okresie od 1 stycznia do 30 września 2021r Grupa HORTICO SA wypracowała:
• • •
10,93 mln zł EBIT (wzrost o ok. 41,6% r/r), 12,54 mln zł EBITA (wzrost o ok. 35% r/r), 8,76 mln zł zysku netto(wzrost o 56,2%).
Mimo ,że jestem krótko to na słaby raport to mi nie wygląda
Raport faktycznie słaby. Najprawdopodobniej tak dobrze było ze sprzedażą nasion w II kw, że obecne zwroty (zawsze są one około 17%) były znacznie wyższe niż w poprzednich latach. Nawozy poprawią pewnie wynik ale nie w III kw a w IV dopiero. Cóż. Jest przecena a czy cci co dziś sprzedają mamy rację dowiemy się dopiero po kolejnym raporcie a to chwile trzeba będzie poczekać.
Dokladnie sie zgadzam. Wzrosly obroty to wzrosly zwroty, ktore przypadaja na q3 i sa ksiefowane jako strata. A nawozy dopier drozeja, wiec q4 to bedzie zniwo na nich. Szkoda ze nie publikuja prognoz/wynikow wstepnych.
Będą plusy i to spore ale w raporcie Biomaxima S.A. (BMX) Tam znacznie mocniejsze fundamenty i perspektywy oraz 1. Przejście na GPW 2. Rekomendacja DM BOŚ - 37 zł - ponowiona parę dni temu 3. 4 fala Covid 4. Możliwe odwrócenie trendu
Sami rozważcie i zdecydujcie który walor lepszy ;-)
Plusy, można tanio kupić firmę z dynamicznie rosnącym przychodem i zyskiem w ujęciu rocznym. Przed nami wynik za 4 kw. w którym wystąpiły duże wzrosty na nawozach. Nie warto teraz sprzedawać, tylko dokupić.
Oczywiście, że to jest czas na zakupy. Osobiście kupiłem trochę za wcześnie już we wtorek. To dlatego, że nie oczekiwałem aż takiego spadku. To pokazuje, że spółkę dostrzegli już spekulanci. Spekulanci, którym brakuje rozumienia cykliczności, która cechuje tę branżę. I w kontekście tego dostrzeżenia spółki, ten spadek to jest bardzo dobra wiadomość. Poczekajmy tylko do wyników za Q4 i Q1, i zobaczymy, jaki sprawy przybiorą obrót