Darmowych raczej nie polecam. Sa dobre na krotka mete. Pozniej zaczyna doskwierac, ze wiekszosc rzeczy trzeba robic na piechote, a program nieco drozszy tylko (niz darmowy za 0 zl) zrobilby to w kilka chwil, z automatu.
Z online polecam na pewno inFakt i iFirma.pl. Oba sprawdzone i w porzadku.
Jezeli nie chcesz online, to BOXowych wersji polecam na pewno Reset2 R2księga. Najlepszy wg mnie, a przy tym nawet niedrogi. A jak bedzie potrzeba, to mozna przeskoczyc na pełną księgowość u tego samego producenta, więc odpada "uczenie" się programu na nowo. Przy czym "uczenie" to zbyt duże słowo, bo program jest bardzo przyjazny i intuicyjny.
Ja zaczynałem od online, przez biura rachunkowe, a skończyłem na R2księdze, na której trwam do dzisiaj. I polecam. A polecono mi ją z kolei w moim poprzednim biurze rachunkowym.
warto dodać, że r2księga może być również za darmo. reset2 oferuje coś takiego co się chyba nazywa "programy na start" albo podobnie. fakt że są tam mocne ograniczenia w postaci limitu dokumentów przykładowo ale do pewnego limitu program po rejestracji może być zupełnie darmowy. to fajny ukłon w stronę mikro firm.
Jest ograniczenie do ksiegowania tylko 5 wpisow miesiecznie. Ale i tak fajna sprawa dla rozpoczynajacych dzialalnosc. No bo nie sadze zeby to bylo pozniej przydatne. No chyba ze dla jakiegos freelancera ktory ma 1-2 faktury w miesiacu.