Kapitalizacja ponad 70 mln po dzisiejszych wzrostach, zobowiązanie że lykna 51 procent, czyli 35 mln złotych chyba wchodzi w grę, tak na.luzno przemyślenia....
no taki zakup to ja szanuje - za INCUVO spółkę wartą na giełdzie na dziś 78 mln dali 20 mln (ewentualnie 31,6 mln) za 50,1% tej spółki . Brawo dla PCF za taki deal, jutro wyraźny UP 55zł może nawet 60zł
Dobry deal, też widzę, ale oni mieli zysku chyba 2 mln w 2020, więc na spokojnie też do tego można podejść, 2 mln, ma wycenę 40 mln to fajne cz w sumie...
Na forum narzekają że kupili za 2,60 a.obecnoe stoją niecałe 5 zł, fakt, niezły deal, chyba że się uaktywni klauzula.to wtedy wyjdzie 4 coś, ale też dobrze bo kasa zostanie w rodzinie, tak czy siak dobry deal..
Jeżeli chodzi o przejęcia rok zamknęli z przytupem. Widać że prezes stawia mocno na wzrost struktur a co za tym idzie kompetencji wewnątrz grupy.
I to nie koniec
Na chłodno to porównam , ale na szybko to poprzednie przejęcia według mnie były poszerzeniem załogi. Obecne będzie poszerzeniem kompetencji. Zwłaszcza że połączą ich z grupą z Phosper games . Oj najbliższe lata będą bardzo ciekawe.
Nie jestem fanem VR, ale nie płacą dużo, zwłaszcza, że Incuvo dostało ostatnio spore dofinansowanie i jest tuż przed premierą Green Hell VR. W grupie będą mieli już, oprócz "standardowego" developmentu, także VR, motion capture czy game audio - więc naprawdę szeroki wachlarz kompetencji.
Oglądam ich raport za 3 kwartał, za 2021 chyba 1 mln zysku ale ciężko się połapać, 20 osób na etacie, 10 na zleceniach, drogi ten gaming, 3 mln dofinansowania dostali...w sumie ok
nie płacą dużo biorąc pod uwagę wycene na giełdzie, zgadza się ale już niektórzy się zastanawiaja, czy przypadkiem dalej nie mamy zbyt wysokiej wyceny na giełdzie w sektorze skoro do przejęć dochodzi o wiele taniej, i mówimy tu o kwocie za pakiet kontrolny, który jest dodatkowo premiowany.
Coś w tym jest, zresztą co powiedzieć o CD projekt, ja bym chyba wolał stały kalendarz mniejszych premier, wzrost organiczny, niż jedną dużą premiera co kilka lat, albo klapa.albo nie, więc.model pcf robię my dla innych, dla siebie, różne projekty jest chyba najlepszy, a patrząc na poprawki i oceny Outriders potrafią robić gry, fajnie zbierają też różne kompetencje...o pcf jestem spokojny, ale jak przyjdzie trzęsienie to nawet Kęty zejdą na 350 i wtedy fajna okazja do kupna różnych spółek
Zgadza się. Zwłaszcza w przypadku małych spółek z gamedevu ciężko mówić w ogóle o wycenach mnożnikowych (jak np. Cena/Zysk) jak nie ma zysków :) a z tymi większymi też często jest problem bo projekty pojawią się co kilka lat - w tym przypadku należałoby liczyć średnie wskaźniki za cały cykl produkcyjno-wydawniczy...