Prison miał 13 wynik jesli chodzi o sprzedaż po 72h w grupie PLW licząć wszystkie premiery gier od początku 2019 roku. Po 14 dniach jesli chodzi o miejsce na globalnych bestsellerach ma już 7 wynik. Wczoraj Prison (patrząc na dane z GA) zajmował najwyżej 158 pozycje. Lepsze miejsca 14 dnia sprzedaży miały takie gry jak Uboat, Cooking, DDS, Tenants, CMS21 i GSS. Natomiast gorsze (mimo lepszej sprzedaży po 72h): - Barn Finders (455 miejsce); - FM 21 - 203 pozycja; - Succubus - 245; - Tank - 159; - Prepper - 163; - LFB - 236. Premiera oczywiście nie spełniła pokładanych nadziei, ale reakcja rynku zdecydowanie przesadzona. Obecna kapitalizacja na pozimie Varsav, które miało TRAGICZNĄ premierę trzykrotnie droższej gry to jakiś żart jak dla mnie.
Rzeczywiście porównuje Prisona do gniotów, czyli gier, które w przeciągu pierwszego roku sprzedały przynajmniej 100k egzemplarzy. Jakbym chciał porównywać do gniotów to wziąłbym np. Farming Life, Reptiles In Hunt, Nemezis czy Sapper Defuse the Bomb Simulator. To są tegoroczne "perełki" grupy PLW :)
myslę ,ze Mario wiesz o co mi chodzi szukasz czegoś co by na tle innej gry pokazało ze prison to sukces mimo , ze nim nie jest GSS znokautował to inne aby pasowały do teorii takie moje zdanie
Ale GSS to bez dwóch zdań największe pozytywne zaskoczenie tego roku w grupie PLW. Prison też takim mógł być, ale się nie udało (szczęście nie dopisało) co wcale nie oznacza, że to słaba gra jest i to będzie widać w wynikach finansowych Baked. Co do Drago to szkoda, że zamiast akcjonariuszom to przekazuje kasę inwestorowi w długim terminie (ja tak odczytuję komunikat ESPI sprzed tygodnia czy dwóch).
PS w tym kształcie jakim był 4.11, moim zdaniem nie mógł być taki jak GSS. I nie chodziło o szczęście.
Mógłby być i lepszy, ale przy zupełni innych rozwiazaniach (których nie było i nie ma) i poprawie niektórych detali w grze. Ale zespól pracuje i działą, sprzedaż jest niezła jak na 15 dzień sprzedaży i nadrabia straty.
O ile więc , przy cenie 25-22zł (wcześniej jeszczewiecej) byłem sceptyczny przed premierą PS-a, o tyle teraz , przy cenie 11zł , wygląda to dużo lepiej.
19.10, w 15 dzień, licząc z dniem premiery (albo 14 dzień licząc bez dnai premiery) Succubus miał max. 310 miejsce . 245 to było do porównania z wczorajszym dniem.
To sie zobaczy w liczbach calkowitych. Samo miejsce na steam wcale wszystkiego nie mówi. Obecna sprzedaz w listopadzie jest bardzo slaba i to dotyczy wszystkich gier.
Stale porownujecie sie miedzy grami i spółkami czesto oczerniajac inne. Jest to męczace. Efekt jest taki ze caly gaming leci na pysk. Większość inwestorów nie ma czasu sprawdzac jakie tam peaki sa a po wejsciu na strone bankiera to ja bym zrezygnowal od razu. Sami fachowcy. Tu pisali na baked potem na p2c. A efekt jest taki ze sprzedaz kilka albo i kilkanascie razy mniejsza niz zakladano. Każda kolejna premiera jest gorsza. Moze by ktos sie pochylil nad tym problemem. A jedyne co widze to przeskoki na kolejna spolke i naganianie na nierealne liczby i zwala. Bo tu wiekszosc gracze nie inwestorzy. I wizja zyskow z gry w ciagu roku to jest dla nich czas niewyobrażalny. Tu ma byc peak pk 15 min od startu i zwrot po godzinie. A jak nie to wywalamy. Czesc z zyskiem a ostatnio to chyba wiekszosc ze stratami. Bez zastanowienia co dalej. Nawet ja grajac na gamdav kilka lat widze jaki sie zrobil koszmarny klimat na wiekszosci spółek. Nawet jak maja swietne perspektywy nowe gry doslownie za chwile. A produkt mimo czasem slabszej sprzedazy na początku jest dobry albo bardzo dobry. I od kapitalizacji 80-100 zjeżdżamy na 40 albo i 20m. To sa jakies glupoty a nie inwestycje
Chyba na całym gamingu który mam w portfelu zostanę inwestorem długoterminowym. A jak to mówi guru - jak nie możesz zainwestować na 10 lat to nie inwestuj wcale . Ten rok to jakiś koszmar. Każda spółka po kolei spada i przesuwa premiery lub ma słabe. Tylko jedna spółka pozytywnie zaskoczyła. Za parę dni testy na ww3 i to już ostatnia nadzieja na wzrosty w tym roku, a jak wyjdzie to zobaczymy. Oby nie tak jak na reszcie. Myślę że ten marazm potrwa jeszcze do czasu poprawienia wyników spółek.