Problem spółki nie jest gość, który dwóch zdań nie potrafi z sensem napisać. Od kiedy tu jest kurs spółki wzrósł ponad 30%. To raczej nasz anty-wskaźnik. Realnym problemem jest rozbudzanie emocji w stylu "lecimy na 100zł" lub "spółka nie zdąży skupić akcji bo kurs zaraz będzie na 150zł". Emocje w inwestowaniu źle się kończą. Ludzie kierujący się emocjami - chcą sprzedać, gdy kurs za bardzo wzrośnie, a spać nie mogą, gdy tylko lekko spadnie. Ludzie działający w emocjach: - kupują tylko wtedy jak inni kupują, - sprzedają bo jakiś anonim z forum ich do tego przekonał, - są przerażeni dlatego, że kurs spada (korekta). Dla nich to synonim rychłego bankructwa, gdy w spółce nic się nie dzieje.
Jakiś czas temu napisałem poniższe kilka zdań. Od tego czasu nic się nie zmieniło:
Inwestycje są bardzo prostą sprawą - uwierz mi. To nie jest, żadna psychologia tylko proste zasady rynku. Spółka rośnie, gdy zysk przekracza lub spełnia założenia inwestorów - w innym przypadku spada. Kurs w tym roku maksymalnie dojdzie do 70-80zł i tak się będzie utrzymywał do marca/kwietnia 2022r. Nie ma totalnie podstaw, aby było inaczej. Dopiero od maja 2022r po opublikowaniu info za IV kwartał 2021 - zobaczymy większe ruchy. W międzyczasie kurs może i będzie pewnie spadał z okolice 60zł - bo Ci co chcą kupić - chcą to zrobić jak najtaniej, a zawsze ktoś musi sprzedać. AT może szaleć, ale to będzie zwykła gra rynkowa.
Jeżeli akceptujesz powyższe reguły - na spokojnie siedź na spółce - bo do końca roku 2022 - przy obecnej dynamice przyrostu zysków zobaczymy 120-150zł na pewno. _______________________________________
Chcecie sprzedać to sprzedajcie. Ktoś sprzeda ... ok ktoś inny kupi. Podoba mi się tekst użytkownika PremierMateusz - trafia w sedno - facet podchodzi totalnie bez emocji do swojej inwestycji:
Ja tu nie rozpatruję tego co się wydarzy w najbliższych 2-3 miesiącach, bo korekta i konsolidacja to tu się należy jak byk. Dajmy wejść na pokład świeżej krwi. Jak ktoś tu chce pospekulować i zagrać na 10-20% to można śmiało łapać stopy poniżej 60zł i koło raportu rocznego wyrzucić.
Dzięki za wykład z inwestowania. Ja na razie nieżle sobie radzę. Strasznie nudne jest życie bez emocji, co sugerujesz , takie flaki z olejem . :)) A to "spółka nie zdąży skupić akcji bo kurs zaraz będzie na 150zł" to chyba ja napisałam ,oczywiście z niewielką dozą emocji ,bo tak uważam. :) Pozdr.
Dzięki za wykład z inwestowania. Ja na razie nieżle sobie radzę. Strasznie nudne jest życie bez emocji, co sugerujesz , takie flaki z olejem . :)) A to "spółka nie zdąży skupić akcji bo kurs zaraz będzie na 150zł" to chyba ja napisałam ,oczywiście z niewielką dozą emocji ,bo tak uważam. :) Pozdr. _________________________
... ale pamiętasz, ze jeszcze jakiś czas temu byłaś przerażona, ze kurs za bardzo urósł, a "światopogląd" zmienił Ci się po moim wykładzie. Kto to napisał? - Oczywiście , że chciałabym, żeby kurs rósł, ale patrząc na powyciągane ponad normę wszystkie wskaźniki AT i nie tylko, nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Nie pisałem, o życiu bez emocji - tylko o inwestowaniu bez emocji. Ja to Cie nawet lubię, ale to forum o inwestowaniu i ja nikogo tu "po głowie nie głaszcze". Ludzie są teraz bardzo obrażalscy - to powiedzieć można tego nie można ... ja mam to gdzieś. Wolę być postrzegany jako skuteczny, a nie jako miły.
.".. ale pamiętasz, ze jeszcze jakiś czas temu byłaś przerażona, ze kurs za bardzo urósł, a "światopogląd" zmienił Ci się po moim wykładzie." :) Wtedy przeczytałam, przyjęłam do wiadomości,..hmm... czasem lubię włożyć kij w mrowisko, żeby sprawdzić co będzie się działo .:)) Na dyskusję nie miałam wtedy ochoty. Dobranoc.
Spadki były widoczne przy sesjach z niskim wolumenem transakcji. Wygląda to na próbę zbicia kursu, celem zakupu w korzystniejszej cenie. Jednak jak widać mało kto chce się tych akcji pozbyć. Martwić możnaby się w sytuacji, kiedy spadkom towarzyszył wolumen jak przy sesjach z dużymi wzrostami, czyli ok. 1mln PLN.
Spadki były widoczne przy sesjach z niskim wolumenem transakcji. Wygląda to na próbę zbicia kursu, celem zakupu w korzystniejszej cenie. Jednak jak widać mało kto chce się tych akcji pozbyć. Martwić możnaby się w sytuacji, kiedy spadkom towarzyszył wolumen jak przy sesjach z dużymi wzrostami, czyli ok. 1mln PLN. _______________________
Kora - Bardzo trafna uwaga. Nic dodać nic ująć. Obroty na poziomie 80 tys zł na spadku - to bardziej cofnięcie się popytu (chęć na kupno, ale coraz taniej) - niż duża podać. Korekty najczęściej mają zakres do 15%. Biorąc pod uwagę max na 71zł to powinna w porywach osiągnąć minimum w granicach około 60zł.
Jeszcze raz to napiszę. Czytajcie komunikaty ze zrozumieniem !!! Istotą transakcji Pomiędzy Esotiq, Ranaville i Warzechą jest to, że Esotiq pożyczył panu Markowi 5,74 mln pod zastaw akcji a ten odkupił je za 6,32 mln. Esotiq zarobił na tym prawie 600 tys. (tzn. ponad 10% w 3 m-ce). Normalnie Ranaville nie sprzedałoby tego po 32 zł tylko potrzebuje kasy. (Swoją drogą muszą mieć niezły deal skoro pożyczają na circa 40% p.a. :-)) A Esotiq przytnie na tym sporo więcej bo wg zasady FIFO sprzedał mu akcje kupione wcześniej po 10 -20 zł. Nie chce mi się liczyć jaką mają średnią ale będzie to kilka baniek one offu. Dodatkowo to że kupuje po 54,2 za akcje duże pakiety to też o czymś świadczy. Teraz sobie odpuścili bo jest okres zamknięty, powrócą co zakupów po publikacji raportu. Teraz zbierają insiderzy korzystając z popłochu wśród małych.
Joanna widzę, że Ty wszystko ładnie tłumaczysz, więc 2 pytania: 1.Kto i dlaczego sprzedaje grube pakiety poza GPW? 2.Dlaczego nie ogłoszono skupu skoro tak bardzo zależy im na akcjach? pzdr
Joanna widzę, że Ty wszystko ładnie tłumaczysz, więc 2 pytania: 1.Kto i dlaczego sprzedaje grube pakiety poza GPW? 2.Dlaczego nie ogłoszono skupu skoro tak bardzo zależy im na akcjach? ____________________
fif_111, Człowieku zadajesz po raz piąty/szósty to samo pytanie. Żadna odpowiedź Cie nie zadowala. Wracaj na BOWIM i ASBIS liczyć straty. Przestań zamęczać już ludzi. Przyglądnij się sobie i swoim inwestycjom - zanim zaczniesz tracić czas na innych forach. Może wreszcie jakiś zysk zaczniesz generować.
Skup prowadzi dla nich DM BOŚ, może tam należy szukać odpowiedzi dlaczego kupują duże pakiety od wybranych. Wg mnie dobrze że kupują na rynku drożej, bo sami podbijają kurs, widać że im zależy na wzroście ceny, może docelowo chcą się sprzedać strategowi, a trudno negocjować cenę 100 PLN jak kurs jest 30. Ja bardzo lubię spółki , których zarządy działają na korzyść akcjonariuszy , vide LPP, czy Dino, w przeciwieństwie do tych którzy chcą nas wy_dymać. (większość)
Oni właściwie muszą kupować na rynku, ponieważ niewiele jest akcji do sprzedaży, spółka dzieli się tylko na 2 233 500 akcji z czego połowa jest w rękach dużych akcjonariuszy. Spadek na małych obrotach i w niewielkich ilościach, co wskazuje na animatora lub drobnych graczy.