. zwłaszcza, jeżeli uwzględni się historię Gamratu i rolę tej spółki dla Lentexu." - Skąd info, że to jest przeniesienie własności na akcjonariuszy większościowych LTX? - Tak jedno zdanie pls o tej roli Gamrat dla LTX - jak wspomniałem w pierwszym poście, nie każdy musi znać na pamięć historię LTX.
2) "akcjonariusz większościowy swoją spółkę zależną Gamrat wprowadza w Libet." - Skąd takie info i czy to coś złego, mając na uwadze, że Gamrat i Libet są zw. z budowlanką, a Lentex to włókniny?
Wystarczy prześledzić jak zmieniała sie akcjonariat Gamrat w okresie, gdy za rządów J.H., Lentex zszedł z 88% w nim udziału Udział w Gamracie zmniejszał sie na rzecz większościowych akcjonariuszy Lentex. Na dodatek w RN obu firm zasiadł np. A.M ktory miał chyba rozdwojenie jaźni co do opłacalności tej inwestycji dla Lentex i ich większościowych akcjonariuszy. Istotne jest teź porównanie cen za które umarzano „w czasie” akcje Gamratu, a zwłaszcza podstaw ustalenia widełek dla ostatniej ceny umorzenia. Co do wejścia w Libet to związek z budowlanką Gamratu ma się tak jak z producentem gwoździ dla budownictwa. Wejście Gamratu w Libet związane było z wejściem akcjonariusza większościowego Lentexu. Gamrat miał kasę to kupił – kto bogatemu zabroni.
1) dyl, cały czas czekam na klaryfikację - zob. pls mój wcześniejszy post. :) 2) P. Hoffmann nadal dokupuje.
3) Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku wszystkim! I dużo cierpliwości przede wszystkim - wierzę, że na Lentex się opłaci. Uzasadnienie - patrz pkt 2)! ;)
Ty jesteś wróżka, czy też "lepiej" poinformowany. Jeśli tak to powinieneś wiedzieć, że takie sterowanie kursem jest niezgodne z prawem i powinieneś to zgłosić do KNF.