Cena jest pochodną wymaganej stopy zwrotu. Jak dla mnie, przy bieżących stopach procentowych 5% to świat i ludzie. To implikuje P/E=20 czyli zakładając 18M w tym roku daje 360M Mcapu czyli ok 60pln na akcje. Przedmówca ma z grubsza racje co do fair value wg mnie. Niemniej jednak jak ktoś wymaga 100% (joke) to fair P/E=1 co daje cenę ok 3,5PLN.
P/E to tylko przybliżenie i zależy od oczekiwanych stóp procentowych , więc nie ma "właściwgo" P/E. A spółka jest jednak wzrostowa. Teoretyczne g=Retention Rate x ROE. Dla Delko to 0,8 X 0,2 = 0,16. Mniej więcej ma to pokrycie w rzeczywistości. Bieżący earnings yield wynosi te 18-20%. Teraz kalkulacja oczekiwanej stopy zwrotu: R=Rf +b(Rr-Rf) -stopa wolna 2% w maksie -beta dla takiego biznesu to max 0,8 -premia za ryzyko rynku akcji (teraz to pewnie max 5%) zatem R=2+0,8 x 5 = 6% --> p/e implikowane to ok 17 bez wzrostu
Teraz tak jak wyliczyłem g to jakieś 16% ale powiedzmy ze rezydualne niech bedzie 2 zatem r-g=4% ---> p/e docelowe 25 i to są dosyć konserwatywne liczby patrząc na inflacje i niechęć do podwyżek stóp procentowych
Ten śmieszny portalik wycenia spółki wyłącznie o wskaźnik c/z i wzrost przychodów patrząc jedynie w przeszłość. Zupełnie nie uwzględnia tego, skąd się takie wyniki wzięły, czy nie były jednorazowe i na ile one będą powtarzalne w przyszłości. Ot, porównał sobie ostatnie wyniki z 3Q 2020 i wyszło mu, że przychody i c/z spadły, więc wycena ciach o 50% w dół :)))