• Jednak cos się dzieje Autor: ~Janusz [188.147.99.*]
    Mocno zeszli z zastawu na akcjach. Co o tym myślicie?
  • Re: Jednak cos się dzieje Autor: ~r76 [91.240.248.*]
    Jeśli wobec banku to pewnie coś z walutami jako zabezpieczenie,Kęty tez aneks podpisały,ryzyko walutowe duże a wiadomo że bank sie nie cacka
  • Re: Jednak cos się dzieje Autor: ~Jedyny-Taki [5.172.234.*]
    Prawdopodobnie w związku z zawarciem zleceń transakcji walutowych typu forward za 22 mln zł przez spółkę zależną w 100% Limatherm S.A. (jest uznanym na świecie producentem i specjalizuje się w produkcji precyzyjnych odlewów ciśnieniowych ze stopów aluminium na maszynach poziomych zimno-komorowych), gdzie w tych przypadkach wymagane są zabezpieczenia takich transakcji. Uwzględniając że zabezpieczenia są nawet z 17 i 19r, gdzie kurs euro był po ok. 4,30 a 19.11.21r (dn. wykreślenia zastawu, pewnie i transakcji) 4,68 zł (wzrost 8,8%, to szacuję że zysk z tych transakcji ok.1,4 mln zł.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/INTROL-S-A-Limatherm-S-A-zawarcie-zlecen-transakcji-walutowych-typu-forward-8199837.html
    Dodatkowo zakup 43 478 akcji za ok. 217 tys. zł, to raczej b. dobre informacje, ale czasy nie pewne i ludzie się boją że spadnie jak w 20r w okresie poniki pandemii. Wskaźnik z Analiza DuPonta dla: Marża operacyjna Dla spółki 28,69%, Dla sektora 7,46%, Dla rynku 11,22%. Dodatkowo RATING AA+ (b. niski poziom ryzyka kredytowego, poza tym systematyczne i spore dywidendy od 09r (śred./rok to 6%), ja trzymam i pozdrawiam cierpliwych. Mądrzejsi obecnie sprzedają waluty (jak mają) i kupują akcje lub inne aktywa, które uważają za dobrą inwestycję. Jak masz za dużo kasy kupione i niepewność co do spółki, to proponuję o zapytanie do Grzegorz Surma - Specjalista ds. relacji inwestorskich tel. 32 789 01 46 / mob. 781 701 088, gsurma@introl.pl, może odpisze coś konstruktywnego lub chociaż Cię trochę uspokoi. Jak odpisze podziel się infem.
  • Re: Jednak cos się dzieje Autor: ~Janusz [89.64.106.*]
    Dziękuję serdecznie za merytoryczne odpowiedzi (w sumie nie spodziewałem się tego na bankierze). Pakietu nie mam duzego, ale mimo wszystko niepokój jest. Kupiłem dosyc nisko, zysk poki co tylko topnieje, ale myślę że przetrzymam to, bo pewnie dywidenda znowu wpadnie. Lepsza niż wszystkie lokaty bankowe.
[x]
INTROL -0,27% 7,28 2025-10-24 16:33:10
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.