• Przypominam w poniedzialek wyniki za 3Q! Autor: ~Karol [89.66.123.*]
    W poniedzialek spolka publikuje wyniki. Raporcik powinien byc miodny :)
  • Re: Przypominam w poniedzialek wyniki za 3Q! Autor: ~Stefan [79.184.239.*]
    Wkrótce powinien pojawić się również wpis na stronie z podsumowaniem zbiorów (wydajność z ha itp.). Rok temu był razem z podsumowaniem października (30.10.20), ale w tym roku żniwa są nieco przesunięte stąd to opóźnienie. Dwa lata temu podali 13.11.19. Warto co jakiś czas sprawdzić stronę.
  • Re: Przypominam w poniedzialek wyniki za 3Q! Autor: ~axn [83.6.25.*]
    Czekamy cierpliwie - olej w sklepach przebija 10 zł za litr. Nie mam obaw o spółkę.
  • Re: Przypominam w poniedzialek wyniki za 3Q! Autor: ~ryancohen [51.81.153.*]
    Ja również nie mam ogólnych obaw. Sądzę jednak, że ten raport będzie słąby i być może znów na stracie. Raport za q4, a także kolejne następne za q1 q2 i q3 powinny być mocne.
  • Re: Przypominam w poniedzialek wyniki za 3Q! Autor: ~rolnik [20.113.94.*]
    raport 3Q bedzie slaby z 2 przyczyn:
    1) opoznione zbiory, w tym roku przesunely sie o ok. 3 tygodnie wiec aktywa bio wejda na 4Q
    2) resztki slonecznika ze starych zbiorow we wrzesniu
    raport 4Q bedzie absolutnie rekordowy z tych samych przyczyn co wyzej

• Re: Przypominam w poniedzialek wyniki za 3Q! Autor: ~Stefan [79.184.239.*]
    Na szczęście po raz kolejny zyskamy na exchange rate differences. W 3Q20 było aż 2197 tys. EUR straty w tej pozycji.
    Mam nadzieję, że jednocześnie z raportem podadzą wyniki zbiorów żeby nieco zrównoważyć te negatywne czynniki o których piszesz.
  • Re: Przypominam w poniedzialek wyniki za 3Q! Autor: ~łakamakafor [89.64.37.*]
    chyba będą po sesji ;)
    jutro poproszę laadna luke w dol, co bym mógł odkupić taniej to co sprzedałem w ostatnim miesiacu
    czekam na was w okolicy 58
  • Re: Przypominam w poniedzialek wyniki za 3Q! Autor: ~Cierpliwy [195.14.117.*]
    Sądzę że tym razem większość zdaje sobie sprawę że będzie teoretycznie słaby raport (wskazywały na to chociażby wyniki IMC), przy czym to będzie już taki ostatni i pytanie kiedy rynek zacznie grać już pod ten rekordowy 4Q. Tutaj przeciwwagą może być info o zbiorach lub szczegóły przejścia na GPW, co niby miało nastąpić jeszcze w tym roku....

Pytanie czy raport Kernela też będzie słaby (25/10 - publikacja). Jeśli tam zacznie rosnąć, to tutaj siłą rzeczy także, a tam w zasadzie już dno wydaje się być uklepane.
  • Re: Przypominam w poniedzialek wyniki za 3Q! Autor: ~Ja [89.76.97.*]
    Na poziomach które ostatnio podawałeś był wolumen 60szt akcji
    Gratuluję zarobku
    wynik ciut lepszy niz myślałem. no ale 4Q będzie duzo lepszy.
    zobaczymy jak jutro zachowa sie kurs, w koncu strasza wojna.

• Re: Przypominam w poniedzialek wyniki za 3Q! Autor: ~Cierpliwy [195.14.117.*]
    @rolnik
    ja również spodziewałem się gorszych wyników i to istotnie gorszych. Ostatnio także sprzedałem i w okolicach 58 dokupiłem część po wynikach. Również jak ty, sprzedałem teraz część i chciałem odkupić w podobnej cenie. Teraz pewnie będzie o to znacznie trudniej niż wtedy, ale tego już taki pewny nie jestem, gdyż zawsze znajdzie się ktoś rozczarowany. Generalnie jednak jestem szczerze zadowolony bo spółka pokazała, że potrafi pokazać lepsze wyniki od innych w branży. Być może wiąże się to z ich lokalizacją w rejonie z dużą ilością uprawy słonecznika co pozwalało im tłoczyć dłużej i to po sensownych marżach. Druga kwestia (bardziej prawdopodobna z uwagi na niższe przychody) to jednak pszenica, którą zebrali właśnie w 3Q i pewnie wtedy sprzedali (przynajmniej istotną cześć) co mogło poprawić wynik z uwagi na jej wysoką wówczas cenę (obecnie jest jeszcze wyżej). Słonecznik będzie w większości widoczny w IV Q co uczyni 2021 rekordowym i znacznie lepszym względem 2020.

Oczywiście różnice kursowe teraz powiększają wynik, ale jak ostatnio zaniżały to nikt na to nie patrzył i ludzie na wyścieli sprzedawali po 42 zł Ostatecznie wskaźniki publikowane na różnych portalach odnoszą się do wyniku netto i nie tłumacza co jest a co nie jest z różnicy kursu. Niezależnie od tego relacja gotówki jaką faktycznie wypracowali w ostatnich 2 latach, względem ich kapitalizacji jest bardzo korzystna.

Teraz tylko czekać na info o przenosinach na GPW.
[x]
AGROLIGA 0,00% 17,60 2025-12-05 16:26:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.