Jaja to są na całym tym śmiesznym rynku kapitałowym. Brak płynności na GPW . Nie ma z kim handlować. Problem dotyczy całego rynku. Wszelkie analizy spółek na razie nie mają większego sensu. Jedyne co można zrobić to ustawić koszyczek na odpowiednim poziomie i czekać na akcje. Obecnie taka strategia inwestycyjna obowiązuje, niestety ...
Zgadza się. Ostatnio wyliczyłem, że ponad 75% kapitału mam ulokowane w naprawdę dobrych, rozwijających się, dochodowych spółkach z C/Z poniżej 5(!), a w sumie prawie 90% w spółkach z C/Z poniżej 10. Reszta trochę większy albo to jakieś bardziej spekulacyjne spółki... Dramat... :/ <rozkłada_ręce>
Dnia 2021-12-10 o godz. 12:50 ~Zus napisał(a): > Podaj proszę nazwy tych dobrych z c/z 5 i niższym.
Proszę bardzo, poniżej c/z=5; Mirbud, Asbis, Bowim, Kernel, OT Logistics oraz nasza perła. Powyżej c/z=5 mam też DomDev i Alumetal oraz małe pakiety Elektrotim i Remak, a powyżej c/z=10 mam Mobruk, który na pewno da jeszcze sporo zarobić.
Czy może mi ktoś wyjaśnić, po co ktoś zaniża ten kurs kilkoma akcjami? Przecież i tak nikt nie sprzedaje po takiej cenie, to jest sztuczne zaniżenie kursu, które nic nie daje - oczywiście rozumiem samą idee, ale to może się sprawdzić na dużych spółkach, żeby np odebrać akcje przez czyszczenie stop lossów, albo żeby przestraszyć tłum - ale tutaj? Nie wierzę, że macie tutaj stop losy ustawione na 9,5, albo że ktoś oddaje po takiej ceni, bo widzi jakieś wahnięcia.
Nie jestem jakimś mega znawcą giełdy, akcje trzymam na spółkach dywidendowych plus tutaj, bo to moja branża i co nieco się w temacie orientuje, więc może ktoś bardziej obeznany mi to wyjaśni, po co to spuszczenie kursu?
Ktoś chce możliwie tanio i wolno zbierać i nie chce aby wykres zbyt optymistycznie się rysował aby technicy się nie zlecieli.
To jest NC - więcej drobnych którzy obkupili się pod korek i nie mają więcej kasy aby dobierać na promocji. Nie ma komu tej zabawy z kursem ukrócić. Premią za małą płynność i duże wahnięcia kursy będzie mocniejsze wybicie - tak to widzę.
Przyglądam się i chętnie dobiorę w przyszłym tygodniu jeżeli cena pozostanie na obecnym poziomie ale także po nowym roku - do ike i ikze.
Niektórzy nie śledzą arkusza, a nawet dziennego kursu i zawsze ktoś drobny się znajdzie kto musi sprzedać bo potrzebuje kasy. I puści te 500 akcji na stracie. Mała ilość to i mała strata, łatwo się rozstać z takim pakietem. Ten kto zaniża właśnie na to liczy. Grosz do grosza i zbiera się fajna sumka. A warto zbierać bo i wybicie się zbliża i dywidenda będzie rekordowa.
Też bym dobrał, ale już i tak przekroczyłem tu już mocno mój limit kapitału zainwestowany w spółki spoza Wig20, chociaż jak wyniki się utrzymają, to przy średniej ok 10 zł to będzie lepsza spółka dywidendowa niż Pekao