• Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: romli [78.10.207.*]
    j.w.
  • Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~koneser [31.0.93.*]
    Myślę, że to optymalizacje podatkowe. Pod koniec roku takie cuda się zdarzają.
    Płynność na papierze nie za duża, więc później to tak wygląda.
    Innych przesłanek nie widzę.
  • Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~jaszczur [195.191.163.*]
    Kilka innych powodów dla których spada :

- gorsze perspektywy dla całego sektora i gospodarki na rok 2022
    - pojawiły się rekomendacje obniżające cenę docelową Leny ( DM BOŚ ?, rekomendacje sprzedaj sprawdzają się bardziej niż kupuj lub trzymaj )
    - stopy procentowe w górę -> atrakcyjność spółek dywidendowych w dół

Chętnie poznam inne powody wyjaśniające trend spadkowy.
  • Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~Pi [213.146.39.*]
    Mylisz się sprawdzałem lokaty w PKO BP i nie ma żadnych lokat.
    Tutaj mam około 7 %. Spółka co roku wypłaca dywidendę. Akcjonariat poważny bo fundusze a one są poważne w odróżnieniu od tych co dziś zbijali. Sprzedawali zapewne z powodów podatkowych odliczą stratę więc mają zysk i kupią taniej, czyli zysk podwójny. Już tak robiłem na Mirbudzie. Firma miał duże przychody, zwiększyła zatrudnienie czytaj więcej sprzedadzą i wyprodukują czyli więcej mają zamówień. Myślę dlatego jest to jedna z lepszych spółek. Powiększyłem stan posiadania akcji kilkukrotnie a w planach mam zamiar jeszcze powiększyć.
  • Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~Krauze [178.235.147.*]
    To ile już masz?
  • Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~jaszczur [195.191.163.*]
    W tym momencie nie widać podwyżek na lokatach, ale cykl podwyżek stóp procentowych jeszcze się nie zakończył.
    W pewnym momencie będzie reakcja banków w postaci podniesienia oprocentowania lokat.
    Wzrost stóp procentowych zwiększa również koszty obsługi zadłużenia dla przedsiębiorstw.
    Większość przedsiębiorstw jest mniej lub bardziej zadłużona i to będzie miało wpływ na ich wyniki.
    Lena w ostatnich latach miała wysoki "payout ratio" dla dywidendy, a wzrost kosztów może być nieproporcjonalnym do wzrostu przychodów.
    Lena może być zmuszona obniżyć dywidendę.

Teraz masz 0% na lokatach i 7% dywidendy.
    W roku 2022 możesz mieć 1,5 % na lokatach i 5% dywidendy.
    Premia za ryzyko inwestowania na giełdzie spadnie.

Giełda dyskontuje przyszłość, zatem mamy trend spadkowy.

• Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~Pi [213.146.39.*]
    Nie masz racji. Czy banki podwyższą stopy procentowe, jeżeli nie mają na dywidendę, sprawy sądowe, a niedługo wzrośnie liczba drogich kredytów a co za tym idzie niespłacanych kredytów. Jeżeli podwyższą stopy procentowe na lokatach to czy znajdą kolejne miliardy na wypłatę tych wszystkich zobowiązań. Matematyka jest prosta 7% dywidendy to i tak kilka razy więcej niż w banku. Jednym słowem banki mają problem ale to ich problem.Lena nie ma takich problemów wypłaca co roku zysk.
  • Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~Jaszczur [195.191.163.*]
    Masz rację, że wzrośnie liczba drogich i niespłaconych kredytów.
    Im wyższe stopy procentowe, tym wyższa będzie skala problemu.
    Jednak dla banków podwyżki stóp oznaczają wzrost wyników odsetkowych.
    Każde 0,25% to miliardy wzrostu wyniku odsetkowego w sektorze bankowym.
    Kredyty udzielane przez banki są w większości zabezpieczone (np hipoteczne mieszkaniami i domami).
    Zauważ jak sektor bankowy rósł w pierwszym półroczu 2021 - powyższy scenariusz był dyskontowany.

Podwyżki stóp wpływają recesyjnie na sektor przemysłowy.
    Osłabią popyt.
    Z drugiej strony potężnie rosną koszty energii, pracy i komponentów.
    Marże zysku w przemyśle są niewielkie.
    W roku 2022 to stanie się widoczne w wynikach sektora przemysłowego.
    Spadną zyski to siłą rzeczy spadną dywidendy.
  • Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~Pi [5.173.5.*]
    Masz wiedzę, szacunek. Jednak w USA kredyty również były zabezpieczone a później nikt nie chciał kupować tych drogich mieszkach a właściwie już nie bardzo banki udzielały kredytów.
    Więc pojawia się pytanie czy faktycznie są banki będą miały takie zyski. Nowy rok przyniesie znów niesamowite podwyżki cen energi elektrycznej i gazu. Nie bawię się w politykę ale politycy mówili że zdywersyfikowali dostawy gazu a tu niespodzianka. Najgorzej jak politycy chcą rządzić gospodarką a szczególnie spółek państwowych. Przypomnę że banki już finansowały budowę szpitali covidowych. Dlatego mijam spółki państwowe z daleka. Uważam zakup akcji spółek niepaństwowych za dobrą inwestycję i myślę, że inni też to zauważą i dostrzegą że Lena jest taką firmą
  • Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~greenhorn [109.89.177.*]
    za 3q jest tylko 0,22 zysku na akcje. 4q raczej wiele nie dolozy.
    wiec po co teraz kupowac? tylko dlatego bo spolka dywidendowa?
    na gpw sa inne, regularnie placace dywidende i majace o wiele lepsze wyniki za 3q.
    nazw nie podaje bo zaraz bedzie, ze naganiam.
    poki co mam ja w obserwowanych i czekam na sporo nizsze ceny.
    pozdrawiam
  • Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~Pi [77.255.226.*]
    Tak tylko dlatego kupuje. Spółki nie dywidendowe to dla mnie śmiecie. Za dużo na nich 10 lat temu straciłem. Ta i torpol to główne moje spółki a może znasz lepsze.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [198.8.85.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Ktoś wie czemu tak dziś spada? Autor: ~Prorok [146.70.99.*]
    Alert.Na Hurtimex coś się szykuje, chyba przygotowują spółkę pod wybicie. Podobno spółdzielnia z Coalenergy i Biomed chce przejąć temat.W nadchodzących dniach może być tam ciekawie.Pierwsze wybicie było pod zbieranie akcji teraz mielą i za moment mogą wybić grubo.Radzę obserwować, znam już te zagrywki.:)

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [84.17.59.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
LENA -0,35% 2,81 2025-09-23 12:48:32
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.