Czy ten podmiot który kupił gremi ma obowiązek zrobić wezwanie ? Zdaje się że przekroczył 33 procent jest zobowiązany zrobić wezwanie na 66 procent akcji. Średnia z 3 miesięcy 166 zł.
Gremi zostało częściowo sprzedane.Cena jest ceną rynkową na jaką zgodziły się strony .Czy będzie wezwanie na resztę Gremi ?.Na razie to przejmują 40 procent. Dla akcjonariuszy KCI jest ważne że potwierdza ta transakcja wycenę Gremi Media i wartość oprócz gotówki ok.97mln to pozostały pakiet który jest rękach KCI jest ok.34 % jest wart ok.82,5 mln czyli samo Gremi w KCI jest warte ok.2,5zł.Do tego dochodzą inne składniki majątku. Dlatego realna wartość księgowa wynosi tu ponad 6zł za akcję. Wniosek nie sprzedawać tanio KCI....a o Gremi się nie martwmy ma dobrego inwestora.
Ja bym wziął udział w wezwaniu na KCI po 3,5 jestem w stanie się rozstać bez żalu. Ps. Racjonalny policzył ze gremii jest warte ponad 2,6 zł przy 140 za akcję.
No przejmują 37 procent akcji gremi a art 73 ustawy o ofercie publicznej jest jasny i klarowny kupujący będzie musiał ogłosić wezwanie na 66 procent akcji po minimum 166 zł bo taka jest średnia z 3 miesięcy. Do tego coś słabo liczycie wartość gremi . Tam sam akcje uprzywilejowane i kontrola nad spółką która nadal zostaje w kci. Za przejęcie i akcje uprzywilejowane płaci się dużo więcej. Ostatnio widziałem spółkę gdzie za uprzywilejowane akcje płaci się 200 a zwykle 50 zł a ten sam stosunek głosów. Ale tak jak było pisane tu ważne jest co właściciel zrobi z tą kasa , tu są obawy . Kci ma udzielone 50 mln pożyczek w czym problem aby udzieliła jeszcze 100