Podali że w IV kw. chcą utrzymać 64% marży brutto ze sprzedaży podczas gdy takie CCC ma 49%. Dodatkowo zarobią jeszcze ok 2,5 mln one off ze sprzedaży własnych akcji do pana Warzechy. Myślę że zrobią z 7 mln netto. Po sprzedaży uwolnią dodatkowo 6,5 mln gotówki. Co powiecie na 5 zł dywidendy?
Ja myślę że nawet więcej z tym one offem. Zauważcie że, wyniki się pojawiły od kiedy Dictador przestał być podmiotem dominującym. Sprzedali to jakoś bokiem na Cyprze i nawet wezwania nie ogłosili. Na ale to polska gielda. ..
W odpowiedzi na zadane pytanie przez założyciela wątku odpowiadam: Tak,będą brali. Zakupu dokonali w piątek na początku sesji 1376 szt po 65zł . Ta metoda zakupu świadczy o tym ,że cenią akcje wysoko.
A ja dalem doopy i sprzedalem czesc dzisiaj na otwaciu. Jestem jakies 3tys w plecy. Chociaz z drugiej strony 14 tys do przodu. Widac papier mocny pewnie znowu kupili swoje akcje.
Takie zachowanie się kursu przy relatywnie małych obrotach świadczy jedynie o fakcie, że duża większość akcji znalazła się w funduszach i u dużych graczy. Praktycznie nikt nie chce sprzedać akcji. Ostatnia 20% korekta zrobiła swoje. Ci, którzy nie potrafią ocenić fundamentów - sprzedali. Ci, którzy potrafią ocenić fundamenty lub czytać prognozy - wiedzą, że kolejne kwartały będą jeszcze lepsze + dywidenda za 2021r.
Nie ma co wypisywać jaki kurs tu będzie za miesiąc/rok. Wszystko zależy od wyników, a te przekraczają nawet optymistyczne założenia.
Zacytuje ostatnie informacje z Esotiq, które coś mówią o wynikach w IV kwartale: Rekordowe wyniki są na pewno powodem do satysfakcji, nie osiadamy jednak na laurach gdyż otoczenie biznesowe jest dość trudne. Będziemy nadal stawiać na sprawdzone rozwiązania i kontynuować naszą strategię, jedynie lekko ją modyfikując pod kątem zmieniających się czynników makroekonomicznych. Tradycyjnie przed sezonem jesienno-zimowym i w związku z nowymi otwarciami sklepów oraz ogólnym wzrostem sprzedażyzwiększyliśmy poziom zapasów o ponad 10 mln zł(k/k). Osłabienie złotego również będzie miało w najbliższym kwartale pozytywny wpływ na nasze wyniki, jednak dłuższe utrzymywanie się wysokiego kursu dolara może mieć przełożenie na niższe marże w przyszłym roku - powiedział Adam Skrzypek, Prezes Zarządu.
Kto chce sprzedać w takim otoczeniu ... ok niech sprzeda.