Jak już pisałem nie ma co patrzeć na AT na dziennym - za mała płynność. Na tygodniowym bez zmian. Jesteśmy nad wsparciem i zmierzamy w kierunku linii trendu spadkowego. Jak spojrzeć na dzienny, to RSI wskazuje 32 - nie wiem czy wiarygodnie.
Niezbyt wierzę wykresowi dziennemu KGN, ale najpierw podaż musi przełamać opór. Jeśli przyjąć, że we wrześniu-październiku ukształtował się podwójny szczyt, to zasięg ruchu kończy się na ok. 28pln. Ale jak pisałem przy takiej płynności to wróżenie z fusów.
Technicznie to raczej nie ma tu wielkiej tajemnicy. Od 2016 jest w korytarzu spadkowym, a właściwie, większość czasu pod nim. Zakładając, że spółka utrzyma rewelacyjne wskaźniki, w stosunku do wyceny, to przełamie korytarz, gdzieś za 1-1,5 mc. Wykres nie ma się gdzie już zmieścić na bocznym kursie, bo na przełomie stycznia i lutego będzie musiał się zdecydować, czy idzie w dół, czy w górę. W sumie bardzo ciekawy korytarz. 08.2018 wybił dołem, 06-09.2020 próbował wrócić do korytarza, 12.2020 mu się to udaje, 02 2021 nieudana próba przełamania trendu i odbicie od górnej granicy korytarza, to samo 09.2021 i 10.2021, choć w październiku lekko udało mu się przebić.
Stawiam, że niedługo mu się uda wybić, bo jak nie to będzie leciał w kierunku 15, a to już byłoby lekko absurdalne, C/Wk, na poziomie 0,15 i C/Z=2-3. Z drugiej strony, to polska giełda, więc nic nie powinno dziwić. Dla zabawy coś kupiłem w piątek, ale raczej żeby pamiętać o spółce niż żeby się wzbogacić czy zbiednieć..
W Polsce mnostwo absurdow wiec i tu moze byc trudno ustawiam sie na 23 moze chwilowo strace, bo jesliby mialo spasc do 15 zl,ryzyko jest ale kto nie zaryzykuje to nie zarobi!!!
15 To ja nie obstawiam, raczej kierunek. Od 23 by się na pewno odbiło, na tyle, żeby ustawić sensownego SL. Tak czy inaczej 23 zaliczyło w marcu, a to jednak nie AT, lecz "czarny łabędź". Musiałby się zdarzyć jeszcze jeden o podobnej wadze, żeby kurs zaczął ponownie spadać. Ewentualnie tragiczne wyniki itp. Bardziej prawdopodobne, że jednak przebije górą ten korytarz, ewentualnie potem powróci na ~30. Tego nikt nie wie, choć inwestowanie w gazową kogeneracje, to bardzo dobry ruch. Kogeneracja ma to do siebie, że jest pierwsza na rynku energii niezależnie od ceny. Można odłączyć zwykła elektrownię, można odłączyć wiatraki czy fotowoltaikę, ale ludzi od ciepła nie i to nie tylko zimą, bo w zimnej wody też nikt nie lubi.
Jakbym miał obstawić, to raczej kolejną próbę bicia korytarza, więc póki co będą jeszcze jakieś ruchy w górę (ale coraz mniejsze). Dopiero po wykorzystaniu do maksa oporu sufitu, czyli pewnie gdzieś w lutym, mógłby pojawić się spadek (lub ruch w górę). Póki co nie ma powodu, żeby wychodzić z dwuletniego bocznika.
Dla mnie w tym całym zaniżaniu kursu jest cel. Przypuszczam że prędzej czy później pojawi się wezwanie po cenie oscylującej w obecnych granicach kursu. podobnie jeszcze nie dawno było na Fasingu wezwanie bodajże po 12.45 przy kursie powyżej 13 zł. po co kupować drozej jak można taniej.