• Znowu Funt Autor: 1maras [83.26.94.*]
    Witam!

Wiem że nie raz już zadawane było pytanie co z funtem ale dzisiaj średni kurs NBP spadł na 4,72 i jestem w szoku. Posiadam dużo gotówki w tej walucie dużo ponad 150 tysięcy funtów ze sprzedaży domu wiec każde dziesięć groszy zmiany w kursie jest dla mnie ważne.
    Będę inwestował w Polsce i zamierzam operować w ojczystej walucie a zmiany interesują mnie na przełomie miesiąca czy dwóch nie dłużej. Co mam robić, czy nie patrząc na kurs sprzedać funty i inwestować czy wstrzymać się jeszcze chwilkę, czy w ogóle jest możliwe że średni kurs funta "wskoczy" jeszcze na 4,90?? Dziękuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
  • Re: Znowu Funt Autor: przemekxtrade [217.153.78.*]
    Witam

Rzeczywiście ostatnie zmiany na GBPPLN były dość gwałtowne, a wynikało to z 2 czynników. Po pierwsze, od dłuższego czasu ciągle umacnia się złoty, co w ostatnim czasie zostało dodatkowo podkreślone przez wzrost atrakcyjności polskich papierów dłużnych. Po drugie odwrócony został trend umacniania się funta i na fali oczekiwań na obniżki stóp w UK traci on na wartości.

Pewne odbicie jest jednak możliwe. Może okazać się, że Bank Anglii nie będzie miał możliwości spełnienia oczekiwań rynku co do obniżek, zaś złoty ucierpi nieco w wyniku ewentualnego odreagowania na EURUSD - gdyby inflacja w USA była wyższa niż oczekuje rynek.

Wiele wyjaśni się w ciągu 2 dni - dziś publikowana jest inflacja w UK a jutro w USA. 4.90 jest możliwe, ale gdyby rzeczywiście kurs skoczył do tego poziomu warto byłoby upłynnić większość środków. A i jeszcze jedno! Przy takiej kwocie bank pownien zaoferować Panu dobry spread, nie więcej niż grosz poniżej kursu średniego - proszę więc tarować się z doradcą:)

Pozdrawiam