Myślę, że to optymalizacje podatkowe. Pod koniec roku takie cuda się zdarzają. Płynność na papierze nie za duża, więc później to tak wygląda. Innych przesłanek nie widzę.
- gorsze perspektywy dla całego sektora i gospodarki na rok 2022 - pojawiły się rekomendacje obniżające cenę docelową Leny ( DM BOŚ ?, rekomendacje sprzedaj sprawdzają się bardziej niż kupuj lub trzymaj ) - stopy procentowe w górę -> atrakcyjność spółek dywidendowych w dół
Chętnie poznam inne powody wyjaśniające trend spadkowy.
Mylisz się sprawdzałem lokaty w PKO BP i nie ma żadnych lokat.
Tutaj mam około 7 %. Spółka co roku wypłaca dywidendę. Akcjonariat poważny bo fundusze a one są poważne w odróżnieniu od tych co dziś zbijali. Sprzedawali zapewne z powodów podatkowych odliczą stratę więc mają zysk i kupią taniej, czyli zysk podwójny. Już tak robiłem na Mirbudzie. Firma miał duże przychody, zwiększyła zatrudnienie czytaj więcej sprzedadzą i wyprodukują czyli więcej mają zamówień. Myślę dlatego jest to jedna z lepszych spółek. Powiększyłem stan posiadania akcji kilkukrotnie a w planach mam zamiar jeszcze powiększyć.
W tym momencie nie widać podwyżek na lokatach, ale cykl podwyżek stóp procentowych jeszcze się nie zakończył. W pewnym momencie będzie reakcja banków w postaci podniesienia oprocentowania lokat. Wzrost stóp procentowych zwiększa również koszty obsługi zadłużenia dla przedsiębiorstw. Większość przedsiębiorstw jest mniej lub bardziej zadłużona i to będzie miało wpływ na ich wyniki. Lena w ostatnich latach miała wysoki "payout ratio" dla dywidendy, a wzrost kosztów może być nieproporcjonalnym do wzrostu przychodów. Lena może być zmuszona obniżyć dywidendę.
Teraz masz 0% na lokatach i 7% dywidendy. W roku 2022 możesz mieć 1,5 % na lokatach i 5% dywidendy. Premia za ryzyko inwestowania na giełdzie spadnie.
Giełda dyskontuje przyszłość, zatem mamy trend spadkowy.
Nie masz racji. Czy banki podwyższą stopy procentowe, jeżeli nie mają na dywidendę, sprawy sądowe, a niedługo wzrośnie liczba drogich kredytów a co za tym idzie niespłacanych kredytów. Jeżeli podwyższą stopy procentowe na lokatach to czy znajdą kolejne miliardy na wypłatę tych wszystkich zobowiązań. Matematyka jest prosta 7% dywidendy to i tak kilka razy więcej niż w banku. Jednym słowem banki mają problem ale to ich problem.Lena nie ma takich problemów wypłaca co roku zysk.
Masz rację, że wzrośnie liczba drogich i niespłaconych kredytów. Im wyższe stopy procentowe, tym wyższa będzie skala problemu. Jednak dla banków podwyżki stóp oznaczają wzrost wyników odsetkowych. Każde 0,25% to miliardy wzrostu wyniku odsetkowego w sektorze bankowym. Kredyty udzielane przez banki są w większości zabezpieczone (np hipoteczne mieszkaniami i domami). Zauważ jak sektor bankowy rósł w pierwszym półroczu 2021 - powyższy scenariusz był dyskontowany.
Podwyżki stóp wpływają recesyjnie na sektor przemysłowy. Osłabią popyt. Z drugiej strony potężnie rosną koszty energii, pracy i komponentów. Marże zysku w przemyśle są niewielkie. W roku 2022 to stanie się widoczne w wynikach sektora przemysłowego. Spadną zyski to siłą rzeczy spadną dywidendy.
Masz wiedzę, szacunek. Jednak w USA kredyty również były zabezpieczone a później nikt nie chciał kupować tych drogich mieszkach a właściwie już nie bardzo banki udzielały kredytów.
Więc pojawia się pytanie czy faktycznie są banki będą miały takie zyski. Nowy rok przyniesie znów niesamowite podwyżki cen energi elektrycznej i gazu. Nie bawię się w politykę ale politycy mówili że zdywersyfikowali dostawy gazu a tu niespodzianka. Najgorzej jak politycy chcą rządzić gospodarką a szczególnie spółek państwowych. Przypomnę że banki już finansowały budowę szpitali covidowych. Dlatego mijam spółki państwowe z daleka. Uważam zakup akcji spółek niepaństwowych za dobrą inwestycję i myślę, że inni też to zauważą i dostrzegą że Lena jest taką firmą
za 3q jest tylko 0,22 zysku na akcje. 4q raczej wiele nie dolozy. wiec po co teraz kupowac? tylko dlatego bo spolka dywidendowa? na gpw sa inne, regularnie placace dywidende i majace o wiele lepsze wyniki za 3q. nazw nie podaje bo zaraz bedzie, ze naganiam. poki co mam ja w obserwowanych i czekam na sporo nizsze ceny. pozdrawiam
Tak tylko dlatego kupuje. Spółki nie dywidendowe to dla mnie śmiecie. Za dużo na nich 10 lat temu straciłem. Ta i torpol to główne moje spółki a może znasz lepsze.
Alert.Na Hurtimex coś się szykuje, chyba przygotowują spółkę pod wybicie. Podobno spółdzielnia z Coalenergy i Biomed chce przejąć temat.W nadchodzących dniach może być tam ciekawie.Pierwsze wybicie było pod zbieranie akcji teraz mielą i za moment mogą wybić grubo.Radzę obserwować, znam już te zagrywki.:)