Krótkie podsumowanie wyników za okres od początku roku w porównaniu do tego samego okresu poprzedniego roku: - obroty wzrosły z 566mln do 1552 mln, wyglada nieżle ale - strata ze sprzedaży podobna 15mln, czyli firma nadal nie zarabia, Marża praktycznie zerowa, pewnie wszystko wymiana walut, bicie piany. - zysk netto z 2,2 mln wzrósł do 2,5 mln, głównie dzięki aktualizacji wartości inwestycji, a nie działalności podstawowej - zobowiazania wzrosły z 204 mln do 254 mln, z tego nowych jest 49 mln pożyczek, czyli ściąganie kasy za pomocą weksli zamieniono na ściąganie kasy za pomocą pożyczek - zobowiązania z tytułu podatków, ceł, ubezpieczeń i innych - wzrosły z 5,6 mln na 9 mln, czyżby podatki nie były płacone na czas?
Firma traci od początku roku na działalności operacyjnej 18 mln, zarabia głównie na aktualizacji wartości inwestycji. Ma dług na poziomie 250 mln (wzrasta o 50 mln rocznie), musi spłacać pewnie z 1,7 mln odsetek miesięcznie, czyli w tym roku z 15 mln do września . Mając 15 mln straty ze sprzedaży od początku roku i zobowiązania na poziomie 254 mln, i taki koszt odsetek, to pewnie żeby nawet odsetki spłącać musi ściągać kasę z rynku. A wy co tam wyczytaliście, wzrost notowań za 2 tygodnie do 100zł?
Rachunek zysków i strat Przychody ze sprzedaży: wzrost o 114.45% r/r Zysk ze sprzedaży: wzrost o 20.58% r/r Zysk operacyjny (EBIT): wzrost o 29.55% r/r EBITDA: wzrost o 30.97% r/r Zysk przed opodatkowaniem: wzrost o 104.80% r/r Zysk netto: wzrost o 126.81% r/r
Bilans Aktywa razem: wzrost o 10.24% r/r Aktywa obrotowe: wzrost o 20.74% r/r Należności krótkoterminowe: wzrost o 124.08% r/r Inwestycje krótkoterminowe: wzrost o 4.31% r/r
Rentowność ROE: wzrost o 378.19% r/r ROA: wzrost o 120.83% r/r Marża zysku operacyjnego: wzrost o 67.01% r/r Marża zysku netto: wzrost o 11.11% r/r Marża zysku ze sprzedaży: wzrost o 62.86% r/r Marża zysku brutto: wzrost o 102.38% r/r Rentowność operacyjna aktywów: wzrost o 36.12% r/r
Rotacja należności: wzrost o 51.69% r/r Cykl należności: spadek o 37.50% r/r Cykl zobowiązań: spadek o 36.36% r/r Rotacja majątku obrotowego: wzrost o 74.05% r/r Rotacja majątku trwałego: wzrost o 83.14% r/r Rotacja majątku ogółem: wzrost o 75.90% r/r
@Michał Ty to chyba dla Aforti pracujesz :) Takiej manipulacji danymi dawno nie widziałem. Pokazujesz procentowy wzrost zysku, ale nie piszesz, że w liczbach bezwzględnych to strata. I to któraś z kolei. W bilansie pokazujesz tylko aktywa i należności, a gdzie pasywa i zobowiązania? Można się też bawić współczynnikami, ale co ma wartość np rotacji majątku trwałego do przekazania o firmie typowo finansowej? Szczególnie mnie rozbawiło podkreślanie current ratio! Przecież po stronie aktywów bieżących jest 70 mln w akcjach jednostek powiązanych, które są raczej niesprzedawalne po użytej wycenie i 12 mln należności od jednostek powiązanych (sądząc po raportach konsekwentnie nie spłacanych). Nie mówię już o 56 mln udzielonych pożyczek, które nie mają odzwierciedlenia w raportach dotyczących działalności biznesowej. Czyli gdzieś wyszły Jak chcesz zareklamować Aforti to napisz, jak sobie dają radę poszczególne spółki holdingu i jakie są ich wyniki finansowe. Mając ich dane finansowe bardzo szybko będzie można ocenić, w jakim kierunku idzie Grupa. I które z obietnic dotyczących nowych biznesów (Rumunia, Chorwacja, Londyn, Cypr, i co tam jeszcze było) zostały zrealizowane. A jeśli te dane mnie przekonają, to chętnie dokupię następnych kilkadziesiąt tysięcy akcji.
Troche mnie rozbawił wasz dialog ;).Jesli Aforti wzrosnie ,to nie z powodu jakiegokolwiek wskaźnika,czy nawet wyników finansowych ,ale wyłącznie po "chwytliwych infach" Zobaczcie ,że wszyscy juz wiedza o Emi o UK a jednak spółka stoi w miejscu ,mimo,że powinna rosnąc?I tu jest sedno sprawy...brak wiary w zapowiedzi, Zarządu,dlatego wzrost na Afholu bedzie dopiero po faktach,a wtedy kto pierwszy po akcje ,ten lepszy hehehe. Ps.Sam wezmę dodatkowo z 10 tys akcji ;)