Działający w branży przetwarzania odpadów Mo-Bruk prowadzi rozmowy dotyczące akwizycji z kilkoma podmiotami - poinformował wiceprezes Wiktor Mokrzycki podczas GPW Innovation Day. W jego ocenie, zawarcie umowy transakcyjnej jest realne w 2022 r.
Bardzo dobra spółka, jestem zadowolony jako akcjonariusz, choć szkoda, że tak mało akcji mam.
Ciekawe jak jakieś przejęcie odbije się na dywidendzie za 2021r. Ja trzymam głównie papier pod dywidendę i liczę , że bedzie wyższa niż w poprzednim roku.
W artukule jest napisane jak to sie ma do dywidendy. Odpowiedz - nijak , przejecie ma byc z innych srodkow niz srodki dywidendowe. Dywidenda - podkresla wice prezez - za rok 2021 (rekordowy !!) Bedzie wyplacona. I ma byc to dywidenda DO 100% zysku. Gdyby nie te ostatnie strachy na lachy odnosnie potencjalnych wielomilionowych kar - mielibysmy pewnie juz w kursie 410-430. A tak bedzie pewnie kiszenie az za kilka miesiecy uniewazni te kary
Jeśli cały zysk pójdzie na dywidendę to akwizycji znaczących nie będzie bo nie dostaną tyle długu. Ponadto to nie jest kwestia umorzenia kary tylko ile i kiedy zapłacą. Jeśli przegrają w SKO to audytor zmusi ich do rezerwy na kary i wyniku na dywidendę nie zobaczymy. A o akwizycjach opowiadają bajki od czasu zeszłorocznej oferty publicznej. Radzę zejść na ziemię bo będzie rozczarowanie.
Dnia 2021-12-01 o godz. 18:10 greg0r napisał(a): > Bardzo dobra spółka, jestem zadowolony jako akcjonariusz, choć szkoda, że tak mało akcji mam.
No to skoro jest taka bardzo dobra, to dlaczego nie dokupisz? Przecież wiary Ci nie brak. :) Według mnie spółka w długim terminie da fajnie zarobić, jedna z najpewniejszych inwestycji w moim portfelu. Żałuję tylko, że nie dobierałem więcej akcji gdy spadło w okolice 300 zł, zbyt ostrożny byłem. No ale, jak to mówi klasyk: "analiza wsteczna zawsze skuteczna". Mimo to, w chwili obecnej mamy fajną promocję i jeśli się utrzyma do mojej wypłaty, to po 10 grudnia tankuję kolejne akcje. :)
Analizując słowa wiceprezesa z czatu z potencjalnych celów akwizycyjnych wykreśliłbym "na razie" Krynicki recykling. Myślę, że orbicie zainteresowań spółki znajduje się Geotrans i Ekoexport. Obydwa podmioty z sektora. prowadzą działalność na południu Polski i ich działalność rozszerzyłaby portfolio oferowanych usług przez Mo-bruk. Macie jakieś swoje potencjalne cele akwizycyjne ?