Przychody w tym roku z dużym prawdopodobieństwem przekroczą 2mln zł, być może nawet będzie wzrost r/r o 100%.
Do tego nowa emisja cena ustalona na 7.5PLN względem ostatniej ceny rynkowej 5.4PLN. Widać ewidentnie ze giełda niepoprawnie wycenia wartość spółki. Polecam się nad tym zastanowić.
Jakby cena byla taka niska to bys pewnie nie pisal tylko kupowal :)
Patrzac na raport to tak to widze:
-Male pozytywy: Przychody 3Q21 vs 3Q20 38% - ciezko powiedziec ze system szybko sie skaluje... W takim tempie to nic z tego nie wyjdzie.
-Negatywy: Strata 3Q21 vs 3Q20 x3 - 1mln USD (MILION DOLCOW !!!) przepalone w 3Q. na koncie 700tys na koniec Q3. Czyli teraz w grudniu pewnie okolo 0, jesli srednio 1mln USD na kwartal przepalaja. Zobowiazania krotkoterminowe 3mln USD, dlugoterminowe 2.5mln USD.
Ratunkowa emisja akcji. Koszty pozyskania kapitalu ida w gore, sytuacja na gieldach delikatnie mowiac srednia, znowu covidowa niepewnosc. Zobaczymy jaka bedzie odpowiedz rynku...
Ja nie kupuję bo już dawno kupiłem po średniej cenie ok 6zł w sumie za taką kwotę, że więcej ekspozycji na Silvair nie potrzebuję. Co do samej ceny to okazuje się że miałem rację. Pisałem przy cenie 5.4zł a wczoraj było już prawie 7zł. Każdy mógł te same wnioski wyciągnąć.
Co do tempa wzrostu przychodów to zobaczymy. Na pewno wpływ ma dostępność półprzewodników.
Strata w Q3 gdybyś się przyjrzał jest w 50% finansowa tzn wynika z ruchu USDPLN i przeszacowania aktywów. Kwartał wcześniej było to +2mln PLN, więc tym akurat bym się nie przejmował.
Emisja gdyby była ratunkowa to nie byłaby po 7.5zł. Wszystko idzie zgodnie z planem. Polecam się lepiej zastanowić.
Podbitka ceny na niskiej plynnosci -> mniej akcji z konwersji obligacji na akcje, K Januszkiewicz. Ile akcji po 7 zl sprzedasz, 10 sztuk? Kto sie bawi w takie grosze...
Koszty finansowe zmniejszyly wynik ? No ok, racja. To porownajmy w takim razie wynik brutto na sprzedaży 3q20 vs 3q21. Taka sama strata. Wyzsza przychody wiążą sie z wyzszymi kosztami. Wiekszy przychod generuje w efekcie większa stratę (ujemna marza) - jesli ten trend nie zostanie zmieniony to będzie źle. W przypadku tej firmy problemem jest płynność, firmy nie upadaja z powodu straty netto, tylko z powodu utraty możliwości regulacji zobowiązań.
Gotowka się kończy, a cena kapitalu bezlitośnie w górę. Kolejna emisja się szykuje? Nie ma wyjścia, tylko kto to kupi... moze po 1zl? Perspektywy takie se... Wysokie odsetki beda bezlitosnie wybijac nierentowne firmy zombie. Kto się nie skupia na zysku tylko na nierealnych marzeniach daleko nie zajedzie.